Recept na dusenú bravčovú pečeň ako môj obľúbený variant.
Zloženie:
- 500 g pečene z bravčového mäsa
- 2 veľké cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice hladkej múky
- 300 ml vývaru (je možné použiť bujón alebo zeleninový vývar)
- 200 ml smotany na varenie
- 2 lyžice oleja na kuchynské účely
- soľ a korenie podľa preferencií
Recept na dusenú bravčovú pečeň
Postup prípravy:
- Pečeň z bravčového mäsa dôkladne opláchnite studenou vodou a osušte pomocou papierovej utierky. Následne ju nakrájajte na tenšie plátky.
- Cibuľu a cesnak nakrájajte na drobno.
- Na panvici rozohrejte olej a pridajte na kocky nakrájanú cibuľu a cesnak. Smažte ich dozlatista.
- Vložte plátky pečene na panvicu a opečte ich z oboch strán, kým nezačnú meniť farbu. Nechajte ich prirodzene nepotiahnuté.
- Akonáhle je pečeň opečená, vyberte ju z panvice a do tej istej panvice pridajte hladkú múku. Postupne prilievajte vývar a dôkladne miešajte, kým nevznikne hustá omáčka. Nechajte povariť asi 5 minút a potom znížte teplotu na strednú.
- Vráťte opečenú pečeň späť do panvice a pridajte smotanu na varenie. Dobre premiešajte, aby sa omáčka spojila s pečeňou.
- Ak je potrebné, dochuťte soľou a korením podľa vlastného vkusu. Varíme ešte niekoľko minút, aby sa chute spojili.
- Hotová dusená bravčová pečeň je pripravená! Podávajte ju s ryžou, zemiakovým pyré alebo čerstvým chlebom.
Prajem dobrú chuť!
2ň
Zloženie:
- 500 g bravčovej pečene
- 2 stredné cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 mrkvy
- 1 stonka zeleru
- 1 bobkový list
- 5-6 korenín (čierne korenie, nové korenie)
- 200 ml vývaru alebo vody
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 2 lyžice oleja alebo masla
- Tymián alebo rozmarín (voliteľné)
- Čerstvá petržlenová vňať na servírovanie
Postup prípravy:
-
Príprava pečene: Bravčovú pečeň dôkladne prepláchnite, odstráňte blany a žily. Nakrájajte ju na hrubšie plátky.
-
Príprava zeleniny: Cibuľu a cesnak olúpte a nasekajte na jemno. Mrkvu a zeler očistite a nakrájajte na kolieska alebo kocky.
-
Smaženie cibule: V hlbšej panvici alebo hrnci rozohrejte olej alebo maslo. Pridajte nasekanú cibuľu a cesnak a restujte, kým nezískajú zlatistú farbu.
-
Pridanie zeleniny: K opraženej cibuli a cesnaku pridajte mrkvu a zeler. Miešajte a dusíme približne 5-7 minút, až kým zelenina mierne nezmäkne.
-
Pridanie pečene: Do panvice vložte nakrájanú bravčovú pečeň. Rýchlo ju opečte z oboch strán, aby sa zatiahla.
-
Dusenie: Po opečení pridajte bobkový list, koreniny (čierne a nové korenie), soľ a podľa chuti aj tymián alebo rozmarín. Nalejte vývar alebo vodu a dobre zamiešajte.
-
Uzavretie a dusenie: Panvicu zakryte pokrievkou a nechajte dusiť na miernom ohni asi 20-30 minút. Občas kontrolujte, či sa neprilepila, a ak je to potrebné, pridajte trochu vody.
-
Podávanie: Hotovú dusenú bravčovú pečeň podávajte s varenými zemiakmi, ryžou alebo čerstvým chlebom. Na ozdobu využite čerstvú petržlenovú vňať.
Prajem dobrú chuť!