Hej, kamarát! Tak ty chceš poznať tajomstvo, ako urobiť zabíjačkový guláš z diviny s knedlou, čo? Tak to sa s tebou veľmi rád podelím o recept mojej starej mamy, ktorý sa dedí z generácie na generáciu od generácie slovenských kuchárov. Je to výdatné, upokojujúce jedlo, ktoré je ideálne na chladný zimný večer alebo na neformálnu večeru s priateľmi.
Na guláš:
- 500 g hovädzieho mäsa (môžete použiť ľubovoľný kus, ale najlepšie sa hodí hovädzia holeň alebo bôčik)
- 2 stredne veľké cibule nakrájané nadrobno
- 3 strúčiky cesnaku, pretlačené
- 2 stredne veľké mrkvy, ošúpané a nastrúhané
- 2 stonky zeleru nakrájané nadrobno
- 1 veľká plechovka nakrájaných paradajok (400 g)
- 1 šálka hovädzieho vývaru
- 1 polievková lyžica paradajkového pretlaku
- 1 čajová lyžička papriky
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 2 polievkové lyžice rastlinného oleja
Na knedlíky:
- 250 g hladkej múky
- 1 vajce
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 1/4 čajovej lyžičky cukru
- 150 ml vlažného mlieka
- 2 lyžice rozpusteného masla
Postup:
1. Vo veľkom hrnci zohrejte olej na strednom ohni. Pridajte nakrájanú cibuľu a restujte, kým nie sú priehľadné. Pridajte mletý cesnak a varte ďalšiu minútu.
2. Pridajte nastrúhanú mrkvu a nakrájaný zeler a varte asi 5 minút, alebo kým nezmäknú.
3. Do hrnca pridajte hovädzie mäso, ktoré počas varenia rozbíjajte lyžičkou. Varte, kým hovädzie mäso nezhnedne, asi 5-7 minút.
4. Pridajte na kocky nakrájané paradajky, hovädzí vývar, paradajkový pretlak, papriku, soľ a čierne korenie. Dobre premiešajte, aby sa spojili. Zmes priveďte do varu, potom znížte teplotu na minimum a nechajte variť aspoň hodinu, alebo kým mäso nezmäkne.
5. Kým sa guláš varí, pripravíme si knedlíky. Vo veľkej mise zmiešajte múku, vajce, soľ, cukor a vlažné mlieko. Miešajte cesto, kým nebude hladké a elastické. Cesto miesime asi 10 minút, kým nebude lesklé a hladké.
6. Cesto rozdeľte na 6-8 rovnakých kúskov podľa toho, aké veľké máte knedlíky radi. Každý kus zrolujte do gule a potom ju mierne splošte do tvaru disku.
7. Keď je guláš hotový, pridajte do hrnca knedlíky a varte ďalších 10-15 minút, alebo kým nie sú uvarené a nevyplávajú na povrch.
8. Guláš podávame horúci, podľa želania ozdobený nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou a kúskom kyslej smotany.
Tipy a variácie:
- Guláš môžete podľa chuti podávať namiesto knedlíkov s chlebom alebo zemiakmi.
- Pridajte do hrnca na kocky nakrájanú papriku alebo huby pre extra chuť a živiny.
- Pre pikantné nakopnutie pridajte do guláša na kocky nakrájanú papričku jalapeňos.
- Experimentujte s rôznymi druhmi mäsa, ako je bravčové alebo jahňacie, aby ste získali jedinečnú chuť.
Guláš z diviny s knedlou
Tak, máte to – lahodný a autentický slovenský recept na guláš z diviny s knedlou. Užite si to a nezabudnite sa so mnou podeliť o svoje kuchárske dobrodružstvá!”
Nemám rada tie kupované, ale na druhu stranu miluje tie originál české. S rožkom vo vnútry. Tých som sa na dovolenke v Prahe dostatočne prejedla. Odporúčam aj vám si ich sem tam pripraviť, ak ste ich ešte nikdy nejedli.
2)
Ingrediencie:
Na guláš:
- 800 g diviny (napr. srnčie alebo diviak)
- 2 stredné cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 mrkvy
- 1 červená paprika
- 2-3 zemiaky
- 3 lyžice rastlinného oleja
- 1-2 lyžice mletej papriky (sladkej)
- 1 lyžička mletej rasce
- 1-2 bobkové listy
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 liter hovädzieho vývaru (alebo vody)
- 1-2 lyžice paradajkovej pasty
- 1-2 lyžice octu (podľa chuti)
Na knedlíky:
- 500 g hladkej múky
- 1 balenie sušeného droždia (7 g)
- 250 ml mlieka
- 1 vajce
- 1 lyžička cukru
- 1/2 lyžičky soli
- 30 g rozpusteného masla
Postup:
Príprava guláša:
- Mäso: Divinu umyjeme a nakrájame na kocky (približne 3 cm). Osolíme, okoreníme a necháme na chvíľu odležať.
