Potrebujete:
– 300 g fazule
– 200 g údeného mäsa (napr. šunka, slanina)
– 1 cibuľu
– 2 mrkvy
– 2 zemiaky
– 1 paprika
– 2 strúčiky cesnaku
– 1 lyžičku mletej papriky
– soľ a čierne korenie podľa chuti
– olej alebo maslo na dusenie zeleniny
– voda na varenie
Fazuľová polievka so zeleninou a údenym mäsom
Postup:
1. Fazule namočte cez noc do vody. Potom ich dôkladne prepláchnite a dajte variť do veľkého hrnca s vodou. Varíme približne 1 hodinu alebo kým sa fazuľa zmäkne.
2. Počas varenia fazule pripravte zeleninu. Cibuľu nakrájajte na jemné kocky, mrkvy, zemiaky a papriku ošúpajte a nakrájajte na menšie kúsky.
3. Údené mäso nakrájajte tiež na menšie kúsky.
4. Do hrnca si rozohrejte olej alebo rozpustené maslo a na ňom orestujte cibuľu a cesnak, kým nezhnedne.
5. Pridajte nakrájanú papriku a dusíme spolu pár minút.
6. Do hrnca pridajte nakrájané údené mäso, mletú papriku, soľ a korenie. Orestujte zmes pár minút.
7. Potom pridajte nakrájané mrkvy, zemiaky a do hrnca prilejte vodu tak, aby všetka zelenina bola pokrytá. Pridajte ešte trochu soli a pridajte tiež varíme dovtedy, kým zelenina zmäkne (cca 20-30 minút).
8. Keď už je zelenina hotová, pridajte do hrnca varené fazule, vodu, v ktorej sa varili a varenej polievke aby mala žiaduciu konzistenciu. Varíme ešte asi 15 minút, aby sa chute spojili.
9. Na záver môžete dochutiť polievku podľa svojich preferencií soľou a korením.
Podávajte fazuľovú polievku teplú s chlebom alebo pečivom. Dobrú chuť!