Polievka z fazule s údeným a zeleninou
Úvod:
Polievka z fazule s údeným a zeleninou predstavuje výnimočné jedlo, ktoré vás zahreje a nasýti. Táto klasická polievka je veľmi obľúbená pre svoju intenzívnu chuť a vysoký obsah bielkovín a vlákniny. Spojenie fazule, údeného mäsa a čerstvej zeleniny vytvára harmonickú chuť, ktorá poteší každého milovníka lahodného jedla. Polievka sa výborne hodí ako hlavný chod alebo ako predkrm. Okrem toho, príprava tejto polievky je jednoduchá a bez problémov ju zvládne aj začiatočník v kuchyni.
Ingrediencie:
- 500 g bielej fazule
- 250 g údeného mäsa (koleno alebo rebrá)
- 2 mrkvy
- 2 petržleny
- 1 zeler
- 1 cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 bobkové listy
- 1 čajová lyžička rasce
- 1 čajová lyžička mletej paprika
- 2 polievkové lyžice bravčovej masti
- soľ, čierne korenie
- petržlenová vňať na ozdobu
Postup:
- Fazuľu preberieme, umyjeme a namočíme do studenej vody na 8 až 12 hodín (ideálne cez noc). Po namočení scedíme a dáme variť do hrnca s čistou vodou. Varíme na pomalom ohni, kým fazuľa nezmäkne, čo trvá zhruba 1 hodinu.
- Medzičasom si pripravíme zeleninu. Mrkvu, petržlen a zeler očistíme a nakrájame na menšie kusy. Cibuľu očistíme a nakrájame nadrobno. Cesnak ošúpeme a prelisujeme.
- Na panvici rozpálime bravčovú masť a orestujeme na nej nadrobno nakrájanú cibuľu do zlatista. Pridáme prelisovaný cesnak, mletú papriku a krátko orestujeme.
- Ako náhle je fazuľa mäkká, pridáme do hrnca nakrájanú zeleninu, opraženú cibuľu s cesnakom a paprikou, bobkové listy a rascu. Prilejeme vodu tak, aby boli všetky suroviny ponorené a varíme ďalších 20 minút.
- Údené mäso uhrieme a vložíme ho do hrnca s polievkou. Varíme ešte asi 30 minút, kým mäso zjemní. Potom mäso vyberieme, nakrájame na menšie kúsky a vrátime späť do polievky.
- Dochutíme soľou a čiernym korením podľa vlastnej chuti. Varíme ešte 5 minút, aby sa chute prepojili. Hotovú polievku podávame ozdobenú nasekanou petržlenovou vňaťou a s krajcom čerstvého chlebíka.
Výhody:
- Polievka z fazule s údeným a zeleninou je výdatná a zasýti na dlhé hodiny.
- Vďaka vysokému obsahu fazule je polievka bohatá na bielkoviny, vlákninu, vitamíny a minerály.
- Údené mäso dodáva polievke intenzívnu príchuť a arómu.
- Zelenina obohacuje polievku o ďalšie vitamíny, minerály a vlákninu.
- Príprava polievky je jednoduchá a aj začiatočník ju zvládne bez problémov.
Počet kalórií: Približne 350 kcal na 1 porciu (300 ml).
Záver:
Polievka z fazule s údeným a zeleninou je vynikajúcou voľbou pre všetkých, ktorí preferujú tradičné a chutné jedlá. Vďaka kombinácii fazule, údeného mäsa a čerstvej zeleniny nadobúda polievka výnimočnú chuť a arómu. navyše je príprava tejto polievky jednoduchá a zrealizuje ju ktokoľvek. Ak máte záujem o výdatné a zdravé jedlo, polievka z fazule s údeným a zeleninou je ideálnou voľbou pre vás. Vyskúšajte tento recept a presvedčte sa o jeho kvalitách sami.