Recept na hovädzí perkelt so sladkým hroznovým lekvárom a vínom:
Ingrediencie:
- 500 g hovädzieho mäsa nakrájaného na kocky na perkelt
- 1 veľká cibuľa, nasekaná na jemné kúsky
- 2 strúčiky cesnaku, pretlačené
- 2 lyžice masla
- 2 lyžice mletej sladkej papriky
- 1 lyžička pálenej papriky (nepovinné, pre korenie)
- 1 lyžička rasce (majoránky)
- 1 lyžička soli
- ½ lyžičky čierneho korenia
- 2 – 3 lyžice sladkého hroznového lekváru
- 1 – 2 poháre suchého červeného vína
- 500 ml hovädzieho vývaru (alebo vody)
Hovädzí perkelt so sladkým hroznovým lekvárom a vínom
Pokyny:
- V hrnci rozpustíme maslo na stredne silnom ohni a restujeme cibuľu, kým nezíská zlatistú farbu.
- Pridáme nakrájané hovädzie mäso a opekáme ho, až kým nezmení farbu zo všetkých strán.
- Potom pridáme cesnak, mletú sladkú papriku, rascu, soľ a čierne korenie. Všetko dôkladne premiešame.
- Teplotu znížime a do hrnca pridáme hroznový lekvár a červené víno. Necháme dusiť približne 10 – 15 minút, aby sa chute skombinovali a alkohol sa odparil.
- Pridáme hovädzí vývar (alebo vodu) a varíme na nízkej teplote asi 1,5 – 2 hodiny, kým mäso nezmäkne a omáčka nesčervenie.
- Podávame s knedľou, domácimi gnocchi, cestovinami alebo kúskom chleba.
Prajem dobrú chuť!
2) Hovädzí perkelt s hroznovým lekvárom a vínom
Ingrediencie:
- 500 g hovädzieho mäsa (ideálne z pleca alebo prednej nohy)
- 2 veľké cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice masti alebo oleja
- 1 červená paprika (sladká)
- 2-3 bobkové listy
- 1 lyžička mletej papriky
- 200 ml červeného vína
- 200 ml hovädzieho vývaru (alebo vody)
- 3 lyžice hroznového lekváru
- Soľ, čierne korenie podľa chuti
- Čerstvá jemne nasekaná petržlenová vňať na ozdobu
Postup:
-
Príprava mäsa:
- Hovädzie mäso umyjeme a rozkrájame na väčšie kocky. Osolíme a okoreníme.
-
Smaženie cibule a mäsa:
- Na väčšom panvici alebo hrnci rozohrejte masť alebo olej. Vložte nakrájanú cibuľu a smažte ju do zlatista.
- Následne pridajte nakrájané mäso a opečte ho zo všetkých strán, kým nezhnedne.
-
Pridanie korenia:
- K mäsu pridajte pretlačený cesnak, mletú papriku a na kocky nakrájanú červenú papriku. Krátko popražte, aby sa uvoľnili vône.
-
Podlievanie:
- Všetko zalejte červeným vínom, dôkladne premiešajte a nechajte variť 5 minút, aby sa alkohol odparil.
- Potom pridajte hovädzí vývar a bobkové listy. Zmes priveďte do varu, potom znížte teplotu a zakryte pokrievkou.
-
Dusené varenie:
- Dusíme na slabom ohni asi 1,5 až 2 hodiny, kým mäso nezmäkne. Podľa potreby doplňte vývar, ak je omáčka príliš hustá.
-
Pridanie hroznového lekváru:
- Približne 20 minút pred dokončením varenia pridajte hroznový lekvár a dobre premiešajte. Nechajte ešte chvíľu variť, aby sa lekvár dôkladne prepojil s omáčkou.
-
Dochutenie:
- Skontrolujte chuť a pridajte soľ a čierne korenie, ak je to potrebné.
-
Servírovanie:
- Hovädzí perkelt podávajte teplý, posypaný čerstvou petržlenovou vňaťou. Vynikajúco se hodí s knedľou, cestovinami alebo chlebom.
Prajem dobrú chuť!