Hovädzia polievka od babičky

Recept na hovädziu polievku od babičky z roku 1963. S príchodom chladného počasia je hovädzia polievka skvelým riešením na zahriatie. Dnes vám ukážeme, ako si pripravíme lahodný hovädzí vývar podľa babičkinej receptúry.

Tento recept pochádza z knižného vydania z roku 1963, takže verím, že po jeho vyskúšaní sa budete cítiť ako u svojej babičky. 🙂

Hovädzia polievka podľa babičky

Hovädzia polievka

Hovädzia polievka od babičky patrí medzi tradičné a chutné recepty, ktoré nám pripomínajú detstvo a rodinné posedenia. Preto je nádherné, že si môžeme túto klasiku opäť uvariť!

Aby ste mohli pripraviť túto polievku, budete potrebovať nasledujúce suroviny:

  • 500 gramov hovädzieho mäsa (napríklad gurmánskeho roštu)
  • 1 cibuľu
  • 2 mrkvy
  • 2 korene petržlenu
  • 1 kaleráb
  • 1 zeler
  • niekoľko strúčikov cesnaku
  • soľ a korenie podľa vkusu
  • čerstvá pažítka a petržlen na ozdobu

Postup:

  1. Mäso dôkladne umyte a nakrájajte na menšie kúsky. Ošúpte a nakrájajte cibuľu. Očistite mrkvu, petržlenové korene, kaleráb a zeler a nakrájajte ich na hrubé plátky.
  2. Do väčšej nádoby vložte mäso a zalejte ho vodou, aby bolo úplne ponorené. Pridajte cibuľu a zeleninu. Zakryte hrniec a nechajte zmes variť približne 30 minút, alebo kým mäso nezmäkne.
  3. Do polievky vložte cesnak a varte ju ďalších 10 minút.
  4. Na záver pridajte soľ a korenie podľa chuti a nechajte polievku variť ešte 5 minút.
  5. Hotovú polievku môžete podávať s čerstvou pažítkou a petržlenom na ozdobu.

Hovädzia polievka od babičky-2

Kuracie prsia na rezne

Kuracie prsia na rezne

Čítať viac »

2) Hovädzia polievka od babičky

Hovädzia polievka patrí medzi najobľúbenejšie jedlá, ktoré sa vychutnávajú v mnohých slovenských domácnostiach. Mnohé z nás majú v pamäti voňavú polievku, ktorú pripravovala babička. Tento recept vám prinesie rovnaké chutné zážitky a nostalgiu, pretože je bohatý na tradičné suroviny a chute.

Ingrediencie na prípravu

Na prípravu tejto výnimočnej hovädzej polievky budete potrebovať nasledujúce suroviny:

  • 500 g hovädzieho mäsa (najlepšie z pleca)
  • 2 stredné mrkvy
  • 1 petržlen
  • 1 cibuľa
  • 2 zemiaky
  • 1 – 2 strúčiky cesnaku
  • soľ a čierne korenie podľa vkusu
  • 2 lyžice oleja
  • čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie

Postup prípravy

Najprv si pripravte hovädzie mäso tak, že ho umyjete a nakrájate na väčšie kusy. V hrnci zahrejte olej a na ňom opražte cibuľu do zlatista. Potom pridajte hovädzie mäso a orestujte ho zo všetkých strán. Následne ho zalejte vodou (približne 2 litre) a pridajte soľ. Varíme na miernom ohni približne 1 hodinu.

Po uplynutí tejto doby pridajte do hrnca očistené a nakrájané mrkvy, petržlen, zemiaky a cesnak. Pokračujte vo varení ďalších 30 minút, kým nie sú všetky suroviny mäkké. Hovädzia polievka je hotová, keď sú všetky chutné zložky prepojené a vytvárajú vynikajúci vývar.

Na záver podávajte horúcu polievku posypanú čerstvou petržlenovou vňaťou. Dúfame, že aj vám prinesie rovnakú radosť, akú mala naša babička pri jej príprave!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

2 Komentáre

  1. Horak Metod píše:

    Zaujimave recepty, urcite vyskusam.

  2. Anonym píše:

    Tento recept si určite vyskúšam. Ďakujem!