Hrachová polievka, alebo takisto známa ako hrachový krém, je výborná a sýta polievka, ktorá sa v našej kuchyni pravidelne objavuje. Má bohatú chuť a je plná bielkovín, vlákniny a živín.
Na prípravu hrachovej polievky budete potrebovať:
- 250 g zeleného hrachu (čerstvého alebo mrazeného)
- 1 cibuľu
- 2 mrkvy
- 2 zemiaky
- 1 strúčik cesnaku
- 1 liter zeleninového vývaru
- soľ, čierne korenie a iné korenie podľa chuti
- olej na opraženie
Hrachová polievka
Postup:
- Hrášok si opláchnite pod tečúcou vodou a nechajte na chvíľku odležať.
- Na hrnci rozohrejte olej a pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak. Opražte ich, kým nezačnú zmäknúť.
- Pridajte nakrájané mrkvy a zemiaky a spolu s nimi aj orestrovaný hrášok. Opražte ich ešte pár minút.
- Zalejte zeleninovým vývarom a priveďte k varu. Potom znížte teplotu a nechajte polievku variť približne 20-30 minút, kým sa všetky zeleniny dôkladne uvaria.
- Odstavte polievku z ohňa a rozmixujte ju do hladkej konzistencie pomocou mixéra alebo šťavy.
- Dochutíme soľou, čiernym korením a inými koreninami podľa chuti. Ak je polievka príliš hustá, môžete pridať ešte trochu vývaru.
Hrachová polievka je výborná samotná, ale aj s chlebíkom či topinkami.
2)
Hrachová polievka je nielen chutná, ale aj zdravá! S jej jemnou konzistenciou a bohatou chuťou predstavuje ideálny pokrm na zahriatie v chladných dňoch. V tomto článku vám prinášame originálny recept na hrachovú polievku, ktorý si zamilujete.
Ingrediencie na hrachovú polievku
Na prípravu tejto lahodnej hrachovej polievky budete potrebovať nasledujúce ingrediencie:
- 300 g sušeného hrachu
- 1 liter vody
- 2 stredne veľké zemiaky
- 1 mrkva
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 bobkový list
- soľ a korenie podľa chuti
- olej na opraženie
Postup na prípravu hrachovej polievky
Teraz prejdeme k postupu. Najskôr si hrach dôkladne prepláchnite a namočte ho na niekoľko hodín, ideálne cez noc. Následne ho uvarte v litri vody do mäkka. Keď je hrach hotový, uložte ho nabok.
V hrnci, do ktorého chcete polievku variť, rozohrejte trochu oleja. Na ňom orestujte nakrájanú cibuľu a cesnak, kým nezozlátne. Potom pridajte na kocky nakrájané zemiaky a mrkvu a opekajte približne 5 minút. Pridajte uvarený hrach, bobkový list a soľ s korením.
Polievku varte na miernom ohni približne 20 minút, kým zelenina nie je úplne mäkká. Ak máte radi jemnejšiu konzistenciu, môžete polievku rozmixovať. Podávajte teplú, obohatenú o čerstvú petržlenovú vňať alebo chlieb, a užite si touto lahodnou hrachovou polievku!
Hrachová polievka je fantastická! Mám ju veľmi rád, najmä v zime, keď je vonku zima. Je plná chuti a zdravá, takže si ju pravidelne varím. Môžem len odporučiť každému, aby si ju skúsil pripraviť doma!
Milujem hrachovú polievku! Je to jedno z mojich obľúbených jedál. Príprava nie je náročná a výsledok vždy stojí za to. Veľmi sa teším, že som našiel tento recept. Ďakujem za inšpiráciu na chutný obed!
Tento recept na hrachovú polievku je skvelý! Chutí výborne a je plný živín. Určite ho odporúčam všetkým, ktorí majú radi zdravé jedlá. Ja osobne som si ho už viackrát pripravila a vždy ma potešil!
Hrachová polievka je proste láska! Keď sa mi podarí ju uvariť, mám radosť z každého lyžičky. Nielenže zahreje telo, ale aj dušu. Ďakujem za tento úžasný recept, určite ho vyskúšam znova!
Skvelý recept na hrachovú polievku! Milujem kombináciu chutí a textúr tejto polievky. Je ideálna na večeru alebo ako obed do práce. Určite ju odporúčam všetkým priateľom a rodine!