Francúzska Bujabéza (Bouillabaisse)

Ak hľadáte rýchly recept na Francúzsku Bujabézu (Bouillabaisse), tu je jednoduchá verzia tejto tradičnej morského plodového jedla:

Suroviny:

  • 500 g rôznych druhov rybích filetov (napr. treska, losos, halibut)
  • 500 g rôznych druhov morských plodov (napr. krevety, mušle, chobotnice)
  • 1 veľká cibuľa, nakrájaná na tenké krúžky
  • 3 strúčiky cesnaku, nasekané na malé kúsky
  • 2 stredne veľké paradajky, olúpané a nakrájané na kocky
  • 1 červená paprika, nakrájaná na tenké prúžky
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžička mletej sladkej papriky
  • 1 lyžička sušeného provensálskeho korenia
  • Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chute
  • 1 liter rybacieho vývaru
  • čerstvé bylinky na ozdobenie (napr. petržlen alebo kôpor)

 

Francúzska Bujabéza (Bouillabaisse), rýchly recept

Postup:

  1. Na rozohriatej panvici s olivovým olejom orestujte cibuľu a cesnak, až sa skloví.
  2. Pridajte paradajky, papriku, mletú sladkú papriku a provensálske korenie. Orestujte zmes asi 5 minút, kým sa zelenina zmäkne.
  3. Pridajte rybí vývar a nechajte zmes povariť.
  4. Potom pridajte rybí filety a morské plody. Osolte a okoreňte podľa chute. Ovarujte zmes približne 10 minút, kým sa ryba uvarí.
  5. Servírujte Bujabézu teplú s čerstvými bylinkami na vrchu. Podávajte s čerstvým chlebom alebo grilovanými kúskami chleba.

Tento rýchly recept vám umožní vychutnať si skvelú Francúzsku Bujabézu (Bouillabaisse) v pomerne krátkom čase. Dobrú chuť!

 

2)

Bujabéza je tradičný francúzsky rybí polievkový pokrm, pochádzajúci z oblasti Provence. Tento recept je nielen chutný, ale aj jednoduchý na prípravu, čo z neho robí skvelú voľbu pre rýchlu večeru. S rýchlym receptom na bujabézu sa môžete tešiť na lahodné chute stredozemného mora priamo vo vašej kuchyni.

Ingrediencie na bujabézu

Na výrobu bujabézy budete potrebovať nasledujúce ingrediencie:

  • 500 g bieleho rybieho filé (napr. treska alebo mečúň)
  • 200 g kreviet
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 mrkva
  • 100 ml bieleho vína
  • 1 liter rybieho vývaru
  • 100 g paradajkového pretlaku
  • bylinky (petržlen, estragón)
  • soľ, korenie, olivový olej

Postup na prípravu bujabézy

Začnite tým, že na olivovom oleji orestujete cibuľu a cesnak nakrájané na jemno. Pridajte na kolieska nakrájanú mrkvu a restovať niekoľko minút. Následne pridajte paradajkový pretlak a nechajte asi 2 minúty povariť. Potom pridajte biele víno a následne rybí vývar. Priveďte do varu a varte asi 10 minút.

Po uplynutí doby varu pridajte rybie filé a krevety, osoľte a okoreňte podľa chuti. Varíme ďalších 5-7 minút, kým ryby a krevety nie sú uvarené. Na záver pridajte nasekané bylinky a podávajte teplé v misiach, možno s hriankami. Takto pripravená bujabéza vás prenesie do slnečného Francúzska aj vo vašej kuchyni!

Podobné príspevky

17 Komentárov

  1. Slniečko123 píše:

    Tento recept na Bujabézu je skutočne úžasný! Rýchlo sa pripravuje a chutí fantasticky. Mám rád morské plody a tento pokrm je ako stvorený pre mňa. Určite ho vyskúšam tento víkend. Ďakujem za skvelý tip!

  2. Rybárik99 píše:

    Wow, Bujabéza vyzerá skvele! Nikdy som ju neskúšal, ale tento recept ma presvedčil, že musím. Milujem varenie a rád skúšam nové veci. Určite sa do toho pustím, ďakujem za inšpiráciu!

