Čas prichýliť sa k zaujímavejmu receptu na hovädziu pečienku s hubami! Tu je jednoduchý postup:
Hovädzia pečienka na hubách, pochutíte si všetci doma.
Suroviny:
- 500 g hovädziej pečienky
- 250 g šampiónových húb
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice masla
- 2 lyžice oleja
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- bylinky (napr. tymian, rozmarín) na dochutenie
Hovädzia pečienka na hubách
Postup:
- Hovädziu pečienku nakrájajte na tenké plátky a osolte ju z oboch strán.
- Očistené huby nakrájajte na tenké kúsky.
- Cibuľu a cesnak jemne nakrájajte.
- Na panvici zahrejte maslo a olej a orestujte na ňom cibuľu a cesnak, kým nebudú zlatisto vypražené.
- Pridajte na panvicu nakrájané huby a dusťte ich, kým nezmäknú.
- Zatiaľ čo huby dusíte, na inej panvici opečte plátky hovädzieho mäsa z oboch strán, aby boli vonkajšie časti jemne karamelizované, ale vnútri ešte šťavnaté.
- Vo výslednej panvici spojte huby s cibuľou a cesnakom a osolte a okoreňte podľa chuti.
- Na záver pridajte do zmesi bylinky, ktoré dodajú jedlu vôňu a dochutenie.
Podávajte tento pokrm teplý so zeleninovou prílohou alebo s opečenými zemiakmi. Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
- 500 g hovädzej pečienky
- 200 g čerstvých húb (napríklad šampiňóny alebo hlivy ústricovej)
- 2 cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 200 ml smotany na varenie
- 100 ml vývaru (hovädzí alebo zeleninový)
- 2 lyžice olivového oleja
- Soľ a čierne mleté korenie podľa chuti
- 1 lyžička sušeného tymiánu (voliteľné)
- čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie
Postup:
-
Príprava surovín: Hovädziu pečienku umyjeme a osušíme papierovým obrúskom. Nakrájame ju na tenké plátky. Huby umyjeme, zbavíme stoniek (ak používame šampiňóny) a nakrájame na plátky. Cibuľu a cesnak olúpeme a nasekáme na jemno.
-
Smaženie cibule a cesnaku: V hlbšej panvici alebo hrnci rozohrejeme olivový olej na strednej teplote. Pridáme nakrájanú cibuľu a orestujeme do zlatista. Potom pridáme cesnak a krátko orestujeme, aby sa uvoľnila aróma.
-
Pridanie húb: K orestovanej cibuli s cesnakom pridáme nakrájané huby. Smažíme, kým huby nezmäknú a nezačnú pustiť šťavu. Potom osolíme, okoreníme a môžeme pridať aj sušený tymián.
-
Príprava hovädzej pečienky: Na samostatnej panvici na vysokom ohni rýchlo opečieme plátky hovädzej pečienky z oboch strán (približne 2-3 minúty z každej strany), aby sa zatiahli. Potom ich pridáme k hubovej zmesi.
-
Podliatie a dusenie: Do panvice s hubami a pečienkou pridáme vývar a smotanu na varenie. Všetko premiešame, privedieme k varu a potom znížime teplotu. Necháme dusiť cca 15-20 minút, kým sa mäso nezmäkne a nevaríme ho príliš dlho, aby nestratilo svoju šťavnatosť.
-
Podávanie: Hotovú hovädziu pečienku na hubách podávame teplú, ozdobenú nasekanou petržlenovou vňaťou. Môžeme ju servírovať s prílohou ako je zemiaková kaša, knedle alebo čerstvý chlieb.
Dobrú chuť!