Ak chcete zhotoviť dusenú krkovičku so zemiakovou kašou, riaďte sa nasledujúcimi krokmi:
- Najskôr si pripravte potrebné suroviny:
- 4 kusy duseného bravčového krku (približne 200 g každý)
- 800 g zemiakov
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice oleja
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
Dusená krkovička so zemiakovou kašou
- Zemiaky umyte a nakrájajte na drobnejšie kúsky. Cibuľu a cesnak ošúpeme a nasekáme na jemno.
- V hrnci zahrejte olej a orestujte cibuľu s cesnakom, kým nezmäknú a nezískajú jemne zlatistú farbu.
- Pridajte dusený krk do hrnca a opražte ho zo všetkých strán, až kým nedosiahne peknú hnedú farbu.
- Do hrnca pridajte zemiaky, soľ a mleté čierne korenie. Dobre premiešajte, aby sa zložky spojili.
- Teplotu znížte na stredne nízku a zalejte vodou alebo vývarom, aby boli zemiaky úplne ponorené.
- Zakryte hrniec a nechajte jedlo variť približne 30-40 minút, kým sa zemiaky nebudú variť do mäkka.
- Občas zamiešajte, aby sa jedlo neprichytilo na dno a ak je potrebné, pridajte ďalšiu vodu alebo vývar.
- Akonáhle je krkovička mäkká a zemiaky uvarené, jedlo je pripravené.
- Servírujte dusenú krkovičku so zemiakovou kašou ako hlavný chod. Môžete doplniť prílohou ako zelenina alebo šalát podľa chuti.
Dobrú chuť!
2)
Potrebné suroviny:
Na dusenú krkovičku:
- 800 g bravčovej krkovičky
- 2 cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 mrkvy
- 1 menší zeler
- 2 lyžice rajčinového pretlaku
- 300 ml vývaru (môže byť aj voda)
- 1 čajová lyžička mletej papriky
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 2 bobkové listy
- 3 lyžice oleja
Na zemiakovú kašu:
- 1 kg zemiakov
- 100 ml mlieka
- 50 g masla
- Soľ podľa chuti
- Štipka muškátového orieška (nie je povinné)
Postup:
-
Príprava mäsa:
- Krkovičku umyte, osolte a okoreňte čiernym korením. Následne ju nakrájajte na väčšie kusy (približne 5-6 cm).
- V hrnci rozohrejte olej a opražte krkovičku z oboch strán, kým nebude pekne zlatohnedá. Potom mäso vyberte a odložte na tanier.
-
Orestovanie zeleniny:
- V tom istom hrnci pridajte na drobno nakrájanú cibuľu a orestujte ju do sklovita. Následne pridajte nasekaný cesnak, mrkvu a zeler pokrájaný na malé kocky. Restujte všetko spolu asi 5 minút.
- Potom pridajte rajčinový pretlak a mletú papriku, premiešajte a restujte ďalšie 2 minúty.
-
Dusená krkovička:
- Vráťte mäso späť do hrnca, pridajte bobkové listy a zalejte vývarom (respektíve vodou). Priveďte k varu, prikryte pokrievkou a dusíme na miernom plameni približne 1,5 hodiny, až kým nie je mäso jemné.
-
Príprava zemiakovej kaše:
- Zemiaky ošúpte, nakrájajte na kusy a varte v osolenej vode do mäkka (asi 20 minút).
- Po uvarení zemiaky sceďte, pridajte maslo a mlieko. Pomocou tlačidla na zemiaky alebo vidličky ich dobre rozpučte dohladka. Podľa chuti osolte a môžete pridať aj štipku muškátového orieška.
-
Servírovanie:
- Dusenú krkovičku podávajte spolu so zemiakovou kašou. Môžete ozdobiť čerstvou petržlenovou vňaťou.
Dobrú chuť!