Fazuľová polievka Jókai je tradičná maďarská polievka, ktorá je pomenovaná po známom maďarskom spisovateľovi Móru Jókai. Táto bohatá polievka je vyrobená z fazule, klobásy, slaniny, cibule, paradajok, papriky a rôznych korenín. Je veľmi chutná a sýta, ideálna na zimné dni alebo ako hlavný jedlo. Ak ju chcete vyskúšať, tu je jednoduchý recept:
Ingrediencie:
- 250 g bielej fazule
- 100 g klobásy
- 100 g slaniny
- 1 veľká cibuľa
- 2 paradajky
- 1 zelená paprika
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžica mletej papriky
- soľ a korenie podľa chuti
- 1 liter zeleninového vývaru
Fazuľová polievka Jókai
Postup:
- Fazuľu namočte do vody cez noc. Potom ju dôkladne opláchnite.
- Slaninu nakrájajte na malé kúsky. Klobásu nakrájajte na plátky.
- Cibuľu nakrájajte na jemné kocky. Paradajky a zelenú papriku nakrájajte na menšie kúsky.
- Na panvici zohrejte olej a orestujte slaninu, klobásu a cibuľu, kým nebudú zlatisté.
- Pridajte paradajky, zelenú papriku a cesnak. Orestujte ešte pár minút.
- Pridajte mletú papriku, soľ a korenie podľa chuti. Dobre premiešajte.
- Preneste zmes do hrnca a pridajte namočenú fazuľu a zeleninový vývar.
- Varíme na miernom ohni asi 1 až 1,5 hodiny, kým sa fazuľa neuvarte. Ak je polievka príliš hustá, pridajte viac vývaru.
- Podávajte horúcu fazuľovú polievku Jókai s čerstvo nakrájanou petržlenovou vňaťou.
Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
- 300 g sušenej bielej fazule
- 200 g údeného mäsa (napr. údené jahňacie alebo bravčové)
- 1 väčšia cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 mrkvy
- 1 petržlen
- 1 zeler (môže byť aj zelerová vňať)
- 1 červená paprika
- 2-3 zemiaky
- 1 bobkový list
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 2-3 lyžice rastlinného oleja
- 1 lyžička mletej červenej papriky (sladkej)
- 1-2 chili papričky (podľa chuti)
- 1 liter vody alebo vývaru
Postup:
-
Príprava fazule: Fazuľu prepláchnite a namočte ju do vody na minimálne 6 hodín (najlepšie cez noc). Ráno ju sceďte a prepláchnite.
-
Príprava ingrediencií: Cibuľu a cesnak nakrájajte nadrobno. Mrkvu, petržlen, zeler a zemiaky nakrájajte na kocky. Červenú papriku môžete nakrájať na pásiky.
-
Opraženie cibule a mäsa: V hrnci zohrejte rastlinný olej na strednom ohni a pridajte nakrájanú cibuľu. Pražte ju, kým nezmäkne a nezačne zlátnuť. Potom pridajte údené mäso a pár minút ho opečte.
-
Pridanie fazule a zeleniny: Pridajte namočenú fazuľu, nakrájanú mrkvu, petržlen, zeler a bobkový list. Následne zalejte všetko vodou alebo vývarom, pridajte soľ, čierne korenie a mletú červenú papriku.
-
Varte polievku: Polievku priveďte k varu a potom ju znížte na slabší oheň. Varíme asi 1,5 – 2 hodiny, alebo kým nie je fazuľa mäkká.
-
Pridanie zemiakov a papriky: Keď je fazuľa takmer hotová, pridajte nakrájané zemiaky a červenú papriku. Varíme ešte ďalších 20-30 minút, kým sú zemiaky uvarené.
-
Podávanie: Na záver skontrolujte dochutenie a ak je to potrebné, pridajte ešte soľ a korenie. Podávajte horúce, môžete ozdobiť čerstvými bylinkami alebo kyslou smotanou.
Fazuľová polievka Jókai je skvelý jedlo, ktoré zahreje v chladných dňoch a rozhodne zasýti. Dobrú chuť!
Ale toto je úplne iný level polievky.
Som fakt vďačný za tento receptík.