Guláš z diviny s knedlou

Hej, kamarát! Tak ty chceš poznať tajomstvo, ako urobiť zabíjačkový guláš z diviny s knedlou, čo? Tak to sa s tebou veľmi rád podelím o recept mojej starej mamy, ktorý sa dedí z generácie na generáciu od generácie slovenských kuchárov. Je to výdatné, upokojujúce jedlo, ktoré je ideálne na chladný zimný večer alebo na neformálnu večeru s priateľmi.

Na guláš:

  • 500 g hovädzieho mäsa (môžete použiť ľubovoľný kus, ale najlepšie sa hodí hovädzia holeň alebo bôčik)
  • 2 stredne veľké cibule nakrájané nadrobno
  • 3 strúčiky cesnaku, pretlačené
  • 2 stredne veľké mrkvy, ošúpané a nastrúhané
  • 2 stonky zeleru nakrájané nadrobno
  • 1 veľká plechovka nakrájaných paradajok (400 g)
  • 1 šálka hovädzieho vývaru
  • 1 polievková lyžica paradajkového pretlaku
  • 1 čajová lyžička papriky
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 2 polievkové lyžice rastlinného oleja

Na knedlíky:

  • 250 g hladkej múky
  • 1 vajce
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 1/4 čajovej lyžičky cukru
  • 150 ml vlažného mlieka
  • 2 lyžice rozpusteného masla

Postup:

1. Vo veľkom hrnci zohrejte olej na strednom ohni. Pridajte nakrájanú cibuľu a restujte, kým nie sú priehľadné. Pridajte mletý cesnak a varte ďalšiu minútu.
2. Pridajte nastrúhanú mrkvu a nakrájaný zeler a varte asi 5 minút, alebo kým nezmäknú.
3. Do hrnca pridajte hovädzie mäso, ktoré počas varenia rozbíjajte lyžičkou. Varte, kým hovädzie mäso nezhnedne, asi 5-7 minút.
4. Pridajte na kocky nakrájané paradajky, hovädzí vývar, paradajkový pretlak, papriku, soľ a čierne korenie. Dobre premiešajte, aby sa spojili. Zmes priveďte do varu, potom znížte teplotu na minimum a nechajte variť aspoň hodinu, alebo kým mäso nezmäkne.
5. Kým sa guláš varí, pripravíme si knedlíky. Vo veľkej mise zmiešajte múku, vajce, soľ, cukor a vlažné mlieko. Miešajte cesto, kým nebude hladké a elastické. Cesto miesime asi 10 minút, kým nebude lesklé a hladké.
6. Cesto rozdeľte na 6-8 rovnakých kúskov podľa toho, aké veľké máte knedlíky radi. Každý kus zrolujte do gule a potom ju mierne splošte do tvaru disku.
7. Keď je guláš hotový, pridajte do hrnca knedlíky a varte ďalších 10-15 minút, alebo kým nie sú uvarené a nevyplávajú na povrch.
8. Guláš podávame horúci, podľa želania ozdobený nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou a kúskom kyslej smotany.

Tipy a variácie:

  • Guláš môžete podľa chuti podávať namiesto knedlíkov s chlebom alebo zemiakmi.
  • Pridajte do hrnca na kocky nakrájanú papriku alebo huby pre extra chuť a živiny.
  • Pre pikantné nakopnutie pridajte do guláša na kocky nakrájanú papričku jalapeňos.
  • Experimentujte s rôznymi druhmi mäsa, ako je bravčové alebo jahňacie, aby ste získali jedinečnú chuť.

Guláš z diviny s knedlou

Jelení guláš s brusnicami podávaný s knedľou je proste klasika | BILLA Kulinarium |

Tak, máte to – lahodný a autentický slovenský recept na guláš z diviny s knedlou. Užite si to a nezabudnite sa so mnou podeliť o svoje kuchárske dobrodružstvá!”

Nemám rada tie kupované, ale na druhu stranu miluje tie originál české. S rožkom vo vnútry. Tých som sa na dovolenke v Prahe dostatočne prejedla. Odporúčam aj vám si ich sem tam pripraviť, ak ste ich ešte nikdy nejedli.

 

2)

Ingrediencie:

Na guláš:

  • 800 g diviny (napr. srnčie alebo diviak)
  • 2 stredné cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 mrkvy
  • 1 červená paprika
  • 2-3 zemiaky
  • 3 lyžice rastlinného oleja
  • 1-2 lyžice mletej papriky (sladkej)
  • 1 lyžička mletej rasce
  • 1-2 bobkové listy
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 1 liter hovädzieho vývaru (alebo vody)
  • 1-2 lyžice paradajkovej pasty
  • 1-2 lyžice octu (podľa chuti)

Na knedlíky:

  • 500 g hladkej múky
  • 1 balenie sušeného droždia (7 g)
  • 250 ml mlieka
  • 1 vajce
  • 1 lyžička cukru
  • 1/2 lyžičky soli
  • 30 g rozpusteného masla

Postup:

Príprava guláša:

  1. Mäso: Divinu umyjeme a nakrájame na kocky (približne 3 cm). Osolíme, okoreníme a necháme na chvíľu odležať.
  2. Cibuľa: Na veľkej panvici alebo v hrnci rozohrejeme rastlinný olej a pridáme nakrájanú cibuľu. Smažíme na strednom ohni, až kým nie je zlatistá.
  3. Mäso: Pridáme nakrájané mäso a opekáme z každej strany, až kým nie je dobre zhnednuté.
  4. Zelenina: Pridáme na kocky nakrájanú mrkvu, papriku a zemiaky. Premiešame a opekáme ešte niekoľko minút.
  5. Korenie: Pridáme mletú papriku, rascu, bobkový list a cesnak (prelisovaný alebo jemne nakrájaný). Premiešame a pridáme paradajkovú pastu.
  6. Vývar: Zalejeme vývarom alebo vodou, pridáme ocot a varíme na miernom ohni asi 1,5 až 2 hodiny, kým mäso nezmäkne. Občas premiešame a v prípade potreby pridáme vodu.

