Hrachová polievka od Mačingovej

Klasická hrachová polievka je vynikajúcou voľbou pre chladné dni. Pre vás som pripravil recept od mačingovej, ktorá vyniká svojou jednoduchosťou a chuťou.

Suroviny:

  • 300 g žltej hrachovej polievkovej zmesi
  • 1 cibuľa
  • 2 mrkvy
  • 2 zemiaky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžica oleja
  • 1 lyžička mletej sladkej papriky
  • 1 lyžička mletej rasce
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 1 liter zeleninového vývaru
  • petržlenová vňať na ozdobenie

 

Hrachová polievka od Mačingovej

Postup:

  1. Hrach dôkladne pretriete a dáme ho variť spolu s vývarom. Varíme na miernom ohni asi 30 minút, kým hrach nezmäkne.
  2. Cibuľu nakrájame nadrobno a speníme ju na oleji vo veľkom hrnci. Pridáme mletú sladkú papriku a mletú rasce a orestujeme, aby sa vyzdvihli ich chute.
  3. Mrkvu a zemiaky nakrájame na menšie kocky a pridáme do hrnca spolu s orestovanou cibuľou. Pridáme pretlačený cesnak a všetko krátko opražíme.
  4. Zmiešame zeleninový vývar s uvareným hrachom a prilejeme do hrnca s ostatnými surovinami. Dobre premiešame, privedieme k varu a varíme asi 15-20 minút, kým zelenina nezmäkne.
  5. Polievku rozmixujeme do hladkej konzistencie pomocou mixéra na rúru alebo ponorného mixéra. Ak je polievka príliš hustá, pridáme trochu vody alebo vývaru.
  6. Polievku osolíme a okoreníme čiernym korením podľa chuti.
  7. Podávame polievku posypanú posekanou petržlenovou vňaťou.

Dúfam, že vám chutí! Ak máte akékoľvek ďalšie otázky alebo požiadavky na recepty, neváhajte sa opýtať.

 

2)

Hrachová polievka je jedlo, ktoré patrí k tradičnej slovenskej kuchyni. Jej príprava je jednoduchá a ingrediencie sú dostupné. Dnes si predstavíme recept na hrachovú polievku, inšpirovanú tradičnými receptami od Mačingovej. Pripravte sa na skvostný a chutný zážitok, ktorý si zamilujete!

Ingrediencie na hrachovú polievku

Na prípravu hrachovej polievky budete potrebovať:

  • 250 g sušeného hrachu
  • 1 cibuľa
  • 1 mrkvu
  • 1 zemiak
  • 2 liter zeleninového vývaru
  • soľ a korenie podľa chuti
  • 1 snítka petržlenu na ozdobu

Tento recept je jednoduchý a pracuje sa s bežne dostupnými surovinami, ktoré nájdete vo svojej kuchyni.

 

Postup prípravy polievky

Vyžaduje si to len niekoľko krokov: najprv namočte sušený hrach do vody na niekoľko hodín alebo cez noc. Potom ho sceďte. Na panvici na oleji opražte nadrobno nakrájanú cibuľu, kým nie je zlatohnedá. Pridajte mrkvu a zemiak, nakrájané na menšie kocky, a opražte ich spolu niekoľko minút.

Vložte namočený hrach do hrnca so zeleninovým vývarom a pridajte zmes z panvice. Varíme na strednom plameni, kým hrach nezmäkne, zvyčajne to trvá 30-40 minút. Na konci ochutnajte a dochuťte soľou a korením. Nezabudnite polievku podávať teplú, ozdobenú čerstvou petržlenovou vňaťou.

Hrachová polievka podľa Mačingovej je nielen chutná, ale aj výživná. Môžete si ju vychutnať ako obed alebo večeru, a určite poteší vašu rodinu či priateľov. Dobrú chuť!

Podobné príspevky

2 Komentáre

  1. Xkocurova píše:

    Vyzerá to veľmi chutne! Určite si to vyskúšam.

  2. Ctibor99 píše:

    Skvelý recept na klasickú slovenskú polievku. Určite vyskúšam uvariť, keďže je taký jednoduchý.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *