Hovädzia polievka od babičky

Hovädzia polievka od babičky recept z roku 1963. Blíži sa nám chladné počasie a hovädzia polievka je vhodným riešením do takéhoto počasia. Preto si dneska ukážeme ako si pripravíme kvalitný hävadzí vývar od babičky.

Tento recept je súčasťou knižného vydania z roku 1963, preto verím že po uverení sa budete cítiť ako u svojej babky. 🙂

Hovädzia polievka od babičky

Hovädzia polievka

Hovädzia polievka od babičky je jednou z tých tradičných a chutných receptov, ktoré nám prinášajú spomienky na detstvo a rodinné stretnutia. Preto je úžasné, že si túto klasiku môžeme opäť uvariť!

Aby sme si pripravili túto polievku, potrebujeme nasledujúce ingrediencie:

  • 500 gramov hovädzieho mäsa (napríklad rošt)
  • 1 cibuľu
  • 2 mrkvy
  • 2 petržlenové korene
  • 1 kaleráb
  • 1 zeler
  • niekoľko strúčikov cesnaku
  • soľ a korenie podľa chuti
  • čerstvá pažítka a petržlen na dochutenie

Postup:

  1. Mäso dôkladne umyte a nakrájajte na menšie kúsky. Ošúpte a nakrájajte cibuľu. Mrkvu, petržlenové korene, kaleráb a zeler ošúpte a nakrájajte na hrubé plátky.
  2. Do väčšieho hrnca dajte mäso a zalijte ho vodou, aby bolo mäso úplne pokryté. Pridajte cibuľu a zeleninu. Prikryte hrniec a nechajte zmes variť asi 30 minút, alebo kým sa mäso nezmäkne.
  3. Vložte do polievky cesnak a nechajte ju variť ďalších 10 minút.
  4. Nakoniec pridajte soľ a korenie podľa chuti a nechajte polievku variť ešte 5 minút.
  5. Hotovú polievku môžete podávať s čerstvou pažítkou a petržlenom na dochutenie.

 

 

 

2)

Hovädzia polievka je jedným z najobľúbenejších typov jedál, ktoré sa podávajú v mnohých slovenských domácnostiach. Mnohé z nás máme spomienky na voňavú polievku, ktorú pripravovala babička. Tento recept vám prinesie rovnaké chuťové zážitky a nostalgiu, pretože je plný tradičných ingrediencií a chutí.

Ingrediencie pre prípravu

Na prípravu tejto výnimočnej hovädzej polievky budete potrebovať nasledujúce ingrediencie:

  • 500 g hovädzieho mäsa (ideálne z pleca)
  • 2 stredne veľké mrkvy
  • 1 petržlen
  • 1 cibuľa
  • 2 zemiaky
  • 1 – 2 strúčiky cesnaku
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 2 lyžice oleja
  • čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie

Postup prípravy

Najprv si pripravte hovädzie mäso tak, že ho umyjete a nakrájate na väčšie kusy. V hrnci zohrejte olej a na ňom opražte cibuľu do zlatista. Pridajte hovädzie mäso a orestujte ho z každého boku. Následne zalejte vodou (približne 2 litre) a pridajte soľ. Varíme na miernom ohni približne 1 hodinu.

Po uplynutí tejto doby pridajte do hrnca očistené a nakrájané mrkvy, petržlen, zemiaky a cesnak. Varíme ďalej asi 30 minút, kým nie sú všetky ingrediencie mäkké. Hovädzia polievka je hotová, keď sú všetky chutné zložky prepojené a vytvoria lahodný vývar.

Na záver podávajte horúcu polievku posypanú čerstvou petržlenovou vňaťou. Dúfame, že aj vám prinesie rovnakú radosť, akú mala naša babička pri jej príprave!

Podobné príspevky

2 Komentáre

  1. Horak Metod píše:

    Zaujimave recepty, urcite vyskusam.

  2. Anonym píše:

    Tento recept si určite vyskúšam. Ďakujem!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *