Fazuľová polievka Jókai

Fazuľová polievka Jókai je tradičná maďarská polievka, ktorá je pomenovaná po známom maďarskom spisovateľovi Móru Jókai. Táto bohatá polievka je vyrobená z fazule, klobásy, slaniny, cibule, paradajok, papriky a rôznych korenín. Je veľmi chutná a sýta, ideálna na zimné dni alebo ako hlavný jedlo. Ak ju chcete vyskúšať, tu je jednoduchý recept:

Ingrediencie:

  • 250 g bielej fazule
  • 100 g klobásy
  • 100 g slaniny
  • 1 veľká cibuľa
  • 2 paradajky
  • 1 zelená paprika
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžica mletej papriky
  • soľ a korenie podľa chuti
  • 1 liter zeleninového vývaru

 

Fazuľová polievka Jókai

Postup:

  1. Fazuľu namočte do vody cez noc. Potom ju dôkladne opláchnite.
  2. Slaninu nakrájajte na malé kúsky. Klobásu nakrájajte na plátky.
  3. Cibuľu nakrájajte na jemné kocky. Paradajky a zelenú papriku nakrájajte na menšie kúsky.
  4. Na panvici zohrejte olej a orestujte slaninu, klobásu a cibuľu, kým nebudú zlatisté.
  5. Pridajte paradajky, zelenú papriku a cesnak. Orestujte ešte pár minút.
  6. Pridajte mletú papriku, soľ a korenie podľa chuti. Dobre premiešajte.
  7. Preneste zmes do hrnca a pridajte namočenú fazuľu a zeleninový vývar.
  8. Varíme na miernom ohni asi 1 až 1,5 hodiny, kým sa fazuľa neuvarte. Ak je polievka príliš hustá, pridajte viac vývaru.
  9. Podávajte horúcu fazuľovú polievku Jókai s čerstvo nakrájanou petržlenovou vňaťou.

Dobrú chuť!

 

2)

Ingrediencie:

  • 300 g sušenej bielej fazule
  • 200 g údeného mäsa (napr. údené jahňacie alebo bravčové)
  • 1 väčšia cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 mrkvy
  • 1 petržlen
  • 1 zeler (môže byť aj zelerová vňať)
  • 1 červená paprika
  • 2-3 zemiaky
  • 1 bobkový list
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 2-3 lyžice rastlinného oleja
  • 1 lyžička mletej červenej papriky (sladkej)
  • 1-2 chili papričky (podľa chuti)
  • 1 liter vody alebo vývaru

Postup:

  1. Príprava fazule: Fazuľu prepláchnite a namočte ju do vody na minimálne 6 hodín (najlepšie cez noc). Ráno ju sceďte a prepláchnite.

  2. Príprava ingrediencií: Cibuľu a cesnak nakrájajte nadrobno. Mrkvu, petržlen, zeler a zemiaky nakrájajte na kocky. Červenú papriku môžete nakrájať na pásiky.

  3. Opraženie cibule a mäsa: V hrnci zohrejte rastlinný olej na strednom ohni a pridajte nakrájanú cibuľu. Pražte ju, kým nezmäkne a nezačne zlátnuť. Potom pridajte údené mäso a pár minút ho opečte.

  4. Pridanie fazule a zeleniny: Pridajte namočenú fazuľu, nakrájanú mrkvu, petržlen, zeler a bobkový list. Následne zalejte všetko vodou alebo vývarom, pridajte soľ, čierne korenie a mletú červenú papriku.

  5. Varte polievku: Polievku priveďte k varu a potom ju znížte na slabší oheň. Varíme asi 1,5 – 2 hodiny, alebo kým nie je fazuľa mäkká.

  6. Pridanie zemiakov a papriky: Keď je fazuľa takmer hotová, pridajte nakrájané zemiaky a červenú papriku. Varíme ešte ďalších 20-30 minút, kým sú zemiaky uvarené.

  7. Podávanie: Na záver skontrolujte dochutenie a ak je to potrebné, pridajte ešte soľ a korenie. Podávajte horúce, môžete ozdobiť čerstvými bylinkami alebo kyslou smotanou.

Fazuľová polievka Jókai je skvelý jedlo, ktoré zahreje v chladných dňoch a rozhodne zasýti. Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Jeden komentár

  1. Rita píše:

    Ale toto je úplne iný level polievky.
    Som fakt vďačný za tento receptík.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *