Polievka s kyslým cokom je klasické slovenské jedlo. Tu nájdete jednoduchý recept na túto polievku:
Zloženie:
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 500 g kuracích pŕs
- 500 g zemiakov
- 2 červené papriky
- 1 lyžica masla
- 1 lyžica mletej sladkej papriky
- 1 lyžica hnedého cukru
- 3 lyžice octu
- 2 lyžice hladkej múky
- soľ a korenie podľa preferencií
- 1-2 strúčiky klinčekov (voliteľné)
- strúčiky harmančeka (voliteľné)
Cockova polievka na kyslo
Návod:
- Nasekajte cibuľu a cesnak na jemno. Zemiaky, kuracie prsia a papriky nakrájajte na kocky.
- Na panvici rozpálte maslo a orestujte na ňom cibuľu a cesnak. Pridajte mletú sladkú papriku a nechajte chvíľu restovať.
- Pridajte kocky kuracieho mäsa a orestujte ich zo všetkých strán, kým nie sú zlatisté.
- Potom pridajte zemiaky a papriky. Zalejte vodou tak, aby bolo všetko dobre pokryté.
- Pridajte cukor, ocot, soľ, korenie a podľa vkusu aj prípadné klinčeky a harmanček. Dobre premiešajte.
- Nechajte variť na miernom ohni, kým sú zemiaky a mäso úplne mäkké. Trvá to asi 30-40 minút.
- Potom rozmiešajte múku v troche vody a pridajte ju do polievky. Varíme ešte 5-10 minút, aby sa múka zapravila a polievka sa zahustila.
- Nakoniec ochutnajte a ak treba, pridajte viac soli alebo korenia, podľa chuti.
Dobrú chuť!
2) Čočková polievka na kyslo
Polievka s kyslým cokom je tradičná slovenská lahôdka, ktorá vás zahreje v chladnejších dňoch. Je to jedlo, ktoré sa jednoducho pripravuje a je nabité chuťami. V tomto recepte vám poskytneme nielen ingrediencie, ale aj postup na jej prípravu!
Ingrediencie na polievku s cokom
Aby ste si mohli uvariť chutnú polievku s kyslým cokom, pripravte nasledovné zloženie:
- 250 g červenej alebo hnedej šošovice
- 1 liter vody
- 1 stredná cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 mrkva
- 100 g zemiakov
- 1 lyžica octu
- soľ a korenie podľa chuti
- čerstvý kôpor alebo petržlen
Návod na prípravu polievky
Najskôr dôkladne prepláchnite šošovicu pod tečúcou vodou. Potom ju môžete namočiť na niekoľko hodín, čo však nie je nevyhnutné. V hrnci pripravte vodu a pridajte nakrájané zemiaky, mrkvu a cibuľu na kocky. Varíme ich približne 10-15 minút, aby zmäkli.
Potom pridajte šošovicu a varte ďalších 20-30 minút, pokiaľ šošovica nie je mäkká. Počas varenia môžete pridať pretlačený cesnak a ocot. Na záver dochuťte soľou, korením a jemne nasekaným kôprom alebo petržlenom. Podávajte horúce a vychutnajte si vynikajúcu chuť!