Nekysnuté detské lievance. Výborný recept, priatelia.
Ingrediencie:
- 1 šálka múky
- 1 lyžica cukru
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 1 štipka soli
- 1 vajce
- 1 šálka mlieka
- maslo na smaženie
- obľúbené prísady detí (napr. kakaový prášok, jemne nastrúhaná čokoláda, ovocie a pod.)
Nekysnuté detské lievance – recept
Priebeh prípravy:
- V priestrannej nádobe zmiešajte múku, cukor, prášok do pečiva a soľ.
- Do suchých komponentov pridajte vajce a mlieko. Dobre premiešajte, kým nevytvoríte hladké cesto bez hrudiek.
- Pokiaľ preferujete lievance s prísadou (napr. kakaom, čokoládou, ovocím), vložte ju do cesta a jemne premiešajte.
- Na sporáku zohrejte panvicu na strednom ohni a rozotrite po nej trochu rozpusteného masla.
- Na panvicu nalejte polievkovú lyžicu cesta, aby vznikli menšie lievance. Ak máte väčšiu panvicu, môžete ich pripraviť viac naraz.
- Smažte lievance z oboch strán, až kým nebudú zlatisté a dobre prepečené vo vnútri.
- Hotové lievance položte na tanier s papierovou utierkou, ktorá pohltí prebytočný tuk.
Prajem vám dobrú chuť!
2) Detské lievance nekysnuté – recept
Prísady:
- 1 šálka hladkej múky
- 2 lyžice cukru
- 1 balenie prášku do pečiva (asi 10 g)
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 1 vajce
- 1 šálka mlieka (plnotučné alebo nízkotučné)
- 2 lyžice roztopeného masla alebo rastlinného oleja
- Voliteľné: vanilkový extrakt (1/2 čajovej lyžičky) alebo škorica (1/2 čajovej lyžičky)
Postup:
-
Príprava suchej zmesi: V miske preosejte hladkú múku, prášok do pečiva, cukor a soľ. Dobre premiešajte, aby sa všetky prísady dostatočne spojili.
-
Príprava mokrej zmesi: V inej miske rozšľahajte vajce a následne pridajte mlieko a roztopené maslo (alebo olej). Ak používate vanilkový extrakt alebo škoricu, vložte ich teraz.
-
Spojenie zmesí: Pomaly pridávajte mokrú zmes do suchej, pričom jemne miešajte, kým sa všetko nedostatočne spojí. Nezúfajte, ak v ceste ostanú malé hrudky – niekedy je lepšie nemanipulovať cesto úplne do hladka.
-
Zohriatie panvice: Na strednom ohni zohrejte panvicu a jemne ju potrite maslom alebo olejom.
-
Pečenie lievancov: Na panvicu nalejte približne 1/4 šálky cesta na každý lievanec. Pečte, kým sa na povrchu neobjavia bublinky (asi 2-3 minúty), potom otočte a pečte ďalšie 1-2 minúty, až sú zlatohnedé.
-
Podávanie: Lievance môžete servírovať teplé s obľúbenými prísadami, ako sú ovocie, javorový sirup, jogurt alebo čokoládový džem.
Tipy a triky:
- Pre zdravšiu variantu môžete použiť celozrnnú múku alebo pridať rozmixované ovocie (napr. banán) do cesta.
- Experimentujte s prísadami – vyskúšajte pridať čučoriedky, maliny alebo kúsky čokolády do cesta pred pečením.
Prajem vám dobrú chuť!