Recept: Koláč s hruškami a brusnicami, zakrytý posýpkou.
Zloženie:
- 300 g hladkej múky
- 200 g masla
- 100 g cukru
- 2 vajíčka
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 prášok do pečiva
- štipka soli
- 3 hrušky
- 100 g sušených brusníc
- 50 g mletých orechov
- 50 g drobenky
- 1 lyžica trstinového cukru
- kôra z citróna
Koláč s hruškami a brusnicami, zakrytý posýpkou
Návod na prípravu:
- Do misky preosejte múku a pridajte nakrájané maslo na kocky. Pomocou jeho pomletia do múky vytvorte hrubú zmes. Následne vmiešajte cukor, vanilkový cukor, prášok do pečiva a štipku soli.
Dobre premiešajte. Pridajte vajíčka a vypracujte cesto, až kým nebude hladké. Ak je cesto suché, pridajte trošku vody.
Rozdeľte cesto na dve časti. Jednu časť vyvaľkajte na veľkosť formy a vložte ju do vymastenej formy. Na cesto v pekáči nasypte sušené brusnice, mleté orechy a nakrájané hrušky. Z druhej časti vytvorte plát a položte ho na vrch koláča. Okraje dobre spojte s dolným cestom. V miske zmiešajte drobenku, trstinový cukor a citrónovú kôru. Touto zmesou posypte vrchnú časť cesta. Koláč pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 40 minút, alebo kým nezíska zlatohnedú farbu.
Hotový koláč môžete servírovať teplý alebo studený. Prajeme dobrú chuť!
2) Hruškovo-brusnicový koláč s posýpkou
Na cesto:
- 250 g hladkej múky
- 125 g mäkkého masla
- 100 g práškového cukru
- 1 vajce
- 1/2 balenia prášku do pečiva
- Štipka soli
- 2-3 lyžice mlieka (podľa potreby)
Na náplň:
- 3-4 zrelé hrušky
- 200 g brusníc (môžu byť mrazené)
- 50 g práškového cukru
- 1 lyžička škorice
- 1 lyžička vanilkového extraktu (voliteľné)
Na posýpku:
- 100 g hladkej múky
- 50 g studeného masla
- 50 g práškového cukru
- 50 g mletých orechov (vlašských alebo lieskových)
- Štipka škorice
Návod na prípravu:
-
Príprava cesta:
- V miske zmiešajte hladkú múku, prášok do pečiva, práškový cukor a soľ.
- Pridajte mäkké maslo a vajce. Rukami alebo pomocou mixéra spracujte cesto. Ak je cesto príliš suché, postupne pridávajte mlieko, až sa spojí do hladkej hmoty.
- Cesto zabaľte do potravinovej fólie a dajte ho na 30 minút do chladničky.
-
Príprava náplne:
- Hrušky olúpte a nakrájajte na malé kocky. V miske ich zmiešajte s brusnicami, práškovým cukrom, škoricou a voliteľným vanilkovým extraktom. Dobre premiešajte a nechajte odstáť.
-
Príprava posýpky:
- V miske zmiešajte hladkú múku, práškový cukor, mleté orechy a štipku škorice. Potom pridajte studené maslo nakrájané na kocky. Pomocou prstov alebo vidličky vytvorte sypkú posýpku.
-
Skladanie koláča:
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- Cesto vyberte z chladničky a rozváľkajte na veľkosť formy (približne 26 cm). Preneste ho do vymastenej a múkou posypanej formy.
- Na cesto rovnomerne rozložte hruškovo-brusnicovú náplň pokrývajúcu celé dno.
- Navrch posypte pripravenou posýpkou.
-
Pečenie:
- Vložte koláč do predhriatej rúry a pečte 35-40 minút, alebo kým posýpka nezíska zlatohnedú farbu a náplň nezačne bublinkovať.
-
Servírovanie:
- Po upečení nechajte koláč vychladnúť na mriežke. Môžete ho podávať teplý alebo studený, najlepšie s kopčekom šľahačky alebo vanilkovej zmrzliny.
Prajem dobrú chuť!
- Do misky preosejte múku a pridajte nakrájané maslo na kocky. Pomocou jeho pomletia do múky vytvorte hrubú zmes. Následne vmiešajte cukor, vanilkový cukor, prášok do pečiva a štipku soli.
Dobre premiešajte. Pridajte vajíčka a vypracujte cesto, až kým nebude hladké. Ak je cesto suché, pridajte trošku vody.
Rozdeľte cesto na dve časti. Jednu časť vyvaľkajte na veľkosť formy a vložte ju do vymastenej formy. Na cesto v pekáči nasypte sušené brusnice, mleté orechy a nakrájané hrušky. Z druhej časti vytvorte plát a položte ho na vrch koláča. Okraje dobre spojte s dolným cestom. V miske zmiešajte drobenku, trstinový cukor a citrónovú kôru. Touto zmesou posypte vrchnú časť cesta. Koláč pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 40 minút, alebo kým nezíska zlatohnedú farbu.
Hotový koláč môžete servírovať teplý alebo studený. Prajeme dobrú chuť!
