Dusený králik recpet

 

Samozrejme! Tu je jednoduchý návod na duseného králika:

Zloženie:

  • 1 králik (približne 1,5 kg)
  • 2 cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 3 mrkvy
  • 3 stredne veľké zemiaky
  • 2 polievkové lyžice hladkej múky
  • 500 ml mäsového vývaru
  • 200 ml červeného vína
  • 2 polievkové lyžice sadla alebo oleja
  • soľ a korenie podľa preferencií
  • bobkový list a tymian na dochutenie
  • na dekoráciu: petržlenová vňať

 

Recept na duseného králika

Návod:

  1. Králika rozkrájajte na menšie kusy. Pridajte soľ a korenie podľa chuti.
  2. Na sporáku na strednom ohni zohrejte sadlo alebo olej. Smažte králika, až kým nezíska zlatohnedú farbu. Potom ho vyberte z hrnca a odložte bokom.
  3. Do toho istého hrnca pridajte jemne nakrájanú cibuľu a cesnak. Smažte, kým nezískajú zlatistú farbu.
  4. Pridajte mrkvu a zemiaky nakrájané na kocky. Pokračujte v smažení asi 5 minút.
  5. Vložte králika späť do hrnca a posypte múkou. Dobre premiešajte, aby sa králik a zelenina pokryli múkou.
  6. Zvýšte teplotu na stredne vysokú a postupne pridávajte vývar a víno. Pridajte bobkový list a tymian. Nechajte zovrieť a potom znižte teplotu na minimum.
  7. Pokryte hrniec pokrievkou a králika dusíme asi 1,5 až 2 hodiny, kým mäso nebudú vláčne.
  8. Počas dusenia občas premiešajte a ak sa vývar príliš odparuje, pridajte trochu vody.
  9. Po dokončení môžete duseného králika ozdobiť nasekanou petržlenovou vňaťou a podávať s ryžou, chlebom alebo zemiakovou kašou.

Dobrú chuť!

Jablkový koláč so zlatým klasom

Jablkový koláč so zlatým klasom

Čítať viac »

Dusený králik recpet-2

2) Dusený králik recpet

Dusený králik je typické slovenské jedlo, ktoré patrí medzi populárne recepty. Toto chutné a výživné jedlo sa spravidla pripravuje s použitím čerstvého mäsa, ktoré poskytuje bohatú chuť a jedinečnú šťavnatosť. Nasledujúci recept vás prevedie jednoduchým spôsobom, ako si pripraviť duseného králika s lahodnou omáčkou, ktorá osvieži každé jedlo.

Potrebné ingrediencie na Duseného Králika

Na prípravu duseného králika budete potrebovať:
– 1 králik (asi 1,5 kg)
– 2 cibule
– 3 strúčiky cesnaku
– 2 mrkvy
– 3 zemiaky
– 1 hrnček bieleho vína
– 200 ml vývaru (zeleninového alebo kuracieho)
– 2 lyžice oleja
– soľ a korenie podľa preferencií
– čerstvý tymián a rozmarín

Návod na prípravu

1. Králika najprv umyte a nakrájajte na menšie kusy. Osolte a okoreňte ho podľa chuti.
2. Na panvici zohrejte olej a opekajte králika do zlatista. Potom ho vyberte a uložte na tanier.
3. Na tej istej panvici osmažte nakrájanú cibuľu a cesnak. Keď sú mäkké, pridajte mrkvu a zemiaky nakrájané na kocky.
4. Vráťte králika späť na panvicu a pridajte biele víno a vývar. Nezabudnite pridať bylinky, ktoré dodajú jedlu jedinečnú chuť.
5. Nechajte všetko dusiť na miernom ohni asi 1,5 hodiny, kým mäso nezmäkne.
6. Podávajte teplé s obľúbenou prílohou, ako sú knedle alebo čerstvý chlieb.

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

10 Komentárov

  1. Cica píše:

    Pidať aj troška mlieka či smotany na varenie, nech je dusenie a potom mäso z králika o čosi jemnejšie.

  2. Vieroslava Vesela píše:

    Recept na duseného králika znie skvele, určite ho budem musieť skúsiť!

  3. Cuntalova Ursula píše:

    Dusený králik je tradičný recept, ktorý vždy chutí dobre.

  4. Fsindlerova píše:

    Super recept! Králik mi vždy chutil, tak skúsim tento recept!

  5. Anonym píše:

    Dobrý nápad pripraviť králika, určite skúsime

  6. Peter47 píše:

    Vyznie to super, asi to čoskoro vyskúšam!

  7. Branislav50 píše:

    Nikdy som králika nejedol, ale teraz budem musieť vyskúšať!

  8. Alojz91 píše:

    Vyzera to velmi chutne, urcite si to skusim!

  9. Fdolezal píše:

    Dakujem za recept, taketo jednoduche a chutne recepty su vzdy vitane.

  10. Alexandra David píše:

    Toto bude skvely obed pre moju rodinu, vdaka!