Hovädzí perkelt s hroznovým lekvárom a vínom

Recept na hovädzí perkelt so sladkým hroznovým lekvárom a vínom:

Ingrediencie:

  • 500 g hovädzieho mäsa nakrájaného na kocky na perkelt
  • 1 veľká cibuľa, nasekaná na jemné kúsky
  • 2 strúčiky cesnaku, pretlačené
  • 2 lyžice masla
  • 2 lyžice mletej sladkej papriky
  • 1 lyžička pálenej papriky (nepovinné, pre korenie)
  • 1 lyžička rasce (majoránky)
  • 1 lyžička soli
  • ½ lyžičky čierneho korenia
  • 2 – 3 lyžice sladkého hroznového lekváru
  • 1 – 2 poháre suchého červeného vína
  • 500 ml hovädzieho vývaru (alebo vody)

 

Hovädzí perkelt so sladkým hroznovým lekvárom a vínom

Pokyny:

  1. V hrnci rozpustíme maslo na stredne silnom ohni a restujeme cibuľu, kým nezíská zlatistú farbu.
  2. Pridáme nakrájané hovädzie mäso a opekáme ho, až kým nezmení farbu zo všetkých strán.
  3. Potom pridáme cesnak, mletú sladkú papriku, rascu, soľ a čierne korenie. Všetko dôkladne premiešame.
  4. Teplotu znížime a do hrnca pridáme hroznový lekvár a červené víno. Necháme dusiť približne 10 – 15 minút, aby sa chute skombinovali a alkohol sa odparil.
  5. Pridáme hovädzí vývar (alebo vodu) a varíme na nízkej teplote asi 1,5 – 2 hodiny, kým mäso nezmäkne a omáčka nesčervenie.
  6. Podávame s knedľou, domácimi gnocchi, cestovinami alebo kúskom chleba.

Prajem dobrú chuť!

 

Hovädzí perkelt s hroznovým lekvárom a vínom - 2

2) Hovädzí perkelt s hroznovým lekvárom a vínom

Ingrediencie:

  • 500 g hovädzieho mäsa (ideálne z pleca alebo prednej nohy)
  • 2 veľké cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice masti alebo oleja
  • 1 červená paprika (sladká)
  • 2-3 bobkové listy
  • 1 lyžička mletej papriky
  • 200 ml červeného vína
  • 200 ml hovädzieho vývaru (alebo vody)
  • 3 lyžice hroznového lekváru
  • Soľ, čierne korenie podľa chuti
  • Čerstvá jemne nasekaná petržlenová vňať na ozdobu

Postup:

  1. Príprava mäsa:

    • Hovädzie mäso umyjeme a rozkrájame na väčšie kocky. Osolíme a okoreníme.
  2. Smaženie cibule a mäsa:

    Kôprová omáčka s bravčovým mäsom

    Kôprová omáčka s bravčovým mäsom

    Čítať viac »

    • Na väčšom panvici alebo hrnci rozohrejte masť alebo olej. Vložte nakrájanú cibuľu a smažte ju do zlatista.
    • Následne pridajte nakrájané mäso a opečte ho zo všetkých strán, kým nezhnedne.
  3. Pridanie korenia:

    • K mäsu pridajte pretlačený cesnak, mletú papriku a na kocky nakrájanú červenú papriku. Krátko popražte, aby sa uvoľnili vône.
  4. Podlievanie:

    • Všetko zalejte červeným vínom, dôkladne premiešajte a nechajte variť 5 minút, aby sa alkohol odparil.
    • Potom pridajte hovädzí vývar a bobkové listy. Zmes priveďte do varu, potom znížte teplotu a zakryte pokrievkou.
  5. Dusené varenie:

    • Dusíme na slabom ohni asi 1,5 až 2 hodiny, kým mäso nezmäkne. Podľa potreby doplňte vývar, ak je omáčka príliš hustá.
  6. Pridanie hroznového lekváru:

    • Približne 20 minút pred dokončením varenia pridajte hroznový lekvár a dobre premiešajte. Nechajte ešte chvíľu variť, aby sa lekvár dôkladne prepojil s omáčkou.
  7. Dochutenie:

    • Skontrolujte chuť a pridajte soľ a čierne korenie, ak je to potrebné.
  8. Servírovanie:

    • Hovädzí perkelt podávajte teplý, posypaný čerstvou petržlenovou vňaťou. Vynikajúco se hodí s knedľou, cestovinami alebo chlebom.

Prajem dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

10 Komentárov

  1. Jozko123 píše:

    Tento recept na hovädzí perkelt s hroznovým lekvárom a vínom je skvelý! Nikdy by ma nenapadlo, že kombinácia vína a lekváru môže vytvoriť takú chutnú omáčku. Určite to vyskúšam doma a pozvem aj priateľov!

  2. Kocurik2020 píše:

    Wow, čo za úžasný recept! Hovädzí perkelt je jedno z mojich obľúbených jedál a hroznový lekvár mu dodá zaujímavú chuť. Určite sa chystám na tento pokrm, už sa neviem dočkať! Dobrú chuť všetkým!

  3. ZlatyMacko píše:

    Tento recept vyzerá fantasticky! Milujem jedlá s hlbokými chuťami a kombinácia hroznového lekváru s vínom ma úplne nadchla. Som si istý, že to bude skvelé aj pre moju rodinu. Vďaka za zdieľanie!

  4. Slniecko88 píše:

    Super recept! Hovädzí perkelt som nikdy nevaril s hroznovým lekvárom, ale teraz som veľmi zvedavý, ako to chutí. Určite to skúsim a verím, že to bude bomba! Veľa šťastia pri varení všetkým!

  5. KreativnyChef píše:

    Perfektný recept na pohodový večer! Kombinácia ingrediencií je naozaj inovatívna a určite dodá jedlu nezabudnuteľnú chuť. Už sa teším, ako si pripravím hovädzí perkelt podľa vášho návodu. Dík za inšpiráciu!

  6. MalyVyletnik píše:

    Tento recept mi priniesol veľa inšpirácie! Nemôžem uveriť, že hroznový lekvár môže pridať takú bohatú chuť do hovädzieho perkeltu. Určite ho vyskúšam na nasledujúcej rodinnej oslave!

  7. VeselyDino píše:

    ‚Hovädzí perkelt‘ je klasika, ale tento variant s hroznovým lekvárom je niečo úplne nové! Znie to chutne a určite osloví každého gurmána. Naozaj si vážim vašu snahu podeliť sa o tento recept.

  8. RadosnyPetrik píše:

    Skvelý recept! Mám rád experimentovanie v kuchyni a toto vyzerá ako perfektné jedlo na víkendové varenie. Hroznový lekvár vo mne vzbudzuje zvedavosť – neviem sa dočkať, kedy ho vyskúšam!

  9. ZelenyJablko píše:

    Jednoducho úžasné! Hovädzí perkelt so sladkým nádychom hroznového lekváru? To musím rozhodne vyskúšať čo najskôr. Ďakujem za tento nápad – teším sa na výsledok!

  10. FialovyKvet píše:

    Môj obľúbený recept na hovädzí perkelt dostal nový rozmer! Kombinácia so sladkým hroznovým lekvárom mi príde fantastická. Určite vyskúšam tento spôsob varenia – ďakujem za tip!