Hovädzia polievka od babičky recept z roku 1963. Blíži sa nám chladné počasie a hovädzia polievka je vhodným riešením do takéhoto počasia. Preto si dneska ukážeme ako si pripravíme kvalitný hävadzí vývar od babičky.
Tento recept je súčasťou knižného vydania z roku 1963, preto verím že po uverení sa budete cítiť ako u svojej babky. 🙂
Hovädzia polievka od babičky
Hovädzia polievka od babičky je jednou z tých tradičných a chutných receptov, ktoré nám prinášajú spomienky na detstvo a rodinné stretnutia. Preto je úžasné, že si túto klasiku môžeme opäť uvariť!
Aby sme si pripravili túto polievku, potrebujeme nasledujúce ingrediencie:
- 500 gramov hovädzieho mäsa (napríklad rošt)
- 1 cibuľu
- 2 mrkvy
- 2 petržlenové korene
- 1 kaleráb
- 1 zeler
- niekoľko strúčikov cesnaku
- soľ a korenie podľa chuti
- čerstvá pažítka a petržlen na dochutenie
Postup:
- Mäso dôkladne umyte a nakrájajte na menšie kúsky. Ošúpte a nakrájajte cibuľu. Mrkvu, petržlenové korene, kaleráb a zeler ošúpte a nakrájajte na hrubé plátky.
- Do väčšieho hrnca dajte mäso a zalijte ho vodou, aby bolo mäso úplne pokryté. Pridajte cibuľu a zeleninu. Prikryte hrniec a nechajte zmes variť asi 30 minút, alebo kým sa mäso nezmäkne.
- Vložte do polievky cesnak a nechajte ju variť ďalších 10 minút.
- Nakoniec pridajte soľ a korenie podľa chuti a nechajte polievku variť ešte 5 minút.
- Hotovú polievku môžete podávať s čerstvou pažítkou a petržlenom na dochutenie.
2)
Hovädzia polievka je jedným z najobľúbenejších typov jedál, ktoré sa podávajú v mnohých slovenských domácnostiach. Mnohé z nás máme spomienky na voňavú polievku, ktorú pripravovala babička. Tento recept vám prinesie rovnaké chuťové zážitky a nostalgiu, pretože je plný tradičných ingrediencií a chutí.
Ingrediencie pre prípravu
Na prípravu tejto výnimočnej hovädzej polievky budete potrebovať nasledujúce ingrediencie:
- 500 g hovädzieho mäsa (ideálne z pleca)
- 2 stredne veľké mrkvy
- 1 petržlen
- 1 cibuľa
- 2 zemiaky
- 1 – 2 strúčiky cesnaku
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- 2 lyžice oleja
- čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie
Postup prípravy
Najprv si pripravte hovädzie mäso tak, že ho umyjete a nakrájate na väčšie kusy. V hrnci zohrejte olej a na ňom opražte cibuľu do zlatista. Pridajte hovädzie mäso a orestujte ho z každého boku. Následne zalejte vodou (približne 2 litre) a pridajte soľ. Varíme na miernom ohni približne 1 hodinu.
Po uplynutí tejto doby pridajte do hrnca očistené a nakrájané mrkvy, petržlen, zemiaky a cesnak. Varíme ďalej asi 30 minút, kým nie sú všetky ingrediencie mäkké. Hovädzia polievka je hotová, keď sú všetky chutné zložky prepojené a vytvoria lahodný vývar.
Na záver podávajte horúcu polievku posypanú čerstvou petržlenovou vňaťou. Dúfame, že aj vám prinesie rovnakú radosť, akú mala naša babička pri jej príprave!
Zaujimave recepty, urcite vyskusam.
Tento recept si určite vyskúšam. Ďakujem!