Hubová držková polievka

Hubová držková polievka predstavuje tradičnú slovenskú polievku, ktorá sa vyrába z hubového vývaru a držiek. Tu je základný recept na túto vynikajúcu polievku:

Suroviny:
– 500 g držiek
– 200 g húb (napríklad sušených hríbov)
– 2 cibule
– 2 strúčiky cesnaku
– 2 lyžice hladkej múky
– 1 lyžica masla
– soľ a korenie (na dochutenie)
– petržlenová vňať (na ozdobenie)
– 1 liter vody

 

Hubová držková polievka

Príprava:

1. Držky dôkladne umyte od nečistôt. Následne ich opláchnite pod tečúcou vodou.

2. Huby namočte do vody na niekoľko hodín, aby sa zjemnili. Potom ich sceďte a znova opláchnite.

3. Na panvici rozohrejte maslo, pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak. Restujte ich dozlatista.

4. Vhoďte držky a huby do panvice a restujte ich spolu s cibuľou a cesnakom.

5. Pridajte múku a za neustáleho miešania opražte ju do zlatista.

Polievka z mladej fazuľe

Polievka z mladej fazuľe

Čítať viac »

6. Postupne nalievajte vodu a premiešavajte, aby sa krúpy a múka spojili.

7. Polievku varte na miernom ohni približne 30 – 40 minút, kým nebudú držky mäkké.

8. Ak máte pocit, že je polievka príliš hustá, pridajte viac vody. V opačnom prípade, ak je riedka, môžete pridať trošku hladkej múky na zahustenie.

9. Polievku dochuťte soľou a korením podľa vlastného vkusu.

10. Pred servírovaním môžete polievku ozdobiť nasekaným petržlenom.

Hubová držková polievka je dokonalá na chladné jesenné či zimné dni. Môžete ju podávať samostatne alebo s chlebom. Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *