Klasická hrachová polievka je vynikajúcou voľbou pre chladné dni. Pre vás som pripravil recept od mačingovej, ktorá vyniká svojou jednoduchosťou a chuťou.
Suroviny:
- 300 g žltej hrachovej polievkovej zmesi
- 1 cibuľa
- 2 mrkvy
- 2 zemiaky
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžica oleja
- 1 lyžička mletej sladkej papriky
- 1 lyžička mletej rasce
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 liter zeleninového vývaru
- petržlenová vňať na ozdobenie
Hrachová polievka od Mačingovej
Postup:
- Hrach dôkladne pretriete a dáme ho variť spolu s vývarom. Varíme na miernom ohni asi 30 minút, kým hrach nezmäkne.
- Cibuľu nakrájame nadrobno a speníme ju na oleji vo veľkom hrnci. Pridáme mletú sladkú papriku a mletú rasce a orestujeme, aby sa vyzdvihli ich chute.
- Mrkvu a zemiaky nakrájame na menšie kocky a pridáme do hrnca spolu s orestovanou cibuľou. Pridáme pretlačený cesnak a všetko krátko opražíme.
- Zmiešame zeleninový vývar s uvareným hrachom a prilejeme do hrnca s ostatnými surovinami. Dobre premiešame, privedieme k varu a varíme asi 15-20 minút, kým zelenina nezmäkne.
- Polievku rozmixujeme do hladkej konzistencie pomocou mixéra na rúru alebo ponorného mixéra. Ak je polievka príliš hustá, pridáme trochu vody alebo vývaru.
- Polievku osolíme a okoreníme čiernym korením podľa chuti.
- Podávame polievku posypanú posekanou petržlenovou vňaťou.
Dúfam, že vám chutí! Ak máte akékoľvek ďalšie otázky alebo požiadavky na recepty, neváhajte sa opýtať.
2)
Hrachová polievka je jedlo, ktoré patrí k tradičnej slovenskej kuchyni. Jej príprava je jednoduchá a ingrediencie sú dostupné. Dnes si predstavíme recept na hrachovú polievku, inšpirovanú tradičnými receptami od Mačingovej. Pripravte sa na skvostný a chutný zážitok, ktorý si zamilujete!
Ingrediencie na hrachovú polievku
Na prípravu hrachovej polievky budete potrebovať:
- 250 g sušeného hrachu
- 1 cibuľa
- 1 mrkvu
- 1 zemiak
- 2 liter zeleninového vývaru
- soľ a korenie podľa chuti
- 1 snítka petržlenu na ozdobu
Tento recept je jednoduchý a pracuje sa s bežne dostupnými surovinami, ktoré nájdete vo svojej kuchyni.
Postup prípravy polievky
Vyžaduje si to len niekoľko krokov: najprv namočte sušený hrach do vody na niekoľko hodín alebo cez noc. Potom ho sceďte. Na panvici na oleji opražte nadrobno nakrájanú cibuľu, kým nie je zlatohnedá. Pridajte mrkvu a zemiak, nakrájané na menšie kocky, a opražte ich spolu niekoľko minút.
Vložte namočený hrach do hrnca so zeleninovým vývarom a pridajte zmes z panvice. Varíme na strednom plameni, kým hrach nezmäkne, zvyčajne to trvá 30-40 minút. Na konci ochutnajte a dochuťte soľou a korením. Nezabudnite polievku podávať teplú, ozdobenú čerstvou petržlenovou vňaťou.
Hrachová polievka podľa Mačingovej je nielen chutná, ale aj výživná. Môžete si ju vychutnať ako obed alebo večeru, a určite poteší vašu rodinu či priateľov. Dobrú chuť!
Vyzerá to veľmi chutne! Určite si to vyskúšam.
Skvelý recept na klasickú slovenskú polievku. Určite vyskúšam uvariť, keďže je taký jednoduchý.