Diétne jedlá pre deti

Zdravé a vyvážené stravovanie je pre deti veľmi dôležité. Tu je niekoľko nápadov na výživné a chutné jedlá pre deti:

  1. Varené vajíčko s celozrnným chlebom a šalátom z čerstvej zeleniny.
  2. Plnené tortilly s kuracím mäsom, paradajkou a avokádom.
  3. Pestrý ovocný šalát so smotanou alebo jogurtom.
  4. Cestoviny s domácou paradajkovou omáčkou a mletým mäsom.
  5. Pečené kuracie rezne s pečenou zemiakovou kašou a dusenou zeleninou.
  6. Plnené papriky s ryžou a zeleninou.
  7. Pizzové bagety s paradajkovým pretlakom, syrom a detskými obľúbenými náplňami.

 

Diétne jedlá pre deti

Vždy sa odporúča kombinovať rôzne druhy potravín, aby deti dostávali dostatočné množstvo živín. Je tiež dôležité dodržiavať odporúčané denné dávky ovocia, zeleniny, mliečnych výrobkov, obilnín a bielkovín.

Pamätajte, že každé dieťa je jedinečné a jeho výživové potreby môžu byť individuálne. Preto je vždy dobré diskutovať s pediatrom alebo odborníkom na výživu, ak máte obavy o stravovanie svojho dieťaťa.

 

2)

Ingrediencie:

Na placky:

  • 2 stredné cukety
  • 1 mrkva
  • 1 zemiak
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1/2 šálky ovsených vločiek
  • 1/4 šálky celozrnnej múky
  • 1 vajce
  • Soľ a korenie podľa chuti
  • Olivový olej na pečenie

Na jogurtový dip:

  • 1 šálka bieleho jogurtu (najlepšie gréckeho)
  • 1/2 uhorky (nastrúhanej)
  • Soľ
  • Drobne nasekaná čerstvá pažítka alebo kôpor (voliteľné)
  • Trochu citrónové šťavy na dochutenie

Postup:

  1. Príprava zeleniny: Cuketu, mrkvu a zemiak nastrúhajte na hrubom strúhadle. Cibuľu a cesnak nasekajte na drobno.

  2. Zmiešanie ingrediencií: V miske zmiešajte nastrúhanú zeleninu, cibuľu, cesnak, ovsené vločky a múku. Pridajte vajce, soľ a korenie. Všetko dobre premiešajte, aby sa ingrediencie spojili. Ak je zmes príliš mokrá, pridajte trochu viac celozrnnej múky alebo ovsených vločiek.

  3. Tvarovanie plackov: Z pripraveného cesta tvarujte malé placky (asi 5 cm v priemere).

  4. Pečenie: Na panvici rozohrejte olivový olej na strednej teplote. Placky opražte z oboch strán do zlatista (približne 3-4 minúty z každej strany). Môžete ich aj piecť v predhriatej rúre na 200 °C asi 20 minút, pričom polovicu času ich môžete otočiť.

  5. Príprava dipu: V miske zmiešajte biely jogurt, nastrúhanú uhorku, soľ a citrónovú šťavu. Ak chcete, pridajte nasekanú pažítku alebo kôpor pre extra chuť.

  6. Podávanie: Zeleninové placky podávajte teplé s jogurtovým dipom na strane. Môžete ich servírovať ako desiatu, obed alebo večeru.

Tipy:

  • Môžete pridať aj iné obľúbené zeleniny, ako sú paprika, brokolica alebo špenát.
  • Placky sa dajú aj zmraziť a neskôr rozmraziť a ohriať.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *