Toto je návod na polievku z cukety a papriky:
Ingrediencie:
- 3 stredné cukiny
- 2 veľké cibule
- 2 červené papriky
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 liter zeleninového vývaru
- 1 plechovka paradajok
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chute
Polievka z cukety a papriky
Pokyny:
- Cukiny, cibuľu a papriky nakrájajte na menšie kusy. Cesnak buď rozdrťte, alebo nasekajte na jemno.
- V hrnci zohrejte olivový olej a pridajte nakrájanú cibuľu spolu s cesnakom. Orestujte ich dozlatista.
- Vložte nakrájané cukiny a papriky do hrnca. Orestujte ich približne 5 minút, kým nezmäknú.
- Pridajte paradajky a zeleninový vývar do hrnca. Privarte a varte polievku približne 15-20 minút, kým je všetka zelenina dobre uvarená.
- Pomocou mixéra alebo ponorného mixéra polievku rozmixujte do hladkej konzistencie.
- Ochutnajte a pridajte soľ a čierne korenie podľa chuti.
- Podávajte teplé a ozdobte čerstvými bylinkami podľa vlastného výberu.
Verím, že tento návod vám bude užitočný! Prajem dobrú chuť!
2) Cuketovo-kapiová polievka
Ingrediencie:
- 2 stredné cukiny
- 1 červená paprika (kapa)
- 1 zelená paprika (kapa)
- 1 stredná cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 4 šálky zeleninového vývaru (alebo vody)
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 čajová lyžička sušenej bazalky (alebo čerstvej, ak máte)
- 1 čajová lyžička sušenej oregána (voliteľné)
- 100 ml smotany na varenie (voliteľné)
- Čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie
Postup:
-
Príprava zeleniny:
- Cukiny dôkladne umyte, odrežte konce a nakrájajte na menšie kocky.
- Papriky umyte, odstráňte semienka a nakrájajte na malé kocky.
- Cibuľu a cesnak jemne nasekajte.
-
Smaženie zeleniny:
- Na strednej teplote zohrejte olivový olej v hrnci.
- Vložte nasekanú cibuľu a orestujte ju asi 3-4 minúty, kým nezmäkne a nezíska zlatistú farbu.
- Pridajte nasekaný cesnak a orestujte ešte ďalšiu minútu, kým sa uvoľní jeho aróma.
-
Varíme polievku:
- Do hrnca pridajte nakrájané cukiny a papriky. Dobre premiešajte a restujte asi 5 minút.
- Následne pridajte zeleninový vývar (alebo vodu) a priveďte do varu.
- Ak používate, pridajte sušenú bazalku a oregáno.
- Znížte teplotu a varte polievku pod pokrievkou asi 15-20 minút, až je zelenina mäkká.
-
Mixovanie:
- Po uvarení polievku rozmixujte ponorným mixérom do hladkej konzistencie. Ak máte radi textúru, môžete časť polievky nechať v kusoch.
- Ak používate smotanu, pridajte ju do polievky a premiešajte. Môžete ju jemne zahriť, ale nevřte.
-
Dochutenie:
- Polievku prispôsobte podľa chuti soľou a čiernym korením.
-
Podávanie:
- Podávajte horúcu, ozdobenú čerstvou petržlenovou vňaťou. Môžete pridať aj krutóny alebo nastrúhaný syr podľa chuti.
Prajem vám dobrú chuť!