Recept na hovädzí perkelt s hroznovým lekvárom a vínom:
Suroviny:
- 500 g hovädzieho mäsa na perkeltové kúsky
- 1 veľká cibuľa, jemne nakrájaná
- 2 strúčiky cesnaku, jemne nasekané
- 2 lyžice masla
- 2 lyžice mletej sladkej papriky
- 1 lyžička mletej červenej papriky (optionálne, pre korení)
- 1 lyžička mletej rasce (majoránky)
- 1 lyžička soli
- ½ lyžičky čierneho korenia
- 2 – 3 lyžice hroznového lekváru
- 1 – 2 poháre suchého červeného vína
- 500 ml hovädzieho vývaru (alebo voda)
Hovädzí perkelt s hroznovým lekvárom a vínom
Postup:
- Maslo rozpustíme v hrnci na stredne silnom ohni a orestujeme cibuľu dozlatista.
- Pridáme nakrájané mäso a orestujeme ho zo všetkých strán, až kým nezmení farbu.
- Pridáme cesnak, mletú sladkú papriku, rasce, soľ a korenie. Všetko dobre premiešame.
- Znížime teplotu a pridáme hroznové lekvár a červené víno. Necháme dusiť asi 10 – 15 minút, aby sa chute spojili a alkohol z vín sa odparil.
- Zaliahame hovädzí vývarom (alebo vodou) a varíme na miernom ohni asi 1,5 – 2 hodiny, kým sa mäso nezmäkčí a omáčka nesčervenie.
- Podávame s knedľou, domácou noky, cestovinami alebo kúsok chleba.
Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
- 500 g hovädzieho mäsa (najlepšie z pleca alebo predného stehna)
- 2 veľké cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice masti alebo oleja
- 1 červená paprika (sladká)
- 2-3 bobkové listy
- 1 lyžička mletej papriky
- 200 ml červeného vína
- 200 ml hovädzieho vývaru (alebo vody)
- 3 lyžice hroznového lekváru
- Soľ, čierne korenie podľa chuti
- čerstvá jemne nasekaná petržlenová vňať na ozdobu
Postup:
-
Príprava mäsa:
- Hovädzie mäso umyte a nakrájajte na väčšie kocky. Osolte a okoreňte.
-
Smaženie cibule a mäsa:
- Na väčšej panvici alebo hrnci rozohrejte masť alebo olej. Pridajte nakrájanú cibuľu a smažte ju do zlatista.
- Následne pridajte nakrájané mäso a opečte ho zo všetkých strán, kým nezhnedne.
-
Pridanie korenia:
- K mäsu pridajte nasekaný cesnak, mletú papriku a na kocky nakrájanú červenú papriku. Krátko popražte, aby sa uvoľnili arómy.
-
Podlievanie:
- Zalejte všetko červeným vínom, dôkladne premiešajte a nechajte variť 5 minút, aby sa odparil alkohol.
- Potom pridajte hovädzí vývar a bobkové listy. Zmes priveďte do varu, potom znížte teplotu a zakryte pokrievkou.
-
Dusené varenie:
- Dusíme na miernom ohni asi 1,5 až 2 hodiny, kým mäso nezmäkne. Prípadne doplňte vývar, ak sa radšej koncentruje.
-
Pridanie hroznového lekváru:
- Asi 20 minút pred koncom varenia pridajte hroznový lekvár a dobre premiešajte. Nechajte ešte chvíľu povariť, aby sa lekvár dobre prepojil s omáčkou.
-
Dochutenie:
- Skontrolujte dochutenie a podľa potreby pridajte soľ a čierne korenie.
-
Servírovanie:
- Hovädzí perkelt podávajte horúci, posypaný čerstvou petržlenovou vňaťou. Skvele sa hodí s knedľou, cestovinami alebo čerstvým chlebom.
Dobrú chuť!
Tento recept na hovädzí perkelt s hroznovým lekvárom a vínom je skvelý! Nikdy by ma nenapadlo, že kombinácia vína a lekváru môže vytvoriť takú chutnú omáčku. Určite to vyskúšam doma a pozvem aj priateľov!
Wow, čo za úžasný recept! Hovädzí perkelt je jedno z mojich obľúbených jedál a hroznový lekvár mu dodá zaujímavú chuť. Určite sa chystám na tento pokrm, už sa neviem dočkať! Dobrú chuť všetkým!
Tento recept vyzerá fantasticky! Milujem jedlá s hlbokými chuťami a kombinácia hroznového lekváru s vínom ma úplne nadchla. Som si istý, že to bude skvelé aj pre moju rodinu. Vďaka za zdieľanie!
Super recept! Hovädzí perkelt som nikdy nevaril s hroznovým lekvárom, ale teraz som veľmi zvedavý, ako to chutí. Určite to skúsim a verím, že to bude bomba! Veľa šťastia pri varení všetkým!
Perfektný recept na pohodový večer! Kombinácia ingrediencií je naozaj inovatívna a určite dodá jedlu nezabudnuteľnú chuť. Už sa teším, ako si pripravím hovädzí perkelt podľa vášho návodu. Dík za inšpiráciu!
Tento recept mi priniesol veľa inšpirácie! Nemôžem uveriť, že hroznový lekvár môže pridať takú bohatú chuť do hovädzieho perkeltu. Určite ho vyskúšam na nasledujúcej rodinnej oslave!
‚Hovädzí perkelt‘ je klasika, ale tento variant s hroznovým lekvárom je niečo úplne nové! Znie to chutne a určite osloví každého gurmána. Naozaj si vážim vašu snahu podeliť sa o tento recept.
Skvelý recept! Mám rád experimentovanie v kuchyni a toto vyzerá ako perfektné jedlo na víkendové varenie. Hroznový lekvár vo mne vzbudzuje zvedavosť – neviem sa dočkať, kedy ho vyskúšam!
Jednoducho úžasné! Hovädzí perkelt so sladkým nádychom hroznového lekváru? To musím rozhodne vyskúšať čo najskôr. Ďakujem za tento nápad – teším sa na výsledok!
Môj obľúbený recept na hovädzí perkelt dostal nový rozmer! Kombinácia so sladkým hroznovým lekvárom mi príde fantastická. Určite vyskúšam tento spôsob varenia – ďakujem za tip!