Hrachová polievka s párkom

Hrachová polievka s párkom je výborná kombinácia chutí. Tu je jednoduchý recept, ktorý môžete vyskúšať:

  • 250 g zeleného hrachu (môže byť čerstvý alebo zmrazený)
  • 1 veľká cibuľa, nakrájaná nadrobno
  • 2 strúčiky cesnaku, pretlačené
  • 2 mrkvy, nakrájané na kolieska
  • 2 zemiaky, nakrájané na kocky
  • 4 párky, nakrájané na plátky
  • 1 lyžica rastlinného oleja
  • 1 liter zeleninovej alebo kuracej vývarovej zálievky
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
  • čerstvá petržlenová vňať na posypanie

 

Hrachová polievka s párkom

Postup:

  1. Vo veľkom hrnci zohrejte olej na strednom ohni a orestujte cibuľu a cesnak, kým sa nezačnú zlatisto sfarbovať.
  2. Pridajte mrkvu, zemiaky a párky a orestujte ich pár minút, kým sa zemiaky nezačnú trochu mäknúť.
  3. Pridajte hrach a premiešajte ho s ostatnými ingredienciami.
  4. Zalejte všetko zeleninovou alebo kuracou vývarovou zálievkou a privedte k varu.
  5. Znížte teplotu a nechajte polievku variť asi 20-25 minút, kým sa zelenina a hrach nezmäknú.
  6. Ochutnajte polievku soľou a čerstvo mletým čiernym korením podľa chuti.
  7. Uvarenú polievku môžete podávať posypanú čerstvou petržlenovou vňaťou.

Dúfam, že Vám tento recept pomôže pri príprave vynikajúcej hrachovej polievky s párkom!

 

 

Ingrediencie:

  • 250 g sušeného hrachu (zeleného alebo žltého)
  • 1 liter vody alebo zeleninového vývaru
  • 2 stredne veľké mrkvy
  • 1 stredný zeler
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 200 g párkov (môžeš použiť slovenské alebo iné podľa chuti)
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 1 bobkový list
  • 1 lyžica oleja
  • Petržlenová vňať na posypanie (nepovinné)

Postup:

  1. Príprava hrachu: Sušený hrach prepláchnite a namočte do vody na niekoľko hodín, ideálne cez noc. Ak nemáte čas, môžete ho variť dlhšie.

  2. Zelenina: Na panvici s olejom orestujte na drobno nakrájanú cibuľu. Keď cibuľa zmäkne, pridajte na kocky nakrájanú mrkvu a zeler. Restujte ďalších 5–7 minút, kým zelenina nezjemní.

  3. Varenie hrachu: Do hrnca nalejte vodu alebo zeleninový vývar a pridajte namočený a prepláchnutý hrach, opraženú zeleninu, cesnak (drobne nasekaný) a bobkový list. Varíme na strednom plameni približne 30–40 minút, alebo kým hrach nezmäkne. Počas varenia občas premiešajte.

  4. Pridanie párku: Keď je hrach mäkký, pridajte do polievky na kolieska nakrájané párky. Varíme ďalších 10 minút, aby sa párky prehreli a chuť sa prepojila.

  5. Dochutenie: Polievku ochutnajte a pridajte soľ a čierne korenie podľa chuti. Môžete tiež odstrániť bobkový list.

  6. Servírovanie: Polievku podávajte horúcu, posypanú nasekanou petržlenovou vňaťou, ak máte. Môžete ju podávať aj s čerstvým chlebom alebo pečivom.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Jeden komentár

  1. Juro píše:

    Na túto Hrachovú polievku s párkom by som si dal aj tri porcie! Vyzerá úžasne chutne a určite by som si ju rád vyskúšal.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *