Pripravujem ho tak často, že pri jeho zhotovovaní mi stále napadne skombinovať viaceré recepty do jedného a vznikne úžasné jedlo. Dnes sa rozhodujem pre jednoduchú prípravu pomocou hrnčekov. Je to nenáročné a vynikajúce, predovšetkým pre začínajúce kuchárky, ktorým presná gramáž robí vrásky na čele.
Slaný hrnčekový cuketový koláč
Kedysi som nemala ani tušenia, že z cukety je možné pripraviť toľko rôznych jedál. A už vôbec som si nepredstavovala, že niečo ako koláč by sa mohlo „zrodiť“ z cukety. To ma naozaj prekvapilo, a tak som sa rozhodla ho vyskúšať. Odvtedy, ako som už spomínala, ho skutočne často varím. U nás doma si získal obľubu a naozaj ho máme radi. Určite si ho oblúbite aj vy.
Hrnčekový slaný cuketový koláč je fantastické jedlo, ktoré je ľahké a rýchle na prípravu. Tento recept je obzvlášť vhodný pre začínajúcich kuchárov, pretože nevyžaduje presné množstvo surovín.
Čo budete potrebovať:
- 2 šálky nastrúhanej cukety
- 1 šálka nastrúhanej cibule
- 1 šálka múky
- 1/2 šálky oleja
- 4 vajcia
- 1/2 šálky nastrúhaného syra (napr. sladkého Eidamu)
- 1 lyžička prášku do pečiva
- soľ a korenie podľa preferencií
Postup:
- V miske spojte nastrúhanú cuketu, cibuľu, múku, olej, vajcia, syr a prášok do pečiva. Dôkladne premiešajte, až kým nevznikne homogénne cesto.
- Pridajte soľ a korenie podľa vkusu. Môžete pridať aj iné ingrediencie, ako sú bylinky, ktoré máte obľúbené.
- Prelejte cesto do vymastenej a múkou poprášenej formy.
- Pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 35-40 minút, alebo kým nie je koláč zlatohnedý a neodchádza od okrajov formy.
- Nechajte koláč vychladnúť a podávajte ho ako teplý predkrm alebo hlavný chod. Môžete ho ozdobiť bylinkami alebo kyslou smotanou.
Tento slaný hrnčekový cuketový koláč je vynikajúci s čerstvým šalátom, polievkou, alebo jednoducho samotný. Vychutnajte si skvelú chuť tejto jednoduchej a chutnej delikatesy!
2) Hrnčekový cuketový koláč slaný
Zdravé a chutné recepty sú vždy vítané. Tento hrnčekový slaný cuketový koláč je fantastickým spôsobom, ako využiť čerstvú cuketu a pripraviť rýchlu dobrotu. Ideálny je ako ľahká večera alebo desiata. Poďte sa pozrieť na jednoduchý postup a ingrediencie, ktoré budete na jeho prípravu potrebovať.
Na zhotovenie hrnčekového slaného cuketového koláča budeme potrebovať:
- 1 stredne veľkú cuketu,
- 1 hrnček hladkej múky,
- 1/2 hrnčeka strúhaného syra (napríklad parmezán),
- 2 vajcia,
- 1/2 hrnčeka mlieka,
- 1/4 hrnčeka olivového oleja,
- 1 čajovú lyžičku prášku do pečiva, ,
- soľ a korenie podľa chuti.
Môžete pridať aj bylinky ako oregano alebo bazalku na vylepšenie chuti.
Postup prípravy
Začnite tým, že predhrejete rúru na 180 °C. Cuketu umyte a nastrúhajte na jemnom strúhadle. Následne v mise spojte všetky suché ingrediencie vrátane múky, prášku do pečiva, syra a korenia.
V inej mise vyšľahajte vajcia, pridajte mlieko a olivový olej. Potom zmiešajte mokré a suché ingrediencie, a nakoniec opatrne pridajte nastrúhanú cuketu.
Všetko dôkladne premiešajte a zmes prelejte do vymastenej formy. Pečte približne 30-35 minút, alebo pokiaľ koláč nie je zlatohnedý. Po upečení nechajte koláč vychladnúť a potom si ho vychutnajte! Tento hrnčekový cuketový koláč je ideálny na rodinné stretnutia alebo ako rýchla večera.