Hrachová polievka s párkom je výborná kombinácia chutí. Tu je jednoduchý recept, ktorý môžete vyskúšať:
- 250 g zeleného hrachu (môže byť čerstvý alebo zmrazený)
- 1 veľká cibuľa, nakrájaná nadrobno
- 2 strúčiky cesnaku, pretlačené
- 2 mrkvy, nakrájané na kolieska
- 2 zemiaky, nakrájané na kocky
- 4 párky, nakrájané na plátky
- 1 lyžica rastlinného oleja
- 1 liter zeleninovej alebo kuracej vývarovej zálievky
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- čerstvá petržlenová vňať na posypanie
Hrachová polievka s párkom
Postup:
- Vo veľkom hrnci zohrejte olej na strednom ohni a orestujte cibuľu a cesnak, kým sa nezačnú zlatisto sfarbovať.
- Pridajte mrkvu, zemiaky a párky a orestujte ich pár minút, kým sa zemiaky nezačnú trochu mäknúť.
- Pridajte hrach a premiešajte ho s ostatnými ingredienciami.
- Zalejte všetko zeleninovou alebo kuracou vývarovou zálievkou a privedte k varu.
- Znížte teplotu a nechajte polievku variť asi 20-25 minút, kým sa zelenina a hrach nezmäknú.
- Ochutnajte polievku soľou a čerstvo mletým čiernym korením podľa chuti.
- Uvarenú polievku môžete podávať posypanú čerstvou petržlenovou vňaťou.
Dúfam, že Vám tento recept pomôže pri príprave vynikajúcej hrachovej polievky s párkom!
2ň
Ingrediencie:
- 250 g sušeného hrachu (zeleného alebo žltého)
- 1 liter vody alebo zeleninového vývaru
- 2 stredne veľké mrkvy
- 1 stredný zeler
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 200 g párkov (môžeš použiť slovenské alebo iné podľa chuti)
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 bobkový list
- 1 lyžica oleja
- Petržlenová vňať na posypanie (nepovinné)
Postup:
-
Príprava hrachu: Sušený hrach prepláchnite a namočte do vody na niekoľko hodín, ideálne cez noc. Ak nemáte čas, môžete ho variť dlhšie.
-
Zelenina: Na panvici s olejom orestujte na drobno nakrájanú cibuľu. Keď cibuľa zmäkne, pridajte na kocky nakrájanú mrkvu a zeler. Restujte ďalších 5–7 minút, kým zelenina nezjemní.
-
Varenie hrachu: Do hrnca nalejte vodu alebo zeleninový vývar a pridajte namočený a prepláchnutý hrach, opraženú zeleninu, cesnak (drobne nasekaný) a bobkový list. Varíme na strednom plameni približne 30–40 minút, alebo kým hrach nezmäkne. Počas varenia občas premiešajte.
-
Pridanie párku: Keď je hrach mäkký, pridajte do polievky na kolieska nakrájané párky. Varíme ďalších 10 minút, aby sa párky prehreli a chuť sa prepojila.
-
Dochutenie: Polievku ochutnajte a pridajte soľ a čierne korenie podľa chuti. Môžete tiež odstrániť bobkový list.
-
Servírovanie: Polievku podávajte horúcu, posypanú nasekanou petržlenovou vňaťou, ak máte. Môžete ju podávať aj s čerstvým chlebom alebo pečivom.
Dobrú chuť!
Na túto Hrachovú polievku s párkom by som si dal aj tri porcie! Vyzerá úžasne chutne a určite by som si ju rád vyskúšal.