Na prípravu budete potrebovať:
- 4 stredné zemiaky, olúpané a nakrájané na tenké plátky
- 1 cibuľu, jemne nasekanú
- 1 strúčik cesnaku, nadrobno nasekaný
- 1 šálku mlieka
- 1/2 šálky kuracieho vývaru
- 1 šálku strúhaného syra (napr. ementál, cheddar alebo gouda)
- 2 lyžice masla
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- Strúhanku (na posypanie)
Zapekóvané zemiaky bez smotany
Postup prípravy:
- Predhrejte rúru na 180°C.
- Na strednej teplote rozohrejte maslo v panvici. Pridajte nasekanú cibuľu a cesnak a opražte ich do zlata.
- Pridajte nakrájané zemiaky a krátko ich osmahnite, kým sa začnú jemne sťahovať.
- Spojte mlieko s kuracím vývarom a nalejte túto zmes na zemiaky v panvici. Nechajte variť približne 5-7 minút, pokým sa zemiaky nezmäknú.
- Ochuťte zemiaky soľou a čiernym korením podľa chuti.
- Do zmesi zemiakov pridajte polovicu strúhaného syra.
- Polovicu strúhaného syra zmiešajte so štipkou strúhanky a touto zmesou posypte vrch zemiakov.
- Zapekóvané zemiaky umiestnite do predhriatej rúry a pečte približne 20-25 minút, až kým sa povrch nezafarbení do zlatista a zemiaky nebudú úplne mäkké.
- Po upečení ich nechajte chvíľu odpočinúť pred podávaním.
Tento recept predstavuje iba základ, preto sa môžete odvážiť a experimentovať s rôznymi druhmi syra či pridať ďalšie suroviny podľa vašich preferencií. Prajem dobrú chuť!