Recept na hovädziu polievku od babičky z roku 1963. S príchodom chladného počasia je hovädzia polievka skvelým riešením na zahriatie. Dnes vám ukážeme, ako si pripravíme lahodný hovädzí vývar podľa babičkinej receptúry.
Tento recept pochádza z knižného vydania z roku 1963, takže verím, že po jeho vyskúšaní sa budete cítiť ako u svojej babičky. 🙂
Hovädzia polievka podľa babičky
Hovädzia polievka od babičky patrí medzi tradičné a chutné recepty, ktoré nám pripomínajú detstvo a rodinné posedenia. Preto je nádherné, že si môžeme túto klasiku opäť uvariť!
Aby ste mohli pripraviť túto polievku, budete potrebovať nasledujúce suroviny:
- 500 gramov hovädzieho mäsa (napríklad gurmánskeho roštu)
- 1 cibuľu
- 2 mrkvy
- 2 korene petržlenu
- 1 kaleráb
- 1 zeler
- niekoľko strúčikov cesnaku
- soľ a korenie podľa vkusu
- čerstvá pažítka a petržlen na ozdobu
Postup:
- Mäso dôkladne umyte a nakrájajte na menšie kúsky. Ošúpte a nakrájajte cibuľu. Očistite mrkvu, petržlenové korene, kaleráb a zeler a nakrájajte ich na hrubé plátky.
- Do väčšej nádoby vložte mäso a zalejte ho vodou, aby bolo úplne ponorené. Pridajte cibuľu a zeleninu. Zakryte hrniec a nechajte zmes variť približne 30 minút, alebo kým mäso nezmäkne.
- Do polievky vložte cesnak a varte ju ďalších 10 minút.
- Na záver pridajte soľ a korenie podľa chuti a nechajte polievku variť ešte 5 minút.
- Hotovú polievku môžete podávať s čerstvou pažítkou a petržlenom na ozdobu.
2) Hovädzia polievka od babičky
Hovädzia polievka patrí medzi najobľúbenejšie jedlá, ktoré sa vychutnávajú v mnohých slovenských domácnostiach. Mnohé z nás majú v pamäti voňavú polievku, ktorú pripravovala babička. Tento recept vám prinesie rovnaké chutné zážitky a nostalgiu, pretože je bohatý na tradičné suroviny a chute.
Ingrediencie na prípravu
Na prípravu tejto výnimočnej hovädzej polievky budete potrebovať nasledujúce suroviny:
- 500 g hovädzieho mäsa (najlepšie z pleca)
- 2 stredné mrkvy
- 1 petržlen
- 1 cibuľa
- 2 zemiaky
- 1 – 2 strúčiky cesnaku
- soľ a čierne korenie podľa vkusu
- 2 lyžice oleja
- čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie
Postup prípravy
Najprv si pripravte hovädzie mäso tak, že ho umyjete a nakrájate na väčšie kusy. V hrnci zahrejte olej a na ňom opražte cibuľu do zlatista. Potom pridajte hovädzie mäso a orestujte ho zo všetkých strán. Následne ho zalejte vodou (približne 2 litre) a pridajte soľ. Varíme na miernom ohni približne 1 hodinu.
Po uplynutí tejto doby pridajte do hrnca očistené a nakrájané mrkvy, petržlen, zemiaky a cesnak. Pokračujte vo varení ďalších 30 minút, kým nie sú všetky suroviny mäkké. Hovädzia polievka je hotová, keď sú všetky chutné zložky prepojené a vytvárajú vynikajúci vývar.
Na záver podávajte horúcu polievku posypanú čerstvou petržlenovou vňaťou. Dúfame, že aj vám prinesie rovnakú radosť, akú mala naša babička pri jej príprave!