Hrachová polievka so zemiakmi

Na prípravu hrachovej polievky so zemiakmi budete potrebovať tieto ingrediencie:

– 250 g sušeného hrachu
– 2 stredne veľké zemiaky
– 1 veľká cibuľa
– 2 strúčiky cesnaku
– 2 lyžice repkového oleja
– 1 lyžička korenia na polievku
– soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
– 1 liter zeleninového vývaru
– 2 lyžice nastrúhaného syra na posypanie (voliteľné)
– čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie

 

Hrachová polievka so zemiakmi

Postup:

1. Deň pred varením si namočte sušený hrach do vody a nechajte ho odstáť cez noc. Týmto spôsobom urýchlite proces varenia.

2. Na nasledujúci deň ošúpte zemiaky a nakrájajte ich na menšie kocky. Cibuľu a cesnak ošúpte a nakrájajte na drobné kúsky.

3. V hrnci zohrejte olej a pridajte cibuľu spolu s cesnakom. Sotérujte ich na miernom ohni, kým cibuľa nezmäkne a neprejasní sa.

4. K nim pridajte nakrájané zemiaky a sušený hrach (nie je potrebné ho zalejovať vodou, stačí ho sceďiť z vody, v ktorej sa máčal).

Zapekaná cuketa so syrom

Zapekaná cuketa so syrom

Čítať viac »

5. Pridajte korenie na polievku, soľ a čierne korenie podľa chuti. Dobre premiešajte, aby sa korenie rovnomerne rozdistribuovalo medzi ingredienciami.

6. Nalejte do hrnca zeleninový vývar. Priveďte k varu, potom znížte teplotu a varte polievku na miernom ohni približne 30 – 40 minút, kým nie sú zemiaky a hrach úplne uvarené.

7. Akonáhle sú zemiaky a hrach mäkké, môžete polievku rozmixovať do hladkej konzistencie. Môžete použiť mixér, ponorný mixér alebo iné zariadenie na mixovanie.

8. Pred podávaním ochutnajte a ak je to potrebné, pridajte viac soli a korenia.

9. Polievku servírujte do misiek a môžete ju posypať nastrúhaným syrom a dozdobiť čerstvou petržlenovou vňaťou.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *