Recept: Diviačí guláš.
Ingrediencie:
- 800 g diviačieho mäsa (narezaného na kusy)
- 2 veľké cibule (nakrájané na malé kúsky)
- 3 strúčiky cesnaku (jemne nasekané)
- 2 bobkové listy
- 2 lyžice múky
- 2 lyžice slaniny (na opraženie)
- 2 lyžičky korenia (červená paprika, mletá paprika, korenistá paprika)
- soľ a mleté čierne korenie (podľa chuti)
- 500 ml hovädzieho vývaru
- 200 ml červeného vína
- olej (na opraženie)
FOTORECEPT: Diviačí guláš
Príprava:
- V hrnci zahrejte olej a vložte pokrájanú slaninu. Pražte ju do zlatistej farby na nízkej teplote, aby sa oslobodila chuť.
- Pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak. Smažte ich, kým nezmäknú a nezískajú zlatistej farby.
- Do hrnca pridajte diviačie mäso a opečte ho zo všetkých strán, aby sa zatiahlo. Zmiešajte múku a korenie, potom všetko dôkladne premiešajte.
- Prilievajte hovädzí vývar a červené víno. Znížte teplotu, zakryte hrniec a nechajte variť asi 2 hodiny, kým nezmäkne mäso.
- Po dvoch hodinách ochutnajte guláš a ak je to potrebné, pridajte soľ a korenie.
- Servírujte guláš s knedľami alebo chlebom. Prajeme dobrú chuť!
Poznámka: Diviačí guláš je skvelou voľbou pre pestrú kuchyňu. Môžete ho podávať s knedľami alebo čerstvým chlebom. Doprajte si tento tradičný pokrm z diviačieho mäsa, ktorý je bohatý na chute lesného prostredia.
2)
Ingrediencie:
- 1 kg diviačiny (napríklad stehno alebo plece)
- 2 väčšie cibule
- 3-4 strúčiky cesnaku
- 3-4 zemiaky (voliteľné)
- 2-3 mrkvy
- 1 červená paprika
- 2 lyžice rastlinného oleja alebo sádla
- 2 lyžice mletej papriky (sladkej)
- 1 lyžička mletej rasce
- 1-2 bobkové listy
- Soľ a čierne korenie podľa vkusu
- 1-2 lyžice paradajkového pretlaku
- 1 liter vody alebo vývaru
- 1 dcl červeného vína (voliteľné)
- Čerstvá petržlenová vňať na ozdobu
Príprava:
-
Príprava mäsa: Diviačie mäso umyjte a nakrájajte na kocky o veľkosti asi 2-3 cm. Osoľte a okoreňte.
-
Smaženie cibule: Na veľkej panvici alebo v hrnci rozohrejte olej alebo sadlo. Pridajte nakrájanú cibuľu a smažte, kým nezíska zlatistej farby.
-
Pridanie mäsa: K osmaženej cibuli dajte diviačie mäso a opekajte ho zo všetkých strán, až kým nezhnedne.
-
Dochutenie: Do hrnca pridajte mletú papriku, rascu, bobkový list a prelisovaný cesnak. Rýchlo premiešajte, aby sa koreniny nespálili.
-
Pridanie zeleniny: Zakomponujte nakrájanú mrkvu, papriku a, ak máte záujem, aj zemiaky. Všetko dôkladne premiešajte.
-
Tekutina: Pridajte paradajkový pretlak, víno (ak používate) a zalejte vodou alebo vývarom. Obsah by mal byť jemne ponorený.
-
Varienie: Priveďte zmes do varu, potom znížte teplotu a nechajte pomaly variť približne 1,5 – 2 hodiny. Mäso by malo byť jemné a chute dobre prepojené. Pravidelne premiešavajte a v prípade potreby dolievajte vodu, ak guláš zahustne.
-
Úprava chuti: Po dokončení varenia ochutnajte a podľa potreby dolaďte soľou a korením.
-
Servírovanie: Guláš podávajte horúci, ozdobený čerstvou petržlenovou vňaťou. Môžete ho servírovať s chlebom, knedľou alebo haluškami.
Prajeme dobrú chuť!