Čokoládovo-banánové muffiny, ak hľadáte niečo chutné ale záíroveň sladšie, tak čokoláda je vždy prvá voľbka po ktorej siahnem. Avšak k tomu banána mať to v muffinoch, tak nie je o čom.
Ingrediencie:
- 1 a 1/2 šálky múky
- 1/2 šálky kakaa
- 1 a 1/2 čajových lyžičiek prášku do pečiva
- 1/2 čajovej lyžičky sódy bikarbóny
- 1/4 čajovej lyžičky soli
- 3 stredne zrelé banány, rozmixované na pyré
- 3/4 šálky hnedého cukru
- 1/2 šálky nesladeného jablčného pretlaku
- 1/3 šálky oleja (repkový, slnečnicový)
- 1 vajce
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- 3/4 šálky horkých alebo polosladkých čokoládových lupienkov
Čokoládovo-banánové muffiny
Postup:
- Príprava rúry a formičiek:
- Predhrejte rúru na 180°C a pripravte si formičky na muffiny – buď ich vyložte papierovými košíčkami alebo ich vymastite a vysypte múkou.
- Príprava suchej zmesi:
- V miske zmiešajte múku, kakao, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a soľ. Dôkladne premiešajte, aby sa ingrediencie spojili.
- Príprava mokrej zmesi:
- V druhej miske zmiešajte rozmixované banány, hnedý cukor, jablčný pretlak, olej, vajce a vanilkový extrakt. Dôkladne premiešajte, kým získate hladkú zmes.
- Kombinovanie suchej a mokrej zmesi:
- Pomaly zlievajte mokrú zmes do suchej a miešajte iba do momentu, kým sa zmes nezjednotí. Nepremiešavajte príliš veľa, aby muffiny boli mäkké a vláčne.
- Pridanie čokoládových lupienkov:
- Opatrne pridajte čokoládové lupienky do cesta a nežne ich vmiešajte.
- Naplnenie formičiek a pečenie:
- Rozdeľte cesto medzi pripravené formičky na muffiny, naplnené do približne 2/3 objemu.
- Pečte v predhriatej rúre približne 18-20 minút, alebo kým vidíte, že vrch muffinov je pevný a keď do nich vpichnete špáradlo, vyjde von suché.
- Vychladnutie a podávanie:
- Po upečení nechajte muffiny vychladnúť v forme asi 5 minút, potom ich prenesiete na mriežku na úplné vychladnutie.
- Podávajte ako dezert alebo sladkú pochúťku k čaju alebo káve.
Tieto čokoládovo-banánové muffiny sú lahodné a dokonale zlúčia chuť zrelých banánov so sladkosťou čokolády.