2) Hruškovo-brusnicový koláč s posýpkou
Na cesto:
- 250 g hladkej múky
- 125 g mäkkého masla
- 100 g práškového cukru
- 1 vajce
- 1/2 balenia prášku do pečiva
- Štipka soli
- 2-3 lyžice mlieka (podľa potreby)
Na náplň:
- 3-4 zrelé hrušky
- 200 g brusníc (môžu byť mrazené)
- 50 g práškového cukru
- 1 lyžička škorice
- 1 lyžička vanilkového extraktu (voliteľné)
Na posýpku:
- 100 g hladkej múky
- 50 g studeného masla
- 50 g práškového cukru
- 50 g mletých orechov (vlašských alebo lieskových)
- Štipka škorice
Návod na prípravu:
-
Príprava cesta:
- V miske zmiešajte hladkú múku, prášok do pečiva, práškový cukor a soľ.
- Pridajte mäkké maslo a vajce. Rukami alebo pomocou mixéra spracujte cesto. Ak je cesto príliš suché, postupne pridávajte mlieko, až sa spojí do hladkej hmoty.
- Cesto zabaľte do potravinovej fólie a dajte ho na 30 minút do chladničky.
-
Príprava náplne:
- Hrušky olúpte a nakrájajte na malé kocky. V miske ich zmiešajte s brusnicami, práškovým cukrom, škoricou a voliteľným vanilkovým extraktom. Dobre premiešajte a nechajte odstáť.
-
Príprava posýpky:
- V miske zmiešajte hladkú múku, práškový cukor, mleté orechy a štipku škorice. Potom pridajte studené maslo nakrájané na kocky. Pomocou prstov alebo vidličky vytvorte sypkú posýpku.
-
Skladanie koláča:
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- Cesto vyberte z chladničky a rozváľkajte na veľkosť formy (približne 26 cm). Preneste ho do vymastenej a múkou posypanej formy.
- Na cesto rovnomerne rozložte hruškovo-brusnicovú náplň pokrývajúcu celé dno.
- Navrch posypte pripravenou posýpkou.
-
Pečenie:
- Vložte koláč do predhriatej rúry a pečte 35-40 minút, alebo kým posýpka nezíska zlatohnedú farbu a náplň nezačne bublinkovať.
-
Servírovanie:
- Po upečení nechajte koláč vychladnúť na mriežke. Môžete ho podávať teplý alebo studený, najlepšie s kopčekom šľahačky alebo vanilkovej zmrzliny.
Prajem dobrú chuť!
Tento hruškovo-brusnicový koláč vyzerá fantasticky! Milujem kombináciu hrušiek a brusníc, určite to vyskúšam. Recept je jednoduchý a výsledok určite bude skvelý. Dúfam, že sa podarí tak dobre, ako na obrázku!
Wow, tento koláč je presne to, čo potrebujem na víkend! Hrušky a brusnice sú moja obľúbená kombinácia. Veľmi sa teším, že je tu taký jednoduchý recept. Určite ho vyskúšam a pozvem aj kamarátov!
Nádherný recept! Hruškovo-brusnicový koláč vyzerá veľmi chutne a zdravšie. Určite si pripravím aj túto drobenku na vrchu. Myslím si, že rodina bude nadšená. Ďakujem za zdieľanie tohto úžasného receptu!
Tento koláč je ako stvorený pre mňa! Hrušky a brusnice sú skvelé ovocie. Snažím sa piecť zdravšie dezerty a tento recept mi naozaj pomôže. Už sa neviem dočkať, kedy ho upečiem pre moju rodinu!
Recept na hruškovo-brusnicový koláč ma úplne očaril! Také jednoduché ingrediencie a predsa tak lahodný výsledok. Som si istý, že môj manžel bude nadšený, keď mu ho prinesiem na večeru. Ďakujem za inšpiráciu!
Tento koláč vyzerá úžasne! Hrušky s brusnicami tvoria perfektnú kombináciu chutí. Už sa teším na pečenie cez víkend s deťmi! Mám pocit, že im tento recept veľmi zapadne do chuti.
‚Hruškovo-brusnicový koláč‘ – akoby mi to volalo z kuchyne! Tak rada skúšam nové recepty a tento vyzerá tak jednoducho a chutne. Dúfam, že sa mi podarí rovnako dobrý ako ten na obrázku!
@Admin: Tento recept je skvostný! Veľmi ma zaujal postup prípravy i výborné ingrediencie. Urobím ho zajtra pre rodinu a som si istá, že budú nadšení! Dobrú chuť všetkým pri pečení.
‚Hruškovo-brusnicový koláč‘ vyzerá fakt lákavo! Kombinácia týchto dvoch chutí ma vždy dostane! Zajtra idem nakupovať suroviny a vrhnem sa do pečenia podľa vášho návodu!
@Všetci: Musíte vyskúšať tento recept! Koláče s ovocím sú vždy vítané u nás doma. Akurát plánujem oslavu narodenín svojho syna a myslím si, že by bol skvelým dezertom!