Gulášová polievka

 

Gulášová polievka je klasické jedlo, ktoré má pôvod v maďarskej gastronómii. Táto bohatá polievka je plná chutí a voňavých korenín. Tu je jednoduchý spôsob, ako pripraviť gulášovú polievku:

Zloženie:

  • 500 g hovädzieho mäsa (rez na guláš alebo plece)
  • 2 cibule, jemne nasekané
  • 2 papriky (1 červená a 1 zelená), nakrájané na kocky
  • 2 strúčiky cesnaku, jemne nasekané
  • 2 polievkové lyžice sladkej papriky
  • 1 čajová lyžička mletej červenej papriky
  • 1 čajová lyžička mletej rasce
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa preferencií
  • 2 zemiaky, olúpané a nakrájané na kocky
  • 1 liter hovädzieho vývaru
  • olej na smaženie

 

Gulášová polievka

Postup prípravy:

  1. Hovädzie mäso nakrájajte na menšie kúsky.
  2. Na panvici s trochou oleja opražte cibuľu, cesnak a papriky, kým cibuľa nezmäkne.
  3. Pridajte mäso a pokračujte vo varení, až kým nie je mäso opečené zo všetkých strán.
  4. Pridajte sladkú a červenú papriku, mletú rascu, soľ a čierne korenie. Dôkladne premiešajte, aby sa koreniny spojili so zvyškom surovín.
  5. Pridajte nakrájané zemiaky a hovädzí vývar. Zakryte a varte na miernom plameni približne 1 hodinu, kým mäso a zemiaky nezmäknú.
  6. Pred podávaním ochutnajte a prípadne doladite soľ a korenie.

Takto pripravená gulášová polievka je vynikajúca ako hlavné jedlo, najmä s niektorým typom chleba. Prajeme dobrú chuť!

Gulášová polievka-2

Parmezánové bliny s lososom a kaviárom

Parmezánové bliny s lososom a kaviárom

Čítať viac »

2) Gulášová polievka

Ako nadšenci slovenskej kuchyne isto viete, že gulášová polievka patrí medzi najobľúbenejšie a najtradičnejšie jedlá. Ide o výdatnú, teplú a chutnú polievku, ideálnu na chladné dni. V tejto príručke vám ponúkame jasný recept, ktorý vám umožní pripraviť túto lahodnú polievku vo vlastnej kuchyni.

Ingrediencie na gulášovú polievku

Predtým, než začneme s varením, uistite sa, že máte po ruke všetky potrebné zložky:

  • 500 g hovädzieho mäsa (najlepšie na guláš)
  • 2 veľké cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 mrkvy
  • 3 zemiaky
  • 2 lyžice papriky
  • 150 ml paradajkového pretlaku
  • 1 liter vývaru (zeleninový alebo hovädzí)
  • soľ a korenie podľa chuti
  • 2 lyžice rastlinného oleja

Príprava

Teraz, keď máte všetko pripravené, poďme na vašu obľúbenú polievku:

  1. Na panvici rozohrejte olej a pridajte nakrájanú cibuľu. Smažte, kým nebude priesvitná.
  2. Pridajte nakrájané hovädzie mäso a orestujte ho, kým sa nezatiahne.
  3. Pridajte cesnak, mrkvu a papriku, dobre premiešajte a varte ďalších 5 minút.
  4. Potom pridajte paradajkový pretlak, vývar a nakrájané zemiaky. Celé privedieme do varu.
  5. Konzistenciu osolte a okoreňte podľa chuti. Po zovretí znížte teplotu a varte na nízkej teplote približne 1 hodinu.
  6. Pred podávaním nezabudnite polievku ochutnať a prípadne doladiť podľa potreby.

Podávajte horúcu gulášovú polievku s čerstvým chlebom a vychutnajte si jedlo s rodinou či priateľmi!

 

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

2 Komentáre

  1. Vargova Radoslav píše:

    Gulášová polievka je tradičné jedlo a tento recept je veľmi jednoduchý a zrozumiteľný. Určite si ho vyskúšam!

  2. Dezider26 píše:

    Výborný recept! Určite si pripravím túto gulášovú polievku. Mám rada tradičné slovenské jedlá.