Príprava knedlíkov:

  1. Cesto: V miske zmiešame múku, soľ, cukor a sušené droždie. V strede vytvoríme jamku a pridáme teplé mlieko, vajce a rozpustené maslo. Hnetieme, až kým sa nevytvorí hladké cesto.
  2. Kynutie: Cesto zakryjeme a necháme na teplom mieste kysnúť približne 30-40 minút, kým nezdvojnásobí objem.
  3. Tvarovanie: Po vykysnutí cesto rozdelíme na 2-3 časti a z každého vytvarujeme knedlíky.
  4. Var: Knedlíky varíme vo vriacej osolenej vode asi 15-20 minút. Po uvarení ich vyberieme a necháme chvíľu odkvapkať.

Podávanie:

Guláš podávame teplý, najlepšie s knedlíkom, ktorý nakrájame na plátky a k nemu si naberieme vydatný guláš. Môžeme ozdobiť čerstvou petržlenovou vňaťou. Dobrú chuť!

Podobné príspevky

15 Komentárov

    1. Dajana píše:

      Aj za mňa. Dobrý guľaš s knedľou. 😀

  1. Emília píše:

    Dobre napísaný recept a mnoho tipov na konci, ktoré veľmi oceňujem.
    Ďakujem pekne za skvelý recept.
    Vhodne ste ma inšpirovali.

  2. Jana píše:

    Áno tiež musím pochváliť a knedľa k tomu alebo domáce halušky.
    To je na nezaplatenie.
    Veľmi chutné.

    1. Aleška píše:

      Za mňa tiež pochvala.
      Hodnotím 10 z 10. 🙂 Veľmi dobrý receptík.

  3. Slniečko123 píše:

    Tento recept na guláš z diviny s knedlou je úžasný! Mám rád varenie a tento postup je veľmi jednoduchý. Už sa teším, keď ho pripravím pre svoju rodinu. Určite to bude veľký hit na našich rodinných večeriach!

  4. Kocúrik99 píše:

    Recept je skvelý! Guláš s knedľami vyzerá tak chutne. Nikdy som neskúšal divinu, ale po prečítaní tohto článku sa určite odvážim. Ďakujem za zdieľanie takého fantastického receptu, teším sa na výsledok!

  5. MňamMňam píše:

    Wow! Tento recept na guláš ma úplne nadchol. Vždy som hľadala niečo nové a zaujímavé na varenie a toto vyzerá perfektné. Určite ho vyskúšam na víkendovú rodinnú večeru, verím, že všetci budú nadšení!

  6. ČokoládovýKrém píše:

    Toto je presne to, čo som potreboval! Vynikajúci recept na guláš z diviny s knedľou, ktorý si môžem pripraviť aj so svojimi deťmi. Je to skvelý spôsob, ako stráviť čas spolu v kuchyni. Ďakujem za inšpiráciu!

  7. Jazvec123 píše:

    Nemôžem uveriť, aký jednoduchý je tento recept! Guláš z diviny s knedľou vyzerá tak chutne a plnohodnotne. Už sa teším, keď ho pripravím svojmu manželovi, verím, že mu bude chutiť rovnako ako mne!

  8. Bublinka01 píše:

    Tento článok ma úplne dostal! Guláš s knedľami milujem a tento recept vyzerá fantasticky. Už mám všetky ingrediencie doma a chystám sa ho uvariť ešte dnes večer. Neviem sa dočkať tej úžasnej chuti!

  9. PohodovýPetrík píše:

    ‘Guláš z diviny? To musím vyskúšať!’ Hovoril som si po prečítaní tohto článku. Vyzerá to tak jednoducho a chutne! Môjmu oku prichádza radosť len pri pohľade na fotky jedla v článku.

  10. _FialováRuža_ píše:

    ‘Takto by mala vyzerať pravá slovenská kuchyňa!’ Povedala som si pri čítaní tohoto receptu. Milujem tradičné jedlá a tento guláš mi pripomína domov. Už teraz viem, že ho pripravím pre svoju rodinu čoskoro!

  11. _HravýLukáš_ píše:

    ‘Guláš? Áno prosím!’ Toto sú presne moje obľúbené jedlá – výdatné a plné chuti! S touto krásnou kombináciou diviny a knedlíkov nesklamete nikoho pri stole. Ďakujem za skvelý návod.

  12. _MačičkaMia_ píše:

    ‘Guláš z diviny so sladkými knedlíkmi? Znie to ako sen!’ Som úplná kuchárka začiatočníčka a tento recept mi dáva odvahu skúsiť niečo nové a vzrušujúce vo svojej kuchyni.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *