Polievka z hrachu, známa aj ako hrachový krém, je vynikajúca a výdatná polievka, ktorá sa často objavuje v našich domácnostiach. Disponuje bohatou chuťou a je nabitá bielkovinami, vlákninou a dôležitými živinami.
Na prípravu polievky z hrachu budete potrebovať:
- 250 g zeleného hrachu (čerstvého alebo mrazeného)
- 1 cibuľu
- 2 mrkvy
- 2 zemiaky
- 1 strúčik cesnaku
- 1 liter zeleninového vývaru
- soľ, čierne korenie a ďalšie korenia podľa predpokladanej chuti
- olej na opečenie
Polievka z hrachu
Postup:
- Hrášok dôkladne umyte pod tečúcou vodou a nechajte chvíľu nabobtnať.
- Na panvici zahrejte olej a pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak. Opečte ich, kým nezačnú mäknúť.
- Pridajte nakrájané mrkvy a zemiaky a spolu s nimi aj orestovaný hrach. Opekajte ich ešte niekoľko minút.
- Zalejte zeleninovým vývarom a priveďte do varu. Potom znížte teplotu a nechajte polievku variť asi 20-30 minút, kým sa všetky ingrediencie dôkladne uvaria.
- Odstráňte polievku z ohňa a rozmixujte ju do jemnej konzistencie pomocou mixéra alebo tyčového mixéra.
- Dochutíme soľou, čiernym korením a podľa vlastnej chuti pridajte aj ďalšie korenia. Ak je polievka príliš hustá, môžete pridať ešte trochu vývaru.
Polievka z hrachu je fantastická sama o sebe, ale taktiež skvele chutí s chlebom alebo topinkami.
2) Hrachová polievka
Polievka z hrachu je nielen chutná, ale aj zdravá! S jej jemnou textúrou a bohatou chuťou je ideálnym jedlom na zahriatie v chladných dňoch. Tento článok vám prináša originálny recept na hrachovú polievku, ktorá si vás získa.
Na prípravu tejto chutnej polievky z hrachu budete potrebovať nasledujúce suroviny:
- 300 g sušeného hrachu
- 1 liter vody
- 2 stredne veľké zemiaky
- 1 mrkva
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 bobkový list
- soľ a korenie podľa vašich preferencií
- olej na orestovanie
Postup na prípravu polievky z hrachu
Teraz sa pozrieme na postup. Najskôr si hrach dôkladne prepláchnite a namočte na niekoľko hodín, ideálne cez noc. Potom ho uvarte v litri vody do úplnej mäkkosti. Keď je hrach hotový, dajte ho bokom.
V hrnci, kde plánujete polievku variť, rozohrejte trochu oleja. Na ňom orestujte nakrájanú cibuľu a cesnak, kým nezískajú zlatistú farbu.
Následne pridajte na kocky nakrájané zemiaky a mrkvu a opekajte približne 5 minút. K uvarenému hrachu pridajte bobkový list, soľ a korenie.
Polievku varte na miernom ohni približne 20 minút, kým zelenina nie je úplne mäkká. Ak preferujete jemnejšiu textúru, môžete polievku rozmixovať. Podávajte ju teplú, ozdobenú čerstvou petržlenovou vňaťou alebo s chlebom a vychutnajte si túto chuťovo bohatú hrachovú polievku!