Dusená bravčová pečeň recept

Recept na dusenú bravčovú pečeň ako môj obľúbený variant.

Zloženie:

  • 500 g pečene z bravčového mäsa
  • 2 veľké cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 300 ml vývaru (je možné použiť bujón alebo zeleninový vývar)
  • 200 ml smotany na varenie
  • 2 lyžice oleja na kuchynské účely
  • soľ a korenie podľa preferencií

 

Recept na dusenú bravčovú pečeň

Postup prípravy:

  1. Pečeň z bravčového mäsa dôkladne opláchnite studenou vodou a osušte pomocou papierovej utierky. Následne ju nakrájajte na tenšie plátky.
  2. Cibuľu a cesnak nakrájajte na drobno.
  3. Na panvici rozohrejte olej a pridajte na kocky nakrájanú cibuľu a cesnak. Smažte ich dozlatista.
  4. Vložte plátky pečene na panvicu a opečte ich z oboch strán, kým nezačnú meniť farbu. Nechajte ich prirodzene nepotiahnuté.
  5. Akonáhle je pečeň opečená, vyberte ju z panvice a do tej istej panvice pridajte hladkú múku. Postupne prilievajte vývar a dôkladne miešajte, kým nevznikne hustá omáčka. Nechajte povariť asi 5 minút a potom znížte teplotu na strednú.
  6. Vráťte opečenú pečeň späť do panvice a pridajte smotanu na varenie. Dobre premiešajte, aby sa omáčka spojila s pečeňou.
  7. Ak je potrebné, dochuťte soľou a korením podľa vlastného vkusu. Varíme ešte niekoľko minút, aby sa chute spojili.
  8. Hotová dusená bravčová pečeň je pripravená! Podávajte ju s ryžou, zemiakovým pyré alebo čerstvým chlebom.

Prajem dobrú chuť!

 

Zloženie:

  • 500 g bravčovej pečene
  • 2 stredné cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 mrkvy
  • 1 stonka zeleru
  • 1 bobkový list
  • 5-6 korenín (čierne korenie, nové korenie)
  • 200 ml vývaru alebo vody
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 2 lyžice oleja alebo masla
  • Tymián alebo rozmarín (voliteľné)
  • Čerstvá petržlenová vňať na servírovanie

Postup prípravy:

  1. Príprava pečene: Bravčovú pečeň dôkladne prepláchnite, odstráňte blany a žily. Nakrájajte ju na hrubšie plátky.

  2. Príprava zeleniny: Cibuľu a cesnak olúpte a nasekajte na jemno. Mrkvu a zeler očistite a nakrájajte na kolieska alebo kocky.

    Kuracia plnka – Varená

    Kuracia plnka – Varená

    Čítať viac »

  3. Smaženie cibule: V hlbšej panvici alebo hrnci rozohrejte olej alebo maslo. Pridajte nasekanú cibuľu a cesnak a restujte, kým nezískajú zlatistú farbu.

  4. Pridanie zeleniny: K opraženej cibuli a cesnaku pridajte mrkvu a zeler. Miešajte a dusíme približne 5-7 minút, až kým zelenina mierne nezmäkne.

  5. Pridanie pečene: Do panvice vložte nakrájanú bravčovú pečeň. Rýchlo ju opečte z oboch strán, aby sa zatiahla.

  6. Dusenie: Po opečení pridajte bobkový list, koreniny (čierne a nové korenie), soľ a podľa chuti aj tymián alebo rozmarín. Nalejte vývar alebo vodu a dobre zamiešajte.

  7. Uzavretie a dusenie: Panvicu zakryte pokrievkou a nechajte dusiť na miernom ohni asi 20-30 minút. Občas kontrolujte, či sa neprilepila, a ak je to potrebné, pridajte trochu vody.

  8. Podávanie: Hotovú dusenú bravčovú pečeň podávajte s varenými zemiakmi, ryžou alebo čerstvým chlebom. Na ozdobu využite čerstvú petržlenovú vňať.

Prajem dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *