Hovädzí perkelt s hroznovým lekvárom a vínom

Recept na hovädzí perkelt s hroznovým lekvárom a vínom:

Suroviny:

  • 500 g hovädzieho mäsa na perkeltové kúsky
  • 1 veľká cibuľa, jemne nakrájaná
  • 2 strúčiky cesnaku, jemne nasekané
  • 2 lyžice masla
  • 2 lyžice mletej sladkej papriky
  • 1 lyžička mletej červenej papriky (optionálne, pre korení)
  • 1 lyžička mletej rasce (majoránky)
  • 1 lyžička soli
  • ½ lyžičky čierneho korenia
  • 2 – 3 lyžice hroznového lekváru
  • 1 – 2 poháre suchého červeného vína
  • 500 ml hovädzieho vývaru (alebo voda)

 

Hovädzí perkelt s hroznovým lekvárom a vínom

Postup:

  1. Maslo rozpustíme v hrnci na stredne silnom ohni a orestujeme cibuľu dozlatista.
  2. Pridáme nakrájané mäso a orestujeme ho zo všetkých strán, až kým nezmení farbu.
  3. Pridáme cesnak, mletú sladkú papriku, rasce, soľ a korenie. Všetko dobre premiešame.
  4. Znížime teplotu a pridáme hroznové lekvár a červené víno. Necháme dusiť asi 10 – 15 minút, aby sa chute spojili a alkohol z vín sa odparil.
  5. Zaliahame hovädzí vývarom (alebo vodou) a varíme na miernom ohni asi 1,5 – 2 hodiny, kým sa mäso nezmäkčí a omáčka nesčervenie.
  6. Podávame s knedľou, domácou noky, cestovinami alebo kúsok chleba.

Dobrú chuť!

Similar Posts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *