Pokud hľadáte návod na prípravu hubovej omáčky k mäsu, tu máte jednu z možností:
Čo budete potrebovať:
- 250 g čerstvých húb (napríklad žampióny, dubáky)
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice masla
- 2 lyžice múky
- 300 ml vývaru (z mrazenej zeleniny, z kuracieho alebo hovädzieho mäsa)
- 150 ml smotany na varenie
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa vlastnej chuti
- kôpor alebo petržlenová vňať na dekoráciu
Hubová omáčka k mäsu
Príprava:
- Húb dôkladne umyte a nakrájajte na tenké plátky. Cibuľu a cesnak nasekajte na jemno.
- Na panvici zohrejte maslo a pridajte cibuľu a cesnak. Opečte ich do zlatista.
- Pridajte huby a nechajte ich dusit asi 5 minút, kým sa zmení farba a väčšina tekutiny sa odparí.
- Vmiešajte múku a dôkladne premiešajte, aby sa všetky zložky spojili a múka sa zapracovala.
- Pomalým spôsobom lijejte vývar, neustále miešajte, aby sa vytvorila hladká omáčka.
- Potom pridajte smotanu na varenie a varte za stáleho miešania, kým omáčka nezhustne.
- Nakoniec ochuťte soľou a čerstvo mletým čiernym korením podľa preferencií. V prípade, že je omáčka príliš hustá, vsypte ešte trochu vývaru.
- Servírujte teplú omáčku k pečenému mäsu (napríklad ku kuracím prsiam, hovädzine alebo bravčovým kotletám) a ozdobte ju kôprom alebo petržlenovou vňaťou.
Príjemnú chuť!
2) Hubová omáčka k mäsu
Hubová omáčka je výborným doplnkom k mnohým mäsovým jedlám. Jej bohatá a krémová chuť dokáže pozdvihnúť každý pokrm. Pripraviť si ju doma je veľmi jednoduché a všetci jej nadšenci si prídu na svoje. Či už pripravujete steak, kuracie prsia alebo bravčové, nezabudnite na túto omáčku, ktorá dodá jedlu neodolateľnú chuť.
Ingrediencie
Najprv si pripravíme všetky potrebné suroviny. Na prípravu hubovej omáčky potrebujete:
- 500 g čerstvých húb (napríklad hríbov alebo šampiňónov)
- 1 cibuľu
- 2 strúčiky cesnaku
- 200 ml smotany na varenie
- 50 ml bieleho vína (voliteľné)
- soľ a korenie podľa chuti
- olivový olej alebo maslo na opekanie
Postup na prípravu
Príprava hubovej omáčky je veľmi jednoduchá. Začnite tak, že na panvici zahrejete olivový olej alebo maslo. Krátko opražte nasekanú cibuľu a cesnak, kým nezískajú zlatistú farbu. Potom pridajte nakrájané huby a opekajte, kým neuvoľnia vodu a nezhnednú. Pre zvýraznenie chuti môžete pridať biele víno a nechať ho odpariť.
Keď sú huby hotové, pridajte smotanu a dôkladne zamiešajte. Nezabudnite ochutiť soľou a korením. Omáčku varte na miernom ohni asi 10 minút, aby sa odparila všetka voda a vytvorila krémovú konzistenciu. A je to! Vaša lahodná hubová omáčka je pripravená na podávanie.
Podávajte ju čerstvo pripravenú k svojmu obľúbenému mäsu a vychutnajte si túto jedinečnú kombináciu chutí!