- Cibuľa: Na veľkej panvici alebo v hrnci rozohrejeme rastlinný olej a pridáme nakrájanú cibuľu. Smažíme na strednom ohni, až kým nie je zlatistá.
- Mäso: Pridáme nakrájané mäso a opekáme z každej strany, až kým nie je dobre zhnednuté.
- Zelenina: Pridáme na kocky nakrájanú mrkvu, papriku a zemiaky. Premiešame a opekáme ešte niekoľko minút.
- Korenie: Pridáme mletú papriku, rascu, bobkový list a cesnak (prelisovaný alebo jemne nakrájaný). Premiešame a pridáme paradajkovú pastu.
- Vývar: Zalejeme vývarom alebo vodou, pridáme ocot a varíme na miernom ohni asi 1,5 až 2 hodiny, kým mäso nezmäkne. Občas premiešame a v prípade potreby pridáme vodu.
Príprava knedlíkov:
- Cesto: V miske zmiešame múku, soľ, cukor a sušené droždie. V strede vytvoríme jamku a pridáme teplé mlieko, vajce a rozpustené maslo. Hnetieme, až kým sa nevytvorí hladké cesto.
- Kynutie: Cesto zakryjeme a necháme na teplom mieste kysnúť približne 30-40 minút, kým nezdvojnásobí objem.
- Tvarovanie: Po vykysnutí cesto rozdelíme na 2-3 časti a z každého vytvarujeme knedlíky.
- Var: Knedlíky varíme vo vriacej osolenej vode asi 15-20 minút. Po uvarení ich vyberieme a necháme chvíľu odkvapkať.
Podávanie:
Guláš podávame teplý, najlepšie s knedlíkom, ktorý nakrájame na plátky a k nemu si naberieme vydatný guláš. Môžeme ozdobiť čerstvou petržlenovou vňaťou. Dobrú chuť!
Za mňa najlepší guľáš.
Aj za mňa. Dobrý guľaš s knedľou. 😀
Dobre napísaný recept a mnoho tipov na konci, ktoré veľmi oceňujem.
Ďakujem pekne za skvelý recept.
Vhodne ste ma inšpirovali.
Áno tiež musím pochváliť a knedľa k tomu alebo domáce halušky.
To je na nezaplatenie.
Veľmi chutné.
Za mňa tiež pochvala.
Hodnotím 10 z 10. 🙂 Veľmi dobrý receptík.
Tento recept na guláš z diviny s knedlou je úžasný! Mám rád varenie a tento postup je veľmi jednoduchý. Už sa teším, keď ho pripravím pre svoju rodinu. Určite to bude veľký hit na našich rodinných večeriach!
Recept je skvelý! Guláš s knedľami vyzerá tak chutne. Nikdy som neskúšal divinu, ale po prečítaní tohto článku sa určite odvážim. Ďakujem za zdieľanie takého fantastického receptu, teším sa na výsledok!
Wow! Tento recept na guláš ma úplne nadchol. Vždy som hľadala niečo nové a zaujímavé na varenie a toto vyzerá perfektné. Určite ho vyskúšam na víkendovú rodinnú večeru, verím, že všetci budú nadšení!
Toto je presne to, čo som potreboval! Vynikajúci recept na guláš z diviny s knedľou, ktorý si môžem pripraviť aj so svojimi deťmi. Je to skvelý spôsob, ako stráviť čas spolu v kuchyni. Ďakujem za inšpiráciu!
Nemôžem uveriť, aký jednoduchý je tento recept! Guláš z diviny s knedľou vyzerá tak chutne a plnohodnotne. Už sa teším, keď ho pripravím svojmu manželovi, verím, že mu bude chutiť rovnako ako mne!
Tento článok ma úplne dostal! Guláš s knedľami milujem a tento recept vyzerá fantasticky. Už mám všetky ingrediencie doma a chystám sa ho uvariť ešte dnes večer. Neviem sa dočkať tej úžasnej chuti!
‘Guláš z diviny? To musím vyskúšať!’ Hovoril som si po prečítaní tohto článku. Vyzerá to tak jednoducho a chutne! Môjmu oku prichádza radosť len pri pohľade na fotky jedla v článku.
‘Takto by mala vyzerať pravá slovenská kuchyňa!’ Povedala som si pri čítaní tohoto receptu. Milujem tradičné jedlá a tento guláš mi pripomína domov. Už teraz viem, že ho pripravím pre svoju rodinu čoskoro!
‘Guláš? Áno prosím!’ Toto sú presne moje obľúbené jedlá – výdatné a plné chuti! S touto krásnou kombináciou diviny a knedlíkov nesklamete nikoho pri stole. Ďakujem za skvelý návod.
‘Guláš z diviny so sladkými knedlíkmi? Znie to ako sen!’ Som úplná kuchárka začiatočníčka a tento recept mi dáva odvahu skúsiť niečo nové a vzrušujúce vo svojej kuchyni.