Hruškovo-brusnicový koláč s posýpkou

Recept: Koláč s hruškami a brusnicami, zakrytý posýpkou.

Zloženie:

  • 300 g hladkej múky
  • 200 g masla
  • 100 g cukru
  • 2 vajíčka
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 prášok do pečiva
  • štipka soli
  • 3 hrušky
  • 100 g sušených brusníc
  • 50 g mletých orechov
  • 50 g drobenky
  • 1 lyžica trstinového cukru
  • kôra z citróna

Koláč s hruškami a brusnicami, zakrytý posýpkou

Návod na prípravu:

  1. Do misky preosejte múku a pridajte nakrájané maslo na kocky. Pomocou jeho pomletia do múky vytvorte hrubú zmes. Následne vmiešajte cukor, vanilkový cukor, prášok do pečiva a štipku soli.

    Dobre premiešajte. Pridajte vajíčka a vypracujte cesto, až kým nebude hladké. Ak je cesto suché, pridajte trošku vody.

    Rozdeľte cesto na dve časti. Jednu časť vyvaľkajte na veľkosť formy a vložte ju do vymastenej formy. Na cesto v pekáči nasypte sušené brusnice, mleté orechy a nakrájané hrušky. Z druhej časti vytvorte plát a položte ho na vrch koláča. Okraje dobre spojte s dolným cestom. V miske zmiešajte drobenku, trstinový cukor a citrónovú kôru. Touto zmesou posypte vrchnú časť cesta. Koláč pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 40 minút, alebo kým nezíska zlatohnedú farbu.

    Hotový koláč môžete servírovať teplý alebo studený. Prajeme dobrú chuť!

 

Hruškovo-brusnicový koláč s posýpkou - 2

2) Hruškovo-brusnicový koláč s posýpkou

Na cesto:

  • 250 g hladkej múky
  • 125 g mäkkého masla
  • 100 g práškového cukru
  • 1 vajce
  • 1/2 balenia prášku do pečiva
  • Štipka soli
  • 2-3 lyžice mlieka (podľa potreby)

Na náplň:

  • 3-4 zrelé hrušky
  • 200 g brusníc (môžu byť mrazené)
  • 50 g práškového cukru
  • 1 lyžička škorice
  • 1 lyžička vanilkového extraktu (voliteľné)

Na posýpku:

  • 100 g hladkej múky
  • 50 g studeného masla
  • 50 g práškového cukru
  • 50 g mletých orechov (vlašských alebo lieskových)
  • Štipka škorice

Návod na prípravu:

  1. Príprava cesta:

    • V miske zmiešajte hladkú múku, prášok do pečiva, práškový cukor a soľ.
    • Pridajte mäkké maslo a vajce. Rukami alebo pomocou mixéra spracujte cesto. Ak je cesto príliš suché, postupne pridávajte mlieko, až sa spojí do hladkej hmoty.
    • Cesto zabaľte do potravinovej fólie a dajte ho na 30 minút do chladničky.
  2. Príprava náplne:

    • Hrušky olúpte a nakrájajte na malé kocky. V miske ich zmiešajte s brusnicami, práškovým cukrom, škoricou a voliteľným vanilkovým extraktom. Dobre premiešajte a nechajte odstáť.
  3. Príprava posýpky:

    • V miske zmiešajte hladkú múku, práškový cukor, mleté orechy a štipku škorice. Potom pridajte studené maslo nakrájané na kocky. Pomocou prstov alebo vidličky vytvorte sypkú posýpku.
  4. Skladanie koláča:

    • Predhrejte rúru na 180 °C.
    • Cesto vyberte z chladničky a rozváľkajte na veľkosť formy (približne 26 cm). Preneste ho do vymastenej a múkou posypanej formy.
    • Na cesto rovnomerne rozložte hruškovo-brusnicovú náplň pokrývajúcu celé dno.
    • Navrch posypte pripravenou posýpkou.
  5. Pečenie:

    • Vložte koláč do predhriatej rúry a pečte 35-40 minút, alebo kým posýpka nezíska zlatohnedú farbu a náplň nezačne bublinkovať.
  6. Servírovanie:

    • Po upečení nechajte koláč vychladnúť na mriežke. Môžete ho podávať teplý alebo studený, najlepšie s kopčekom šľahačky alebo vanilkovej zmrzliny.

Prajem dobrú chuť!

Ako dlho sa vari natural ryža?

Ako dlho sa vari natural ryža?

Čítať viac »

  1. Do misky preosejte múku a pridajte nakrájané maslo na kocky. Pomocou jeho pomletia do múky vytvorte hrubú zmes. Následne vmiešajte cukor, vanilkový cukor, prášok do pečiva a štipku soli.

    Dobre premiešajte. Pridajte vajíčka a vypracujte cesto, až kým nebude hladké. Ak je cesto suché, pridajte trošku vody.

    Rozdeľte cesto na dve časti. Jednu časť vyvaľkajte na veľkosť formy a vložte ju do vymastenej formy. Na cesto v pekáči nasypte sušené brusnice, mleté orechy a nakrájané hrušky. Z druhej časti vytvorte plát a položte ho na vrch koláča. Okraje dobre spojte s dolným cestom. V miske zmiešajte drobenku, trstinový cukor a citrónovú kôru. Touto zmesou posypte vrchnú časť cesta. Koláč pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 40 minút, alebo kým nezíska zlatohnedú farbu.

    Hotový koláč môžete servírovať teplý alebo studený. Prajeme dobrú chuť!

 

Hruškovo-brusnicový koláč s posýpkou - 2

Ako uvariť žabu?

Ako uvariť žabu?

