Domáce bezlepkové hamburgerové žemle

Žemle na hamburgery sú neodmysliteľnou súčasťou každého burgera. Ak máte intoleranciu na lepok alebo preferujete bezlepkovú diétu, nemusíte sa vzdať skvelého burgera. Vyrobiť si chutné bezlepkové žemle doma je jednoduché a máte plnú kontrolu nad použitými ingredienciami. Tu je návod na domáce bezlepkové žemle na hamburgery.

Súčiastky:

  • 250 g bezlepkovej múky (môže byť z ryžových, pohánkových alebo iných bezlepkových zmesí)
  • 7 g suchého droždia (1 balenie)
  • 200 ml teplej vody
  • 1 čajová lyžička cukru
  • 1 čajová lyžička soli
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • 1 vajce (na potretie)

Postup:

  1. Príprava kvásku: V malej miske premiešajte teplú vodu s cukrom a droždím, nechajte stáť 10-15 minút, kým sa droždie nezačne aktívne peniť.
  2. Príprava suchých ingrediencií: V inej miske preosejte bezlepkovú múku so soľou a dobre premiešajte, aby sa soľ rovnomerne rozdelila.
  3. Spojenie surovín: Do preosiatej múky vmiešajte kvások, olivový olej a všetko dôkladne zamiešajte tak, aby sa zložky spojili.

 

Domáce bezlepkové hamburgerové žemle - 2

Pečené horné stehná

Pečené horné stehná

Čítať viac »

Ingrediencie: Po aktívnom kvasení droždia pridajte do múky zmes a olivový olej. Pomocou rúk alebo mixéra s metlami vhodnými na cesto dôkladne premiešajte, až vznikne hladké cesto.

  • Kynutie cesta: Cesto prikryte čistou utierkou a nechajte ho na teplom mieste kysnúť približne 30-40 minút, kým sa jeho objem nezvýši.
  • Formovanie žemlí: Po vykysnutí cesto znovu krátko prepracujte a rozdeľte ho na 4-6 rovnakých častí. Z každého kusu vytvorte guľaté žemle. Položte ich na plech vyložený papierom na pečenie, pričom medzi nimi zanechajte dostatočný priestor.
  • Druhé kynutie: Žemle zakryte utierkou a nechajte ešte 20-30 minút kysnúť.
  • Predhriatie a pečenie: Rúru predohrejte na 200 °C. Žemle potrite rozšľahaným vajcom pre krásnu zlatistú farbu. Pečte ich v predhriatej rúre asi 15-20 minút, kým nezískajú zlatohnedú farbu a na dotyk sú pevné.
  • Chladenie: Po upečení nechajte žemle vychladnúť na mriežke.

Takto pripravené domáce bezlepkové hamburgerové žemle sú výborné na podávanie s vašimi obľúbenými prísadami. Môžete ich naplniť mäsom, zeleninou či syrom a vychutnať si svoj vlastný bezlepkový burger. Prajeme dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *