Na prípravu budete potrebovať:
- 4 stredné zemiaky, olúpané a nakrájané na tenké plátky
- 1 cibuľu, jemne nasekanú
- 1 strúčik cesnaku, nadrobno nasekaný
- 1 šálku mlieka
- 1/2 šálky kuracieho vývaru
- 1 šálku strúhaného syra (napr. ementál, cheddar alebo gouda)
- 2 lyžice masla
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- Strúhanku (na posypanie)
Zapekóvané zemiaky bez smotany
Postup prípravy:
- Predhrejte rúru na 180°C.
- Na strednej teplote rozohrejte maslo v panvici. Pridajte nasekanú cibuľu a cesnak a opražte ich do zlata.
- Pridajte nakrájané zemiaky a krátko ich osmahnite, kým sa začnú jemne sťahovať.
- Spojte mlieko s kuracím vývarom a nalejte túto zmes na zemiaky v panvici. Nechajte variť približne 5-7 minút, pokým sa zemiaky nezmäknú.
- Ochuťte zemiaky soľou a čiernym korením podľa chuti.
- Do zmesi zemiakov pridajte polovicu strúhaného syra.
- Polovicu strúhaného syra zmiešajte so štipkou strúhanky a touto zmesou posypte vrch zemiakov.
- Zapekóvané zemiaky umiestnite do predhriatej rúry a pečte približne 20-25 minút, až kým sa povrch nezafarbení do zlatista a zemiaky nebudú úplne mäkké.
- Po upečení ich nechajte chvíľu odpočinúť pred podávaním.
Tento recept predstavuje iba základ, preto sa môžete odvážiť a experimentovať s rôznymi druhmi syra či pridať ďalšie suroviny podľa vašich preferencií. Prajem dobrú chuť!
Recept sa mi veľmi páči, určite vyskúšam!
Skvelý recept, milujem zemiakové jedlá.
Vyznie to veľmi chutne, dám si na to pozor.
Super, ďakujem za tento skvelý recept!