Hrachová polievka s klobásou predstavuje skvelú kombináciu chutí. Tu je jednoduchý recept, ktorý by ste mohli vyskúšať:
- 250 g zeleného hrachu (môže byť čerstvý alebo zamrazený)
- 1 veľká cibuľa, na drobno nasekaná
- 2 strúčiky cesnaku, rozpučené
- 2 mrkvy, nakrájané na kolieska
- 2 zemiaky, nakrájané na kúsky
- 4 klobásy, nakrájané na plátky
- 1 lyžica rastlinného oleja
- 1 liter zeleninového alebo kuracieho vývaru
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- čerstvá petržlenová vňať na posypanie
Hrachová polievka s klobásou
Postup:
- V dużom hrnci zohrejte olej na strednom plameni a orestujte cibuľu s cesnakom, kým sa nezačnú zlatisto sfarbovať.
- Pridajte mrkvu, zemiaky a klobásu a opečte ich niekoľko minút, kým zemiaky začnú byť trochu mäkké.
- Primiešajte hrach a spojte ho s ostatnými prísadami.
- Zalejte všetko zeleninovým alebo kuracím vývarom a privedte k varu.
- Znížte plameň a nechajte polievku variť priblžne 20-25 minút, až kým nezmäknú zelenina a hrach.
- Podľa chuti osolte a pridajte čerstvo mleté čierne korenie.
- Hotovú polievku môžete servírovať posypanú čerstvou petržlenovou vňaťou.
Verím, že Vám tento recept pomôže pripraviť vynikajúcu hrachovú polievku s klobásou!
2ñ
Prísady:
- 250 g sušeného hrachu (zeleného alebo žltého)
- 1 liter vody alebo zeleninového vývaru
- 2 stredne veľké mrkvy
- 1 stredný zeler
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 200 g klobásy (môžete použiť slovenské alebo iné podľa chuti)
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 bobkový list
- 1 lyžica oleja
- Petržlenová vňať na posypanie (nepovinné)
Postup:
-
Príprava hrachu: Sušený hrach dôkladne prepláchnite a nechajte namočený vo vode na niekoľko hodín, ideálne cez noc. Ak nemáte čas, môžete ho varenia predĺžiť.
-
Zelenina: Na panvici s olejom orestujte nasekanú cibuľu. Keď cibuľa zmäkne, pridajte mrkvu a zeler nakrájané na kocky. Restujte ďalších 5–7 minút, kým zelenina nezjemní.
-
Varenie hrachu: Do hrnca nalejte vodu alebo vývar a pridajte namočený a prepláchnutý hrach, orestovanú zeleninu, nasekaný cesnak a bobkový list. Varíme na strednom ohni približne 30–40 minút alebo do zmäknutia hrachu. Počas varenia občas premiešajte.
-
Pridanie klobásy: Keď je hrach mäkký, pridajte do polievky na kolieska nakrájané klobásy. Varíme ďalších 10 minút, aby sa klobásy prehreli a chute sa spojili.
-
Dochutenie: Polievku ochutnajte a podľa potreby pridajte soľ a čierne korenie. Môžete tiež odstrániť bobkový list.
-
Servírovanie: Polievku podávajte horúcu, posypanú nasekanou petržlenovou vňaťou, ak ju máte. Skvele ladí s čerstvým chlebom alebo pečivom.
Dobrú chuť!