Tu máte lahodný recept na domácu bravčovú krkovičku na šampiňónoch a červenom víne:
Suroviny:
- 1 kg bravčovej krkovičky
- 200 g šampiňónov
- 2 cibule
- 4 strúčiky cesnaku
- 500 ml červeného vína
- 2 lyžice olivového oleja
- soľ a korenie podľa chuti
- čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie
Domáca bravčová krkovička na šampiňónoch a červenom víne
Postup:
- Bravčovú krkovičku opláchnite pod tečúcou vodou a osušte papierovou utierkou. Nakrájajte ju na tenké plátky a osolte a okoreňte podľa chuti.
- Na panvici zohrejte olivový olej a pridajte na jemno nakrájanú cibuľu a cesnak. Nechajte ich spolu orestovať dozlatista.
- Pridajte nakrájané šampiňóny a nechajte ich orestovať do zmäknutia.
- Vložte plátky bravčovej krkovičky na panvicu a opačnú stranu opečte do zlatista.
- Znížte teplotu a pridajte červené víno.
- Povarte pod pokrievkou asi 1 hodinu, až kým mäso nebude mäkké a šťava nebude silnejšia.
- Podávajte s dusenou ryžou alebo zemiakovým pyré a ozdobte čerstvou petržlenovou vňaťou.
Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
- 600 g bravčovej krkovičky
- 250 g šampiňónov
- 1 veľká cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 200 ml červeného vína (ideálne suché)
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžička sušeného oregano
- 1 lyžička tymiánu
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 200 ml vývaru (môžete použiť aj vodu)
- Čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie
Postup:
-
Príprava surovín: Najprv si pripravte všetky suroviny. Bravčovú krkovičku umyte, osušte a nakrájajte na kúsky (približne 3-4 cm).
-
Orestovanie mäsa: Na panvici rozohrejte olivový olej na strednom ohni. Pridajte nakrájané kúsky krkovičky a orestujte ich z oboch strán, kým nezískajú peknú zlatohnedú farbu. Potom ich vyberte z panvice a odložte na tanier.
-
Cibula a cesnak: Do tej istej panvice pridajte nakrájanú cibuľu a restujte ju, kým nezmäkne a nezačne karamelizovať (asi 5-7 minút). Na konci pridajte pretlačený cesnak a krátko orestujte (1 minútu).
-
Pridanie šampiňónov: Pridajte umyté a nakrájané šampiňóny k cibuli a cesnaku. Restujte na miernom ohni, kým sa šampiňóny nezpeknia a neuvoľnia vodu.
-
Pridanie vína a ochutenie: Do panvice pridajte červené víno, oregano, tymián, soľ a korenie. Dobré všetko premiešajte a nechajte víno zredukovať na polovicu.
-
Podliatie vývarom: Po zredukovaní vína vráťte orestované kúsky krkovičky do panvice. Pridajte vývar, prikryte pokrievkou a nechajte pomaly variť na nízkej teplote asi 40-50 minút, alebo kým nie je mäso mäkké.
-
Podávanie: Po dovarení ochutnajte a prípadne dochuťte soľou a korením. Podávajte s varenými zemiakmi, ryžou alebo čerstvým chlebom. Na záver posypte nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou.
-
Dobrú chuť!