Polievka z hrachu patrí medzi veľmi populárne a tradičné jedlá stredoeurópskej gastronómie. Jej výroba je relatívne nenáročná a má výbornú chuť. Ponúkame vám jednoduchý recept na prípravu hrachovej polievky:
Potrebné ingrediencie:
- 250 g sušeného hrášku
- 1 cibuľa
- 2 mrkvy
- 2 zemiaky
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 liter zeleninového vývaru
- soľ a korenie podľa vašej chuti
- 2 polievkové lyžice oleja na smaženie
-
petržlenová vňať na ozdobenie
Polievka z hrachu – recept
Návod na prípravu:
- Hrášok prepláchnite a nechajte ho máčať vo vode aspoň 2 hodiny, alebo podľa pokynov na obale.
- Cibuľu nakrájajte na malé kúsky, mrkvu a zemiaky očistite a aj ich nakrájajte na kocky, cesnak rozdrvte.
- Na rozohriatej panvici rozohrejte olej a orestujte cibuľu, mrkvu, zemiaky a cesnak, kým nezačnú jemne hnednúť.
- V hrnci zohrejte zeleninový vývar, pridajte namočený hrášok a orestovanú zeleninu. Prikryte a varte 30-40 minút, kým sa hrášok nestane mäkkým.
- Potom polievku rozmixujte do jemného krému pomocou mixéra alebo ponorného mixéra.
- Dochutíme soľou a korením podľa potreby.
- Na tanieri môžete polievku ozdobiť nasekanou petržlenovou vňaťou a podávať s chlebom.
Verím, že vám bude chutiť!
2) Hŕstková polievka mimibazar
Polievka z hrachu je známy recept, ktorý mnohí poznajú ešte z detstva. Je bohatá na živiny, chutná a ideálna na každodenné jedlá. V tejto tradičnej kuchyni sa spájajú jednoduché komponenty, ktoré vytvárajú bohatú chuť a textúru. Pozrime sa, ako si túto lahodnú polievku jednoducho pripravíme.
Ingrediencie nevyhnutné na polievku z hrachu
Aby ste pripravili lahodnú hrachovú polievku, budete potrebovať nasledujúce ingrediencie:
- 1 šálka sušených hrachových fazúľ
- 1 stredne veľká cibuľa, nasekaná
- 2 mrkvy, nakrájané na kolieska
- 1 zemiak, nakrájaný na kocky
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 1 liter zeleninového vývaru
- soľ a korenie podľa preferencií
- čerstvá petržlenová vňať na ozdobu
Návod na prípravu polievky z hrachu
1. Najprv si dôkladne umyte hrachové fazule a namočte ich do vody na niekoľko hodín, najlepšie cez noc.
2. Po namočení sceďte fazule a v hrnci na strednom ohni orestujte nasekanú cibuľu a cesnak do zlata.
3. Pridajte mrkvu, zemiak a fazule, následne zalejte zeleninovým vývarom a priveďte do varu. Potom znížte teplotu a varte asi 30-40 minút, kým nie sú fazule mäkké.
4. Na záver dochuťte soľou a korením. Na tanieri môžete posypať čerstvú petržlenovú vňaťou.
Polievka z hrachu je výbornou voľbou na teplé a výživné jedlo. Vyskúšajte tento recept a zistite, prečo si táto polievka získala úspech!