Ak hľadáte návod na fazuľovú polievku s lečom, tu je jednoduchý a lahodný recept:
Ingrediencie:
- 250 g fazule (čiernej, bielej alebo šošovice)
- 1 cibuľa, nasekaná na malé kocky
- 2 strúčiky cesnaku, nakrájané na tenké plátky
- 2 mrkvy, nastrúhané
- 2 zemiaky, nastrúhané
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- 1 lyžička papriky
- 1 lyžička mletej rasce
- 1 lyžička mletej sladkej papriky
- soľ a korenie podľa chuti
- čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie
Fazuľová polievka s lečkami
Postup:
- V hrnci varíme fazuľu v osolenej vode, až kým nezmäkne.
- Na panvici zahrejeme olej a osmažíme cibuľu, cesnak, mrkvu a zemiaky, kým nezvláknu.
- Pridáme paradajkový pretlak, papriku, rascu, sladkú papriku a zmes orestovanej zeleniny. Dobre premiešame.
- Fazuľu sceďte a pridajte ju do hrnca so zeleninou. Zalejte vodou, aby bola polievka hustejšia, a dochuťte soľou a korením podľa vašich preferencií.
- Polievku varte, kým zeler a mrkva nezmäknú, približne 20-30 minút.
- Pred podávaním posypte čerstvou petržlenovou vňaťou.
Chutného apetítu!
2) Fazuľová polievka s lečkami
Fazuľová polievka s lečkami je nezabudnuteľným jedlom slovenského kulinárskeho umenia. Tento typ polievky je nielen výborný, ale aj veľmi výživný. V nasledujúcich riadkoch sa dozviete, ako si pripraviť túto chutnú polievku s jednoduchými surovinami a nenáročným postupom.
Ingrediencie, ktoré budete potrebovať
Na prípravu fazuľovej polievky potrebujete nasledujúce zložky:
- 250 g fazule (môžete zvoliť bielu alebo červenú)
- 2 stredné lečky
- 1 cibuľa
- 2 mrkvy
- 1 zemiak
- 2-3 strúčiky cesnaku
- 1,5 litra vody alebo zeleninového vývaru
- Soľ a korenie podľa chuti
- Olivový olej na smaženie
Postup prípravy fazuľovej polievky
Začnite tým, že fazuľu namočíte do vody na niekoľko hodín alebo cez noc. Potom ju prepláchnite a vložte do hrnca s vodou. Varíme asi 30 minút, kým nie je mäkká.
Medzitým si na panvici na olivovom oleji osmažte nadrobno nakrájanú cibuľu, mrkvu a zemiak. Pridajte aj nakrájané lečky a cesnak. Po pár minútach pridajte túto zmes do hrnca s uvarenou fazuľou. Nezabudnite dochutiť soľou a korením.
Polievku varte ešte približne 20 minút, aby sa chute spojili. Ak by ste preferovali jemnejšiu textúru, môžete polievku rozmixovať. Na konci, podávajte horúcu s čerstvým chlebom. Dobrú chuť!