Recept 1: Dusené rebrá s medovo-sojovou glazúrou
Ingrediencie:
- 1 kg rebier
- 1/2 šálky medu
- 1/4 šálky sójovej omáčky
- 4 strúčiky cesnaku (rozdrvené alebo jemne nasekané)
- 1 lyžička mletej papriky
- 1 lyžička cesnakového prášku
- 1 lyžička cibulového prášku
- soľ a mleté čierne korenie na dochutenie
Dusené rebrá na grile
Príprava:
- V menšom hrnci skombinujte med, sójovú omáčku, cesnak, mletú papriku, cesnakový prášok a cibulový prášok. Na nízkej teplote ich spoločne zohrejte, až sa ingrediencie dobre spojí a chute prepoja. Následne odstavte z ohňa a nechajte glazúru vychladnúť.
- Rebrá opláchnite, osušte pomocou papierového obrúska a nakrájajte medzi kosťami na samostatné kusy.
- Každý kúsok rebra dôkladne posypať soľou a mletým čiernym korením z oboch strán.
- Na gril nastavte priame a nepriame teplo. Pred položením rebier na gril ho potrite olejom, aby sa rebrá neprilepili.
- Na priamom ohni grilujte rebrá asi 3-4 minúty na každej strane, aby získali chutnú kôrku.
- Potom premiestnite rebrá na časť s nepriame teplom a pomocou štetca ich potrite pripravenou medovo-sojovou glazúrou. Grilujte ešte 20-30 minút, pravidelne otáčajte a krátko ich potrite glazúrou z oboch strán.
- Ako náhle sa rebrá dokonale ugrilujú a vnútorná teplota dosiahne 70-75°C, odstráňte ich z grilu.
- Nechajte ich pár minút oddýchnuť pred podávaním. Servírujte s obľúbenou prílohou a vychutnajte si vynikajúce dusené rebrá na grile!
Recept 2: Dusené rebrá s pikantnou BBQ omáčkou
Ingrediencie:
- 1 kg rebier
- 2 cibule (nasekané)
- 4 strúčiky cesnaku (nasekané)
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 šálka pikantnej BBQ omáčky
- 1/4 šálky jablkového octu
- 2 lyžice hnedého cukru
- 1 lyžička mletej papriky
- soľ a mleté čierne korenie na dochutenie
Príprava:
- Na panvici pri strednej teplote zohrejte olivový olej. Pridajte nasekanú cibuľu a cesnak a restujte ich dozlatista.
- Pridajte… Do pánve s cibuľou a cesnakom pridajte pikantnú BBQ omáčku, jablkový ocot, hnedý cukor a mletú papriku. Dôkladne premiešajte, až sa všetky prísady spoja a cukor sa rozpustí. Nechajte zmes jemne vrieť. Rebierka dôkladne opláchnite, osušte ich papierovým obrúskom a nakrájajte ich na jednotlivé porcie medzi kosťami. Na grile nastavte priame a nepriame teplo. Predtým ako umiestnite rebierka na gril, natrite ho olejom, aby sa rebierka neprichytávali. Grilujte rebierka najprv na priamom ohni približne 3-4 minúty z každej strany, aby sa vytvorila chutná kôrka. Potom preneste rebierka na zónu s nepriamej teplotou a štetcom ich natrite pripravenou pikantnou BBQ omáčkou. Pokračujte v grilovaní ďalších 20-30 minút, pravidelne ich otáčajte a potierajte omáčkou z oboch strán. Akonáhle sa rebierka dôkladne ugrilujú a dosiahnu vnútornú teplotu 70-75 °C, odstráňte ich z grilu. Nechajte ich niekoľko minút odpočívať pred podávaním. Servírujte s podľa vlastného výberu prílohou a pikantnou BBQ omáčkou. Užite si vynikajúce dusené rebierka s nezameniteľnou chuťou!