Údené jedlo, zriedka pripravujem. Usilujem sa konzumovať zdravo a tým inšpirujem aj svojich blízkych. Ale manžel si prial niečo silné, takže fazuľovica s vynikajúcim údeným kolenom. Nezostanem pasívny.
Fazuľová polievka s údeným kolenom
2) Fazuľová polievka s údeným kolenom
Fazuľová polievka patrí medzi najpreferovanejšie jedlá slovenskej kuchyne. Je bohatá na proteíny a vlákninu, a chutí naozaj skvele, najmä s údeným kolenom. Tento recept vám ukáže, ako pripraviť pravú fazuľovú polievku, ktorá osvieži nielen vaše telo, ale aj dušu.
Potrebné suroviny na fazuľovú polievku
Na prípravu fazuľovej polievky s údeným kolenom budete potrebovať tieto suroviny:
- 500 g sušenej fazule
- 1 údené koleno
- 1 cibuľa
- 2 mrkvy
- 1 petržlen
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 bobkový list
- soľ a čierne korenie
- 1 l vody
Postup na výrobu polievky
Najprv si fazuľu namočte na niekoľko hodín, ideálne cez noc. Po namočení ju sceďte a dôkladne opláchnite. V hrnci varte údené koleno vo vode približne 30 minút, aby ste odstránili nadbytočnú soľ. Potom pridajte namočenú fazuľu, cibuľu, mrkvu, petržlen a bobkový list. Varte na slabom ohni asi 1,5 hodiny, kým fazuľa nebude úplne mäkká.
Počas varenia občas premiešajte a v prípade potreby pridajte ďalšiu vodu. Na konci varenia pridajte roztlačený cesnak, soľ a čierne korenie podľa chuti. Polievku servírujte teplú, ozdobenú čerstvou petržlenovou vňaťou. Pochutnajte si na tejto vynikajúcej fazuľovej polievke s údeným kolenom!
3)
Fazuľová polievka je váženým pokrmom, ktorý nás zahrieva nielen zvonku, ale aj zvnútra. Zvlášť ak je obohatená údeným kolenom, jej chuť sa stáva unikátnou a nezabudnuteľnou. V tomto návode vám ukážeme, ako si jednoducho a rýchlo pripraviť túto lahodnú polievku s údeným kolenom.
Ingrediencie, ktoré budete potrebovať
Na prípravu fazuľovej polievky s údeným kolenom sa vám zídu nasledujúce suroviny:
- 300 g fazule (najlepšie hnedej)
- 1 údené koleno
- 2 mrkvy
- 1 cibuľa
- 1 zemiak
- 2 strúčiky cesnaku
- soľ a korenie podľa chuti
- 1 bobkový list
- 3 litre vody
- 1 lyžica oleja
Postup prípravy polievky
Začnite tak, že fazuľu namočíte – ideálne nechajte cez noc. Potom ju prepláchnite a vložte variť do troch litrov vody. Po 30 minútach pridajte údené koleno, ktoré ste predtým chvíľu opláchli pod tečúcou vodou.
Keď je údené koleno mäkké, pridajte nakrájané mrkvy, zemiak a cibuľu. Po asi 10 minútach pridajte aj pretlačený cesnak, bobkový list, soľ a korenie. Všetko varte ešte 20 minút, až budú všetky suroviny dostatočne uvarené.
Na záver polievku ochutnajte a podľa potreby upravte chuť soľou alebo korením. Fazuľová polievka s údeným kolenom je hotová! Servírujte horúcu s čerstvým chlebom.