Hrachová polievka s párkom

Hrachová polievka s klobásou predstavuje skvelú kombináciu chutí. Tu je jednoduchý recept, ktorý by ste mohli vyskúšať:

  • 250 g zeleného hrachu (môže byť čerstvý alebo zamrazený)
  • 1 veľká cibuľa, na drobno nasekaná
  • 2 strúčiky cesnaku, rozpučené
  • 2 mrkvy, nakrájané na kolieska
  • 2 zemiaky, nakrájané na kúsky
  • 4 klobásy, nakrájané na plátky
  • 1 lyžica rastlinného oleja
  • 1 liter zeleninového alebo kuracieho vývaru
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
  • čerstvá petržlenová vňať na posypanie

 

Hrachová polievka s klobásou

Postup:

  1. V dużom hrnci zohrejte olej na strednom plameni a orestujte cibuľu s cesnakom, kým sa nezačnú zlatisto sfarbovať.
  2. Pridajte mrkvu, zemiaky a klobásu a opečte ich niekoľko minút, kým zemiaky začnú byť trochu mäkké.
  3. Primiešajte hrach a spojte ho s ostatnými prísadami.
  4. Zalejte všetko zeleninovým alebo kuracím vývarom a privedte k varu.
  5. Znížte plameň a nechajte polievku variť priblžne 20-25 minút, až kým nezmäknú zelenina a hrach.
  6. Podľa chuti osolte a pridajte čerstvo mleté čierne korenie.
  7. Hotovú polievku môžete servírovať posypanú čerstvou petržlenovou vňaťou.

Verím, že Vám tento recept pomôže pripraviť vynikajúcu hrachovú polievku s klobásou!

 

 

Prísady:

  • 250 g sušeného hrachu (zeleného alebo žltého)
  • 1 liter vody alebo zeleninového vývaru
  • 2 stredne veľké mrkvy
  • 1 stredný zeler
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 200 g klobásy (môžete použiť slovenské alebo iné podľa chuti)
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 1 bobkový list
  • 1 lyžica oleja
  • Petržlenová vňať na posypanie (nepovinné)

Postup:

  1. Príprava hrachu: Sušený hrach dôkladne prepláchnite a nechajte namočený vo vode na niekoľko hodín, ideálne cez noc. Ak nemáte čas, môžete ho varenia predĺžiť.

    Ako uvariť kakao?

    Ako uvariť kakao?

    Čítať viac »

  2. Zelenina: Na panvici s olejom orestujte nasekanú cibuľu. Keď cibuľa zmäkne, pridajte mrkvu a zeler nakrájané na kocky. Restujte ďalších 5–7 minút, kým zelenina nezjemní.

  3. Varenie hrachu: Do hrnca nalejte vodu alebo vývar a pridajte namočený a prepláchnutý hrach, orestovanú zeleninu, nasekaný cesnak a bobkový list. Varíme na strednom ohni približne 30–40 minút alebo do zmäknutia hrachu. Počas varenia občas premiešajte.

  4. Pridanie klobásy: Keď je hrach mäkký, pridajte do polievky na kolieska nakrájané klobásy. Varíme ďalších 10 minút, aby sa klobásy prehreli a chute sa spojili.

  5. Dochutenie: Polievku ochutnajte a podľa potreby pridajte soľ a čierne korenie. Môžete tiež odstrániť bobkový list.

  6. Servírovanie: Polievku podávajte horúcu, posypanú nasekanou petržlenovou vňaťou, ak ju máte. Skvele ladí s čerstvým chlebom alebo pečivom.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Jeden komentár

  1. Juro píše:

    Na túto Hrachovú polievku s párkom by som si dal aj tri porcie! Vyzerá úžasne chutne a určite by som si ju rád vyskúšal.