Guláš z diviny je klasické a delikátne slovenské jedlo, ktoré si získava popularitu. Ak sa chystáte na jeho prípravu, bude potrebné mať nasledujúce ingrediencie:
- 500g divinového mäsa (napríklad srnčie, jelenie alebo rozdelené bravčové)
- 2 veľké cibule, nakrájané na kocky
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané na jemno
- 2 polievkové lyžice hladkej múky
- 2 polievkové lyžice mletej sladkej papriky
- 2 polievkové lyžice koncentrátu z paradajok
- 250ml tmavého piva
- 500ml hovädzieho vývaru
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa preferencií
- olej na orestovanie
Recept na guláš z diviny
- Mäso pokrájajte na menšie kusy a osolte.
- V hrnci zahrejte olej a na ňom orestujte cibuľu spolu s cesnakom, kým sa nezhrozni a nebudú voňavé.
- Pridajte kúsky mäsa a opečte ich zo všetkých strán, aby sa uzavreli póry a neztratili šťavu.
- Posypte mäso múkou a paprikou a dôkladne premiešajte, aby sa múka spojila s ostatnými ingredienciami.
- Vyprážajte s paradajkovým pretlakom a opäť dôkladne premiešajte.
- Pridajte pivo a hovädzí vývar, dobre premiešajte a priveďte k varu.
- Keď zápar začne vrieť, znížte teplotu a nechajte guláš prebublávať na nízkom plameni približne 2-3 hodiny, alebo dokým nebude mäso úplne mäkké.
- Na záver ochutnajte a podľa potreby dochuťte soľou a čiernym korením.
- Podávajte s knedľou, haluškami alebo kyslou kapustou.
Dúfam, že vám tento recept poskytol inšpiráciu na prípravu vynikajúceho guláša z diviny. Prajem vám dobrú chuť!
2) Guláš z diviny recept
Guláš z diviny je obľúbené tradičné jedlo na Slovensku. Tento recept vám ponúka kombináciu chutí a aróm, ktoré príjemne zahrejú. Základom vynikajúceho guláša je kvalitné mäso, ktoré dodá pokrmu osobitý nádych.
Na jeho prípravu potrebujete:
- 500 g divinového mäsa (srnčie či diviačie),
- 2 veľké cibule,
- 3 strúčiky cesnaku,
- 2 stredné zemiaky,
- 1 paprika,
- 2 lyžice rastlinného oleja,
- 2 lyžice mletej papriky,
- soľ,
- čierne korenie
- a 1 liter vývaru.
Pridaním bobkového listu a tymiánu môžete posilniť chuť.
Postup prípravy a varenia guláša
- Na začiatku si na oleji opražte nakrájanú cibuľu, kým nezíska zlatistú farbu.
- Pridajte na kocky nakrájané divinové mäso a rýchlo opražte, až zhnedne.
- Následne pridajte nasekaný cesnak, mletú papriku, a dochuťte soľou a korením.
- Po chvíli zalejte vývarom a pridajte nakrájané zemiaky a papriku.
- Varte na miernom ohni 1,5 hodiny alebo pokiaľ nie je mäso úžasne jemné.
- Na záver môžete guláš dochutiť čerstvými bylinkami.
Servírujte s čerstvým chlebom alebo knedľou a užite si túto lahôdku plnú chutí priamo z prírody.