Francúzska Bujabéza (Bouillabaisse)

Ak hľadáte rýchly recept na Francúzsku Bujabézu (Bouillabaisse), tu je jednoduchá verzia tejto tradičnej morského plodového jedla:

Suroviny:

  • 500 g rôznych druhov rybích filetov (napr. treska, losos, halibut)
  • 500 g rôznych druhov morských plodov (napr. krevety, mušle, chobotnice)
  • 1 veľká cibuľa, nakrájaná na tenké krúžky
  • 3 strúčiky cesnaku, nasekané na malé kúsky
  • 2 stredne veľké paradajky, olúpané a nakrájané na kocky
  • 1 červená paprika, nakrájaná na tenké prúžky
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžička mletej sladkej papriky
  • 1 lyžička sušeného provensálskeho korenia
  • Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chute
  • 1 liter rybacieho vývaru
  • čerstvé bylinky na ozdobenie (napr. petržlen alebo kôpor)

 

Francúzska Bujabéza (Bouillabaisse), rýchly recept

Postup:

  1. Na rozohriatej panvici s olivovým olejom orestujte cibuľu a cesnak, až sa skloví.
  2. Pridajte paradajky, papriku, mletú sladkú papriku a provensálske korenie. Orestujte zmes asi 5 minút, kým sa zelenina zmäkne.
  3. Pridajte rybí vývar a nechajte zmes povariť.
  4. Potom pridajte rybí filety a morské plody. Osolte a okoreňte podľa chute. Ovarujte zmes približne 10 minút, kým sa ryba uvarí.
  5. Servírujte Bujabézu teplú s čerstvými bylinkami na vrchu. Podávajte s čerstvým chlebom alebo grilovanými kúskami chleba.

Tento rýchly recept vám umožní vychutnať si skvelú Francúzsku Bujabézu (Bouillabaisse) v pomerne krátkom čase. Dobrú chuť!

 

2)

Bujabéza je tradičný francúzsky rybí polievkový pokrm, pochádzajúci z oblasti Provence. Tento recept je nielen chutný, ale aj jednoduchý na prípravu, čo z neho robí skvelú voľbu pre rýchlu večeru. S rýchlym receptom na bujabézu sa môžete tešiť na lahodné chute stredozemného mora priamo vo vašej kuchyni.

Ingrediencie na bujabézu

Na výrobu bujabézy budete potrebovať nasledujúce ingrediencie:

  • 500 g bieleho rybieho filé (napr. treska alebo mečúň)
  • 200 g kreviet
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 mrkva
  • 100 ml bieleho vína
  • 1 liter rybieho vývaru
  • 100 g paradajkového pretlaku
  • bylinky (petržlen, estragón)
  • soľ, korenie, olivový olej

Postup na prípravu bujabézy

Začnite tým, že na olivovom oleji orestujete cibuľu a cesnak nakrájané na jemno. Pridajte na kolieska nakrájanú mrkvu a restovať niekoľko minút. Následne pridajte paradajkový pretlak a nechajte asi 2 minúty povariť. Potom pridajte biele víno a následne rybí vývar. Priveďte do varu a varte asi 10 minút.

Po uplynutí doby varu pridajte rybie filé a krevety, osoľte a okoreňte podľa chuti. Varíme ďalších 5-7 minút, kým ryby a krevety nie sú uvarené. Na záver pridajte nasekané bylinky a podávajte teplé v misiach, možno s hriankami. Takto pripravená bujabéza vás prenesie do slnečného Francúzska aj vo vašej kuchyni!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *