Hrachová polievka

Polievka z hrachu, známa aj ako hrachový krém, je vynikajúca a výdatná polievka, ktorá sa často objavuje v našich domácnostiach. Disponuje bohatou chuťou a je nabitá bielkovinami, vlákninou a dôležitými živinami.

Na prípravu polievky z hrachu budete potrebovať:

  • 250 g zeleného hrachu (čerstvého alebo mrazeného)
  • 1 cibuľu
  • 2 mrkvy
  • 2 zemiaky
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 liter zeleninového vývaru
  • soľ, čierne korenie a ďalšie korenia podľa predpokladanej chuti
  • olej na opečenie

 

Polievka z hrachu

Postup:

  1. Hrášok dôkladne umyte pod tečúcou vodou a nechajte chvíľu nabobtnať.
  2. Na panvici zahrejte olej a pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak. Opečte ich, kým nezačnú mäknúť.
  3. Pridajte nakrájané mrkvy a zemiaky a spolu s nimi aj orestovaný hrach. Opekajte ich ešte niekoľko minút.
  4. Zalejte zeleninovým vývarom a priveďte do varu. Potom znížte teplotu a nechajte polievku variť asi 20-30 minút, kým sa všetky ingrediencie dôkladne uvaria.
  5. Odstráňte polievku z ohňa a rozmixujte ju do jemnej konzistencie pomocou mixéra alebo tyčového mixéra.
  6. Dochutíme soľou, čiernym korením a podľa vlastnej chuti pridajte aj ďalšie korenia. Ak je polievka príliš hustá, môžete pridať ešte trochu vývaru.

Polievka z hrachu je fantastická sama o sebe, ale taktiež skvele chutí s chlebom alebo topinkami.

 

Hrachova polevka 2

2) Hrachová polievka

Polievka z hrachu je nielen chutná, ale aj zdravá! S jej jemnou textúrou a bohatou chuťou je ideálnym jedlom na zahriatie v chladných dňoch. Tento článok vám prináša originálny recept na hrachovú polievku, ktorá si vás získa.

Plnka na medovníky

Plnka na medovníky

Čítať viac »

Na prípravu tejto chutnej polievky z hrachu budete potrebovať nasledujúce suroviny:

  • 300 g sušeného hrachu
  • 1 liter vody
  • 2 stredne veľké zemiaky
  • 1 mrkva
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 bobkový list
  • soľ a korenie podľa vašich preferencií
  • olej na orestovanie

Postup na prípravu polievky z hrachu

Teraz sa pozrieme na postup. Najskôr si hrach dôkladne prepláchnite a namočte na niekoľko hodín, ideálne cez noc. Potom ho uvarte v litri vody do úplnej mäkkosti. Keď je hrach hotový, dajte ho bokom.

V hrnci, kde plánujete polievku variť, rozohrejte trochu oleja. Na ňom orestujte nakrájanú cibuľu a cesnak, kým nezískajú zlatistú farbu.

Následne pridajte na kocky nakrájané zemiaky a mrkvu a opekajte približne 5 minút. K uvarenému hrachu pridajte bobkový list, soľ a korenie.

Polievku varte na miernom ohni približne 20 minút, kým zelenina nie je úplne mäkká. Ak preferujete jemnejšiu textúru, môžete polievku rozmixovať. Podávajte ju teplú, ozdobenú čerstvou petržlenovou vňaťou alebo s chlebom a vychutnajte si túto chuťovo bohatú hrachovú polievku!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

5 Komentárov

  1. Radoslav123 píše:

    Hrachová polievka je fantastická! Mám ju veľmi rád, najmä v zime, keď je vonku zima. Je plná chuti a zdravá, takže si ju pravidelne varím. Môžem len odporučiť každému, aby si ju skúsil pripraviť doma!

  2. ZelenýHrdina píše:

    Milujem hrachovú polievku! Je to jedno z mojich obľúbených jedál. Príprava nie je náročná a výsledok vždy stojí za to. Veľmi sa teším, že som našiel tento recept. Ďakujem za inšpiráciu na chutný obed!

  3. Srdiečko2023 píše:

    Tento recept na hrachovú polievku je skvelý! Chutí výborne a je plný živín. Určite ho odporúčam všetkým, ktorí majú radi zdravé jedlá. Ja osobne som si ho už viackrát pripravila a vždy ma potešil!

  4. VeseláJanka píše:

    Hrachová polievka je proste láska! Keď sa mi podarí ju uvariť, mám radosť z každého lyžičky. Nielenže zahreje telo, ale aj dušu. Ďakujem za tento úžasný recept, určite ho vyskúšam znova!

  5. MňauMňau píše:

    Skvelý recept na hrachovú polievku! Milujem kombináciu chutí a textúr tejto polievky. Je ideálna na večeru alebo ako obed do práce. Určite ju odporúčam všetkým priateľom a rodine!