Čítať viac »

2) Hruškovo-brusnicový koláč s posýpkou

Na cesto:

  • 250 g hladkej múky
  • 125 g mäkkého masla
  • 100 g práškového cukru
  • 1 vajce
  • 1/2 balenia prášku do pečiva
  • Štipka soli
  • 2-3 lyžice mlieka (podľa potreby)

Na náplň:

  • 3-4 zrelé hrušky
  • 200 g brusníc (môžu byť mrazené)
  • 50 g práškového cukru
  • 1 lyžička škorice
  • 1 lyžička vanilkového extraktu (voliteľné)

Na posýpku:

  • 100 g hladkej múky
  • 50 g studeného masla
  • 50 g práškového cukru
  • 50 g mletých orechov (vlašských alebo lieskových)
  • Štipka škorice

Návod na prípravu:

  1. Príprava cesta:

    • V miske zmiešajte hladkú múku, prášok do pečiva, práškový cukor a soľ.
    • Pridajte mäkké maslo a vajce. Rukami alebo pomocou mixéra spracujte cesto. Ak je cesto príliš suché, postupne pridávajte mlieko, až sa spojí do hladkej hmoty.
    • Cesto zabaľte do potravinovej fólie a dajte ho na 30 minút do chladničky.
  2. Príprava náplne:

    • Hrušky olúpte a nakrájajte na malé kocky. V miske ich zmiešajte s brusnicami, práškovým cukrom, škoricou a voliteľným vanilkovým extraktom. Dobre premiešajte a nechajte odstáť.
  3. Príprava posýpky:

    • V miske zmiešajte hladkú múku, práškový cukor, mleté orechy a štipku škorice. Potom pridajte studené maslo nakrájané na kocky. Pomocou prstov alebo vidličky vytvorte sypkú posýpku.
  4. Skladanie koláča:

    • Predhrejte rúru na 180 °C.
    • Cesto vyberte z chladničky a rozváľkajte na veľkosť formy (približne 26 cm). Preneste ho do vymastenej a múkou posypanej formy.
    • Na cesto rovnomerne rozložte hruškovo-brusnicovú náplň pokrývajúcu celé dno.
    • Navrch posypte pripravenou posýpkou.
  5. Pečenie:

    • Vložte koláč do predhriatej rúry a pečte 35-40 minút, alebo kým posýpka nezíska zlatohnedú farbu a náplň nezačne bublinkovať.
  6. Servírovanie:

    • Po upečení nechajte koláč vychladnúť na mriežke. Môžete ho podávať teplý alebo studený, najlepšie s kopčekom šľahačky alebo vanilkovej zmrzliny.

Prajem dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

10 Komentárov

  1. Avatar of MackoPusik MackoPusik píše:

    Tento hruškovo-brusnicový koláč vyzerá fantasticky! Milujem kombináciu hrušiek a brusníc, určite to vyskúšam. Recept je jednoduchý a výsledok určite bude skvelý. Dúfam, že sa podarí tak dobre, ako na obrázku!

  2. Avatar of Janko123 Janko123 píše:

    Wow, tento koláč je presne to, čo potrebujem na víkend! Hrušky a brusnice sú moja obľúbená kombinácia. Veľmi sa teším, že je tu taký jednoduchý recept. Určite ho vyskúšam a pozvem aj kamarátov!

  3. Avatar of KocurikMiauk KocurikMiauk píše:

    Nádherný recept! Hruškovo-brusnicový koláč vyzerá veľmi chutne a zdravšie. Určite si pripravím aj túto drobenku na vrchu. Myslím si, že rodina bude nadšená. Ďakujem za zdieľanie tohto úžasného receptu!

  4. Avatar of Slnecnikova Slnecnikova píše:

    Tento koláč je ako stvorený pre mňa! Hrušky a brusnice sú skvelé ovocie. Snažím sa piecť zdravšie dezerty a tento recept mi naozaj pomôže. Už sa neviem dočkať, kedy ho upečiem pre moju rodinu!

  5. Avatar of HlavaKohut HlavaKohut píše:

    Recept na hruškovo-brusnicový koláč ma úplne očaril! Také jednoduché ingrediencie a predsa tak lahodný výsledok. Som si istý, že môj manžel bude nadšený, keď mu ho prinesiem na večeru. Ďakujem za inšpiráciu!

  6. Avatar of ZelenyDelfin ZelenyDelfin píše:

    Tento koláč vyzerá úžasne! Hrušky s brusnicami tvoria perfektnú kombináciu chutí. Už sa teším na pečenie cez víkend s deťmi! Mám pocit, že im tento recept veľmi zapadne do chuti.

  7. Avatar of Bublinka77 Bublinka77 píše:

    ‚Hruškovo-brusnicový koláč‘ – akoby mi to volalo z kuchyne! Tak rada skúšam nové recepty a tento vyzerá tak jednoducho a chutne. Dúfam, že sa mi podarí rovnako dobrý ako ten na obrázku!

  8. Avatar of KvetinkaEva KvetinkaEva píše:

    @Admin: Tento recept je skvostný! Veľmi ma zaujal postup prípravy i výborné ingrediencie. Urobím ho zajtra pre rodinu a som si istá, že budú nadšení! Dobrú chuť všetkým pri pečení.

  9. Avatar of _Radoslav_12 _Radoslav_12 píše:

    ‚Hruškovo-brusnicový koláč‘ vyzerá fakt lákavo! Kombinácia týchto dvoch chutí ma vždy dostane! Zajtra idem nakupovať suroviny a vrhnem sa do pečenia podľa vášho návodu!

  10. Avatar of #CukrikovaLaskonka #CukrikovaLaskonka píše:

    @Všetci: Musíte vyskúšať tento recept! Koláče s ovocím sú vždy vítané u nás doma. Akurát plánujem oslavu narodenín svojho syna a myslím si, že by bol skvelým dezertom!