Cigánska pečienka: Najväčšia pochúťka z vianočných trhov

Určite vám radi poskytnem recept na prípravu cigánskej pečienky, túto slávnostnú pochúťku z vianočných trhov. Tu je jednoduchý recept, ktorý si môžete vyskúšať:

Suroviny:

  • 500 g bravčového mäsa (plece, panenka alebo krk)
  • 2 lyžice sladkej papriky
  • 1 lyžička cesnaku v prášku
  • 1 lyžička cibule v prášku
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
  • olej na grilovanie

 

Cigánska pečienka: Najväčšia pochúťka z vianočných trhov

Postup:

  1. Mäso opláchnite pod tečúcou vodou a osušte kuchynským papierom.
  2. V malom miske zmiešajte sladkú papriku, cesnak v prášku, cibuľu v prášku, soľ a čierne korenie.
  3. Nechajte marinovať mäso v koreniacom mixe aspoň 1 hodinu (čím dlhšie marinovanie, tým intenzívnejšia chuť).
  4. Rozohrejte gril na stredne-vysokú teplotu a potrite ho olejom.
  5. Položte mäso na gril a pečte ho asi 15-20 minút z každej strany, alebo kým nie je vnútro mäsa dobre prepečené.
  6. Vyberte mäso z grilu a nechajte ho niekoľko minút oddýchnuť pred servírovaním.
  7. Podávajte cigánsku pečienku s čerstvou zeleninou a podľa chuti môžete pridať aj sezamovú bagetu.

Dúfam, že vám tento recept pomôže pri príprave vynikajúcej cigánskej pečienky. Dobrú chuť!

 

2)

Cigánska pečienka je tradičný slovenský pokrm, ktorý si mnohí z nás spájajú s čarovnou atmosférou vianočných trhov. Jej lahodná chuť a vôňa na grile vás okamžite prenesú do tejto slávnostnej doby. Tu je jednoduchý recept, ako si ju môžete pripraviť aj doma.

Ingrediencie:

  • 1 kg bravčového mäsa (ideálne plece alebo krkovička)
  • 4-5 strúčikov cesnaku
  • 2 cibule
  • 3-4 lyžice sladkej mletej papriky
  • 1-2 lyžice mletej rasce
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 3-4 lyžice oleja
  • 2-3 lyžice octu alebo citrónovej šťavy
  • Čerstvé bylinky na ozdobu (napr. petržlen)

Príprava:

  1. Príprava marinády: V miske zmiešajte olej, ocot, mletú papriku, mletú rascu, soľ a čierne korenie. Pridajte pretlačený cesnak a nakrájanú cibuľu. Vytvorte homogénnu marinádu.

  2. Marinovanie mäsa: Bravčové mäso umyte a nakrájajte na plátky hrubé asi 1-1,5 cm. Každý plátok dôkladne potrite marinádou a vložte do uzatvárateľnej nádoby alebo do igelitového vrecka. Nechajte marinovať minimálne 4-6 hodín, ideálne cez noc v chladničke.

  3. Grilovanie: Pred grilovaním pripravte gril a nechajte ho dobre rozhorúčiť. Plátky mäsa grilujte na stredne vysokom plameni z každej strany asi 5-7 minút, alebo kým nie sú pekne prepečené a zlatohnedé.

  4. Podávanie: Cigánsku pečienku servírujte horúcu, posypanú čerstvými bylinkami. Môžete ju podávať s rôznymi prílohami ako sú chlieb, zemiaky alebo čerstvý šalát.

  5. Tip: Ideálne je podávať ju s kyslou uhorkou alebo inými kyslými prílohami, ktoré dodajú jedlu správnu dávku osvieženia.

Záver:

Cigánska pečienka je skvelým pokrmom, ktorý si môžete užiť nielen na vianočných trhoch, ale aj pri rodinných oslavách alebo grilovačkách. Je to jedlo, ktoré spojí rodinu a priateľov a vytvorí nezabudnuteľné chvíle. Bon appétit!

Podobné príspevky

10 Komentárov

  1. Kocúrik123 píše:

    Tento recept na cigánsku pečienku vyzerá naozaj skvele! Určite ho vyskúšam na najbližšej grilovačke s rodinou. Milujem, keď sa všetci zišli pri stole a užívame si dobré jedlo. Dúfam, že nám vyjde tak, ako v článku!

  2. ZlatýRybka píše:

    Cigánska pečienka je moja obľúbená! Tento recept je veľmi jednoduchý a znie chutne. Už sa neviem dočkať, kedy ho skúsim doma! Vianočné trhy sú síce super, ale aj doma si môžeme pripraviť niečo výnimočné!

  3. FunkyDancer píše:

    Wow, tento recept je presne to, čo som hľadala! Mám chuť na cigánsku pečienku už dlho. Skvelé tipy na marinovanie a grilovanie! Určite pozvem priateľov a pripravím im túto pochúťku. Určite to bude hit!

  4. SladkáJahôdka píše:

    Tento recept ma veľmi inšpiruje! Cigánsku pečienku som ešte nikdy nerobila sama, ale po prečítaní vášho návodu to určite vyskúšam. Je skvelé pripraviť si niečo tradičné aj doma. Veľa šťastia nám prajem!

  5. VtipnýMacko píše:

    Super recept! Už dávno som sa chystal pripraviť cigánsku pečienku, a konečne mám návod ako na to. Teším sa na grilovačku s rodinou a priateľmi. Vďaka za zdieľanie tohto úžasného receptu!

  6. MačičkaSlniečko píše:

    Mňam! Cigánska pečienka je jedným z mojich obľúbených jedál z trhov. Tento recept vyzerá jednoducho a veľmi chutne! Určite ho skúsim čoskoro doma a pozvem aj kamarátov. Dobrú chuť všetkým!

  7. _TajomnáHlava_ píše:

    ‘Cigánska pečienka? To je lahôdka!’ Takto sa mi hneď vybaví sviatočné obdobie. Ďakujem za tento fantastický recept, iste ho vyskúšam pri najbližších rodinných oslavách alebo grilovačke s priateľmi.

  8. _Bubko_77_ píše:

    ‘Skvelý nápad!’ Recept na cigánsku pečienku je presne to, čo potrebujem na víkendový piknik s rodinou. Je úžasné mať takýto tradičný pokrm aj doma a tešiť sa z jeho chuti so svojimi blízkymi.

  9. _Svetielko_90_ píše:

    ‘Cigánska pečienka? Moja obľúbená!’ Tento jednoduchý recept mi určite urobí radosť v kuchyni a spojí moju rodinu okolo stola pri dobrom jedle počas víkendu.

  10. _LáskyplnáKvety_ píše:

    ‘Cigánska pečienka má svoje miesto v našich srdciach.’ Tento recept ma nadchol! Ďakujem za zdieľanie týchto chutných krokov k príprave tejto tradične výbornej pochúťky pre moju rodinu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *