Tu je skvelý recept na domácu bravčovú krkovičku so šampiňónmi a červeným vínom:
Ingrediencie:
- 1 kg bravčovej krkovičky
- 200 g šampiňónov
- 2 cibule
- 4 strúčiky cesnaku
- 500 ml červeného vína
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- soľ a korenie podľa vlastnej chuti
- čerstvá petržlenová vňať na dekoráciu
Domáca bravčová krkovička so šampiňónmi a červeným vínom
Postup:
- Bravčovú krkovičku najskôr opláchnite pod tečúcou vodou a potom ju osušte papierovou utierkou. Nakrájajte na tenké plátky, ktoré osolíte a okoreníte podľa chuti.
- Na panvici zahrejte olivový olej a pridajte jemne nakrájanú cibuľu a cesnak. Nechajte ich spoločne restovať, kým nezískajú zlatistú farbu.
- Pridajte nakrájané šampiňóny a pokračujte v restovaní, kým nezmäknú.
- Na panvicu vložte plátky bravčovej krkovičky a opačnú stranu opečte do zlatista.
- Teplotu znížte a pridajte červené víno.
- Pod pokrievkou varte asi 1 hodinu, kým nebude mäso mäkké a omáčka nie je hustejšia.
- Servírujte s dusenou ryžou alebo zemiakovým pyré a ozdobte čerstvou petržlenovou vňaťou.
Prajem vám dobrú chuť!
2) Domáca bravčová krkovička na šampiňónoch a červenom víne
Ingrediencie:
- 600 g bravčovej krkovičky
- 250 g šampiňónov
- 1 veľká cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 200 ml červeného vína (najlepšie suché)
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 1 lyžička sušeného oregana
- 1 lyžička tymiánu
- Soľ a čierne korenie podľa vkusu
- 200 ml vývaru (je možné použiť aj vodu)
- Čerstvá petržlenová vňať na dekoráciu
Postup:
-
Príprava surovín: Začnite tým, že si pripravíte všetky ingrediencie. Bravčovú krkovičku umyte, osušte a nakrájajte na kocky (približne 3-4 cm).
-
Restovanie mäsa: Na panvici rozpáľte olivový olej na strednom ohni. Pridajte nakrájané kúsky krkovičky a orestujte ich z oboch strán, kým nebudú krásne zlatohnedé. Potom ich vyberte a odložte na tanier.
-
Cibuľa a cesnak: Do tej istej panvice vložte nakrájanú cibuľu a restujte, kým nezmäkne a nezačne karamelizovať (asi 5-7 minút). Na konci pridajte prepasírovaný cesnak a krátko orestujte (1 minútu).
-
Pridanie šampiňónov: Ku cibuli a cesnaku pridajte umyté a nakrájané šampiňóny. Restujte na miernom ohni, kým sa šampiňóny nezpeknia a neuvoľnia vlhkosť.
-
Pridanie vína a ochutenie: Do panvice pridajte červené víno, oregano, tymián, soľ a korenie. Dobre všetko premiešajte a nechajte víno zredukovať až na polovicu.
-
Podliatie vývarom: Po zredukovaní vína vráťte orestované kúsky krkovičky späť do panvice. Pridajte vývar, zakryte pokrievkou a varte na nízkej teplote asi 40-50 minút, alebo kým mäso nebude dostatočne mäkké.
-
Podávanie: Po dovarení ochutnajte a ak je to potrebné, dochuťte soľou a korením. Servírujte s varenými zemiakmi, ryžou alebo čerstvým chlebom. Nakoniec posypte nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou.
-
Dobrú chuť!