Gratinované zemiaky bez smotany

Na prípravu budete potrebovať:

  • 4 stredné zemiaky, olúpané a nakrájané na tenké plátky
  • 1 cibuľu, jemne nasekanú
  • 1 strúčik cesnaku, nadrobno nasekaný
  • 1 šálku mlieka
  • 1/2 šálky kuracieho vývaru
  • 1 šálku strúhaného syra (napr. ementál, cheddar alebo gouda)
  • 2 lyžice masla
  • Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
  • Strúhanku (na posypanie)

 

Zapekóvané zemiaky bez smotany

Postup prípravy:

Kuracie prsia so šampiňónovou omáčkou

Kuracie prsia so šampiňónovou omáčkou

Čítať viac »

  1. Predhrejte rúru na 180°C.
  2. Na strednej teplote rozohrejte maslo v panvici. Pridajte nasekanú cibuľu a cesnak a opražte ich do zlata.
  3. Pridajte nakrájané zemiaky a krátko ich osmahnite, kým sa začnú jemne sťahovať.
  4. Spojte mlieko s kuracím vývarom a nalejte túto zmes na zemiaky v panvici. Nechajte variť približne 5-7 minút, pokým sa zemiaky nezmäknú.
  5. Ochuťte zemiaky soľou a čiernym korením podľa chuti.
  6. Do zmesi zemiakov pridajte polovicu strúhaného syra.
  7. Polovicu strúhaného syra zmiešajte so štipkou strúhanky a touto zmesou posypte vrch zemiakov.
  8. Zapekóvané zemiaky umiestnite do predhriatej rúry a pečte približne 20-25 minút, až kým sa povrch nezafarbení do zlatista a zemiaky nebudú úplne mäkké.
  9. Po upečení ich nechajte chvíľu odpočinúť pred podávaním.

Tento recept predstavuje iba základ, preto sa môžete odvážiť a experimentovať s rôznymi druhmi syra či pridať ďalšie suroviny podľa vašich preferencií. Prajem dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

4 Komentáre

  1. Jurina Stanislav píše:

    Recept sa mi veľmi páči, určite vyskúšam!

  2. Pkucera píše:

    Skvelý recept, milujem zemiakové jedlá.

  3. Eugen Vico píše:

    Vyznie to veľmi chutne, dám si na to pozor.

  4. Oskar33 píše:

    Super, ďakujem za tento skvelý recept!