Na prípravu hrachovej polievky so zemiakmi budete potrebovať tieto ingrediencie:
– 250 g sušeného hrachu
– 2 stredne veľké zemiaky
– 1 veľká cibuľa
– 2 strúčiky cesnaku
– 2 lyžice repkového oleja
– 1 lyžička korenia na polievku
– soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
– 1 liter zeleninového vývaru
– 2 lyžice nastrúhaného syra na posypanie (voliteľné)
– čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie
Hrachová polievka so zemiakmi
Postup:
1. Deň pred varením si namočte sušený hrach do vody a nechajte ho odstáť cez noc. Týmto spôsobom urýchlite proces varenia.
2. Na nasledujúci deň ošúpte zemiaky a nakrájajte ich na menšie kocky. Cibuľu a cesnak ošúpte a nakrájajte na drobné kúsky.
3. V hrnci zohrejte olej a pridajte cibuľu spolu s cesnakom. Sotérujte ich na miernom ohni, kým cibuľa nezmäkne a neprejasní sa.
4. K nim pridajte nakrájané zemiaky a sušený hrach (nie je potrebné ho zalejovať vodou, stačí ho sceďiť z vody, v ktorej sa máčal).
5. Pridajte korenie na polievku, soľ a čierne korenie podľa chuti. Dobre premiešajte, aby sa korenie rovnomerne rozdistribuovalo medzi ingredienciami.
6. Nalejte do hrnca zeleninový vývar. Priveďte k varu, potom znížte teplotu a varte polievku na miernom ohni približne 30 – 40 minút, kým nie sú zemiaky a hrach úplne uvarené.
7. Akonáhle sú zemiaky a hrach mäkké, môžete polievku rozmixovať do hladkej konzistencie. Môžete použiť mixér, ponorný mixér alebo iné zariadenie na mixovanie.
8. Pred podávaním ochutnajte a ak je to potrebné, pridajte viac soli a korenia.
9. Polievku servírujte do misiek a môžete ju posypať nastrúhaným syrom a dozdobiť čerstvou petržlenovou vňaťou.
Dobrú chuť!