  3. KuchárkaEva píše:

    Tento rýchly recept na Bujabézu je presne to, čo som hľadala! Milujem ryby a morské plody. Príprava vyzerá jednoduchá a výsledok bude určite chutný. Teším sa na večeru s touto dobrotou!

  4. PohodovýPetr píše:

    Mňam, Bujabéza! Tento recept ma úplne očaril. Naozaj znie jednoducho a pritom tak chutne! Už sa neviem dočkať, kedy si ju uvarím pre rodinu. Vďaka za skvelý nápad!

  5. Zeleninka22 píše:

    Bujabéza je moja obľúbená polievka a tento recept vyzerá fantasticky! Rád skúšam nové recepty a toto určite pridám do svojej kuchárskej knihy. Ďakujem za zdieľanie tohto úžasného jedla!

  6. Jedlík10 píše:

    Recept na Bujabézu vyzerá super! Morské plody sú moje obľúbené a táto polievka má všetko, čo mám rád. Určite to vyskúšam, keď budem mať voľno od práce. Dobrú chuť aj ostatným!

  7. KreatívnyJanko píše:

    Tak toto je presne ten typ receptu, ktorý milujem! Rýchly, jednoduchý a veľmi chutný. Neviem sa dočkať, kedy si túto lahôdku pripravím doma s rodinou. Skvelý nápad na večeru!

  8. Macko123 píše:

    Tento recept na Bujabézu je skvelý! Nikdy som si nemyslel, že to bude také jednoduché. Určite ho vyskúšam tento víkend. Mám rád morské plody a teším sa na túto lahodnú chuť. Odporúčam všetkým!

  9. Kvetinka55 píše:

    Wow, Bujabéza vyzerá fantasticky! Suroviny sú jednoduché a určite to bude chutiť úžasne. Milujem, keď môžem variť niečo nové a chutné pre svoju rodinu. Ďakujem za tento recept!

  10. Lomnicka píše:

    Toto je presne to, čo hľadám! Rýchly a chutný recept na večeru. Milujem morskú stravu a už sa neviem dočkať, kedy túto Bujabézu pripravím pre svojich priateľov. Skvelý nápad!

  11. Bublinkova píše:

    Recept na Bujabézu ma nadchol! Som začiatočník v kuchyni, ale verím, že toto zvládnem. Morské plody sú moja slabosť a s takýmto jednoduchým postupom sa teším na úspech. Ďakujem za zdieľanie!

  12. StastnyPes píše:

    Tento recept vyzerá úžasne! Rád varím a Bujabéza je jedna z mojich obľúbených polievok. S týmto rýchlym návodom si ju určite pripravím čoskoro. Dúfam, že bude chutiť rovnako dobre ako vyzerá!

  13. PandaMiluju píše:

    Juhuu! Konečne som našla skvelý recept na Bujabézu! Mám rada ryby a morské plody, takže tento pokrm ma láka už len pri pohľade na ingrediencie. Určite ho musím vyskúšať čím skôr.

  14. _Zlatko_ píše:

    “Mmm, Bujabéza znie fantasticky! Hľadala som niečo nové do mojej kuchyne a tento recept ma oslovil svojou jednoduchosťou a lahodnými prísadami. Teším sa na ochutnávku tohto stredomorského jedla doma.

  15. _Srdiecko_ píše:

    “Bujabéza je niečo, čo mi vždy chutilo v reštauráciách. Teraz si ju môžem pripraviť aj doma? Super! Už mám chuť len pri pohľade na suroviny – určite to bude delikátna večera!

  16. _VeselyPavko_ píše:

    “Skvelý recept! Musím povedať, že morská strava má svoje čaro a s takýmto rýchlym návodom môžem potešiť rodinu chutným jedlom bez stresu. Teším sa na prípravu!

  17. DuhovySvetlo píše:

    To je úžasný nápad! Francúzska Bujabéza znie ako niečo výnimočné – morskej chute si veľmi užívam. Určite to skúsim uvariť podľa tvojho postupu a pozvem priateľov k stolu!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *