Dobošková roláda

Tu je recept na slovenskú doboskovú roládu:

Suroviny:

  • 6 vajec
  • 150 g práškového cukru
  • 150 g hladkej múky
  • 1 čajová lyžička kakaa
  • 250 ml šľahačkovej smotany
  • 2 lyžice práškového cukru
  • 2 lyžice rumu
  • 200 g jemne posekaných orechov

 

Dobošková roláda

Postup:

  1. Oddelte bielka od žĺtkov a bielka vyšľahajte do tuhého snehu. Počas šľahania postupne pridávajte polovicu práškového cukru.
  2. K žĺtkom pridajte zvyšný cukor a vyšľahajte do peny. Potom pridajte múku a premiešajte do hladka.
  3. K tejto zmesi pridajte vaječný sneh a opatrne vmiešajte.
  4. Zmes nalejte na plech vyložený papierom na pečenie a rozotrite ju do tenkého plátu.
  5. Plát upečte vo vyhriatej rúre na 180 °C asi 12-15 minút, kým nie je pekne zlatohnedý.
  6. Po upečení vyberte plát z plechu a nechajte ho vychladnúť.
  7. Medzitým si pripravte smotanovú náplň. Šľahačkovú smotanu vyšľahajte do tuha, potom pridajte práškový cukor a rum a opatrne premiešajte. Nakoniec pridajte posekané orechy a ešte raz jemne premiešajte.
  8. Vychladnutý plát potrite smotanovou náplňou a zrolujte do podoby rolády.
  9. Roládu nechajte vychladnúť v chladničke aspoň hodinu pred podávaním, aby náplň stuhla a bolikurz pekne splynul.
  10. Na záver môžete doboskovú roládu ešte posypať jemným práškovým cukrom.

Dobrú chuť! Ak máte ďalšie otázky, neváhajte sa spýtať.

 

2)

Dobošková roláda je jedným z najznámejších a najobľúbenejších zákuskov v slovenskej a maďarskej cukrárskej tradícii. Tento lahodný dezert, pomenovaný po maďarskom cukrárskom majstrovi Józsefovi Dobošovi, sa vyznačuje svojou unikátnou kombináciou tenkých vrstiev korpusu a nadýchaného krému.

História

Pôvod tejto delikatesy sa datuje do 19. storočia, keď bol Doboš na výslní svojho umenia. Jeho recept na roládu sa vzápätí stal hitom a rýchlo sa rozšíril do rôznych častí Európy. Dobošková roláda bola populárna nielen medzi cukrármi, ale aj medzi gurmánmi, ktorí si užívali jej lahodnosť a elegantný vzhľad.

Príprava

Základom Doboškovej rolády je piškótový korpus, ktorý sa pripravuje z vajec, cukru, múky a masla. Častou prísadou je aj kakao, ktoré dodáva korpusu bohatšiu chuť. Po upečení sa korpus rozreže na tenké pláty, ktoré sa následne plnia lahodným krémom, zvyčajne vyrobeným z masla, cukru a čokolády alebo vanilky.

Celý zákusok sa následne zavinie do rolády a často sa zdobí polevou alebo čokoládovými hoblinkami. Na vrchu rolády je typicky chrómový plát vyrobený z karamelu, ktorý dodáva celému dezertu nielen aromatickú chuť, ale aj charakteristický vzhľad.

Chuť a servírovanie

Dobošková roláda je známa svojou jemnou, nadýchanou konzistenciou a sladkou, ale vyváženou chuťou. Ideálna je ako dezert na oslavy, rodinné stretnutia alebo ako sladký spoločník pri káve. Keď ju servírujete, môžete ju nakrájať na tenké plátky a ozdobiť čokoládovými hoblinkami alebo ovocím.

Záver

Dobošková roláda predstavuje skutočný kúsok umenia v cukrárskej tvorbe. Jej príprava si vyžaduje precíznosť a zručnosť, no výsledok stojí za to. Tento zákusok kombinuje tradíciu, kreativitu a chuť, a preto si zaslúži svoje miesto na stole nielen v slovenských domácnostiach, ale aj na medzinárodnej cukrárskej scéne. Ak ste ešte nemali možnosť ochutnať tento fantastický dezert, určite by ste mali!

Podobné príspevky

10 Komentárov

  1. Kocúrik123 píše:

    Dobošková roláda vyzerá fantasticky! Milujem, ako sa krásne rozplýva na jazyku. Určite skúsim recept a pripravím ju na rodinnú oslavu. Vďaka za zdieľanie tohto úžasného receptu!

  2. Radosť77 píše:

    Tento recept je super! Dobošková roláda je moja obľúbená, a keď ju vidím, hneď sa mi zbiehajú slinky. Teším sa, že môžem vyskúšať túto verziu doma. Skvelý tip, ďakujem!

  3. MačkaMia píše:

    Wow, táto dobosková roláda vyzerá ako sen! Som úplný milovník sladkostí a tento dezert si určite pripravím. Určite prekvapím svojich priateľov na večeri. Ďakujem za inšpiráciu!

  4. SladkýŽivot píše:

    Úžasná dobosková roláda! Recept je jednoduchý a výsledok určite ohromí každého na oslave. Rada pečiem pre rodinu a toto bude hit. Ďakujem za skvelé tipy!

  5. Sníček80 píše:

    Dobošková roláda mi pripomína detstvo! Tento dezert je nezabudnuteľný a ja ho musím vyskúšať znova. Ďakujem za perfektný recept, určite si ho zapíšem!

  6. JasnéSlnko píše:

    Toto vyzerá tak chutne! Milujem doboskovú roládu, vždy ma dostane jej chuť a vzhľad. Už sa neviem dočkať, kedy to skúsim doma. Ďakujem za inšpiráciu!

  7. KreatívnyKuchár píše:

    ‘Mňam!’ to je prvé slovo, ktoré mi napadne pri pohľade na túto doboskovú roládu! Recept vyzerá jednoducho úžasne a som si istý, že bude chutiť skvele. Vďaka za zdieľanie!

  8. 'Zázrak1' píše:

    ‘Doboškovka’ je jednoducho najlepšia! Tento recept ma nadchol a už sa teším, ako si ju pripravím s rodinou cez víkend. Veľa šťastia pri pečení všetkým ostatným!

  9. 'SlovenskýČokoládka' píše:

    ‘Tento dezert je proste dokonalosť!’ Doboškovú roládu som mala vždy rada a teraz mám možnosť vyskúšať ju podľa vášho receptu. Veľmi sa teším na pečenie s rodinou.

  10. 'VeselýSrdiečko' píše:

    ‘Toto vyzerá ako skutočné umelecké dielo!’ Doboškovú roládu si veľmi rada pripravujem na oslavy a tento recept ma veľmi zaujal. Teším sa na výsledok!’

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *