Klasické talianské risotto

Klasické talianské risotto

  • 1 pohár arborio ryže (asi 200 g)
  • 1 cibuľa, jemne nasekaná
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 60 ml bieleho vína (voliteľné)
  • 1,5 – 2 liter zeleninového vývaru (môžete použiť aj kurčecí alebo hovädzí vývar)
  • 50 g masla
  • 50 g parmezánu (alebo iného tvrdého syra)
  • Olivový olej
  • Soľ a korenie podľa chuti
  • Čerstvé bylinky na ozdobu (napr. petržlenka)

 

Klasické talianské risotto

  1. V hrnci zohrejte zeleninový vývar a udržiavajte ho teplý.
  2. Na panvici zohrejte olivový olej a 1/3 množstva masla. Pridajte nasekanú cibuľu a orestujte ju do sklovita.
  3. Pridajte nasekaný cesnak a arborio ryžu. Orestujte ryžu, kým sa stane trochu priehľadnou.
  4. Ak používate víno, pridajte ho k ryži a nechajte ho odpariť, kým väčšina tekutiny zmizne.
  5. Začnite pridávať zeleninový vývar postupne, jednu naberačku naraz. Pridávajte vývar, kým sa ryža postupne varí a absorbuje tekutinu. Neustále miešajte, aby sa ryža neprilepila na dno hrnca. Tento proces trvá približne 18-20 minút. Ryža by mala byť mäkká, ale stále trochu al dente (šťavnatá a trochu pružná na zub).
  6. V poslednej fáze pridajte zvyšok masla a strúhaný parmezán. Miešajte, kým sa maslo a syr dobre nevstrebajú a risotto získa krémovú textúru.
  7. Ochutnajte a pridajte soľ a korenie podľa svojej chuti.
  8. Podávajte risotto okamžite, ozdobené čerstvými bylinkami, a prípadne ďalším strúhaným syrom.

Similar Posts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *