Hovädzí perkelt s hroznovým lekvárom a vínom

Recept na hovädzí perkelt so sladkým hroznovým lekvárom a vínom:

Ingrediencie:

  • 500 g hovädzieho mäsa nakrájaného na kocky na perkelt
  • 1 veľká cibuľa, nasekaná na jemné kúsky
  • 2 strúčiky cesnaku, pretlačené
  • 2 lyžice masla
  • 2 lyžice mletej sladkej papriky
  • 1 lyžička pálenej papriky (nepovinné, pre korenie)
  • 1 lyžička rasce (majoránky)
  • 1 lyžička soli
  • ½ lyžičky čierneho korenia
  • 2 – 3 lyžice sladkého hroznového lekváru
  • 1 – 2 poháre suchého červeného vína
  • 500 ml hovädzieho vývaru (alebo vody)

 

Hovädzí perkelt so sladkým hroznovým lekvárom a vínom

Pokyny:

  1. V hrnci rozpustíme maslo na stredne silnom ohni a restujeme cibuľu, kým nezíská zlatistú farbu.
  2. Pridáme nakrájané hovädzie mäso a opekáme ho, až kým nezmení farbu zo všetkých strán.
  3. Potom pridáme cesnak, mletú sladkú papriku, rascu, soľ a čierne korenie. Všetko dôkladne premiešame.
  4. Teplotu znížime a do hrnca pridáme hroznový lekvár a červené víno. Necháme dusiť približne 10 – 15 minút, aby sa chute skombinovali a alkohol sa odparil.
  5. Pridáme hovädzí vývar (alebo vodu) a varíme na nízkej teplote asi 1,5 – 2 hodiny, kým mäso nezmäkne a omáčka nesčervenie.
  6. Podávame s knedľou, domácimi gnocchi, cestovinami alebo kúskom chleba.

Prajem dobrú chuť!

 

Hovädzí perkelt s hroznovým lekvárom a vínom - 2

2) Hovädzí perkelt s hroznovým lekvárom a vínom

Ingrediencie:

  • 500 g hovädzieho mäsa (ideálne z pleca alebo prednej nohy)
  • 2 veľké cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice masti alebo oleja
  • 1 červená paprika (sladká)
  • 2-3 bobkové listy
  • 1 lyžička mletej papriky
  • 200 ml červeného vína
  • 200 ml hovädzieho vývaru (alebo vody)
  • 3 lyžice hroznového lekváru
  • Soľ, čierne korenie podľa chuti
  • Čerstvá jemne nasekaná petržlenová vňať na ozdobu

Postup:

  1. Príprava mäsa:

    • Hovädzie mäso umyjeme a rozkrájame na väčšie kocky. Osolíme a okoreníme.
  2. Smaženie cibule a mäsa:

    Ako dlho vydrží kuracie mäso v mrazničke?

    Ako dlho vydrží kuracie mäso v mrazničke?

    Čítať viac »

    • Na väčšom panvici alebo hrnci rozohrejte masť alebo olej. Vložte nakrájanú cibuľu a smažte ju do zlatista.
    • Následne pridajte nakrájané mäso a opečte ho zo všetkých strán, kým nezhnedne.
  3. Pridanie korenia:

    • K mäsu pridajte pretlačený cesnak, mletú papriku a na kocky nakrájanú červenú papriku. Krátko popražte, aby sa uvoľnili vône.
  4. Podlievanie:

    • Všetko zalejte červeným vínom, dôkladne premiešajte a nechajte variť 5 minút, aby sa alkohol odparil.
    • Potom pridajte hovädzí vývar a bobkové listy. Zmes priveďte do varu, potom znížte teplotu a zakryte pokrievkou.
  5. Dusené varenie:

    • Dusíme na slabom ohni asi 1,5 až 2 hodiny, kým mäso nezmäkne. Podľa potreby doplňte vývar, ak je omáčka príliš hustá.
  6. Pridanie hroznového lekváru:

    • Približne 20 minút pred dokončením varenia pridajte hroznový lekvár a dobre premiešajte. Nechajte ešte chvíľu variť, aby sa lekvár dôkladne prepojil s omáčkou.
  7. Dochutenie:

    • Skontrolujte chuť a pridajte soľ a čierne korenie, ak je to potrebné.
  8. Servírovanie:

    • Hovädzí perkelt podávajte teplý, posypaný čerstvou petržlenovou vňaťou. Vynikajúco se hodí s knedľou, cestovinami alebo chlebom.

Prajem dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

10 Komentárov

  1. Avatar of Jozko123 Jozko123 píše:

    Tento recept na hovädzí perkelt s hroznovým lekvárom a vínom je skvelý! Nikdy by ma nenapadlo, že kombinácia vína a lekváru môže vytvoriť takú chutnú omáčku. Určite to vyskúšam doma a pozvem aj priateľov!

  2. Avatar of Kocurik2020 Kocurik2020 píše:

    Wow, čo za úžasný recept! Hovädzí perkelt je jedno z mojich obľúbených jedál a hroznový lekvár mu dodá zaujímavú chuť. Určite sa chystám na tento pokrm, už sa neviem dočkať! Dobrú chuť všetkým!

  3. Avatar of ZlatyMacko ZlatyMacko píše:

    Tento recept vyzerá fantasticky! Milujem jedlá s hlbokými chuťami a kombinácia hroznového lekváru s vínom ma úplne nadchla. Som si istý, že to bude skvelé aj pre moju rodinu. Vďaka za zdieľanie!

  4. Avatar of Slniecko88 Slniecko88 píše:

    Super recept! Hovädzí perkelt som nikdy nevaril s hroznovým lekvárom, ale teraz som veľmi zvedavý, ako to chutí. Určite to skúsim a verím, že to bude bomba! Veľa šťastia pri varení všetkým!

  5. Avatar of KreativnyChef KreativnyChef píše:

    Perfektný recept na pohodový večer! Kombinácia ingrediencií je naozaj inovatívna a určite dodá jedlu nezabudnuteľnú chuť. Už sa teším, ako si pripravím hovädzí perkelt podľa vášho návodu. Dík za inšpiráciu!

  6. Avatar of MalyVyletnik MalyVyletnik píše:

    Tento recept mi priniesol veľa inšpirácie! Nemôžem uveriť, že hroznový lekvár môže pridať takú bohatú chuť do hovädzieho perkeltu. Určite ho vyskúšam na nasledujúcej rodinnej oslave!

  7. Avatar of VeselyDino VeselyDino píše:

    ‚Hovädzí perkelt‘ je klasika, ale tento variant s hroznovým lekvárom je niečo úplne nové! Znie to chutne a určite osloví každého gurmána. Naozaj si vážim vašu snahu podeliť sa o tento recept.

  8. Avatar of RadosnyPetrik RadosnyPetrik píše:

    Skvelý recept! Mám rád experimentovanie v kuchyni a toto vyzerá ako perfektné jedlo na víkendové varenie. Hroznový lekvár vo mne vzbudzuje zvedavosť – neviem sa dočkať, kedy ho vyskúšam!

  9. Avatar of ZelenyJablko ZelenyJablko píše:

    Jednoducho úžasné! Hovädzí perkelt so sladkým nádychom hroznového lekváru? To musím rozhodne vyskúšať čo najskôr. Ďakujem za tento nápad – teším sa na výsledok!

  10. Avatar of FialovyKvet FialovyKvet píše:

    Môj obľúbený recept na hovädzí perkelt dostal nový rozmer! Kombinácia so sladkým hroznovým lekvárom mi príde fantastická. Určite vyskúšam tento spôsob varenia – ďakujem za tip!