Pokud máte chuť na hustú zemiakovou polievku s čedarom, tu je jednoduchý recept, ktorý môžete vyskúšať:
Zoznam ingrediencií:
- 4 veľké zemiaky, olúpané a nakrájané na kocky
- 1 cibuľa, nakrájaná na drobné kúsky
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 4 šálky vývaru (zeleninový alebo kurací)
- 1 šálka mlieka
- 1 šálka strúhaného čedaru
- 2 lyžice masla
- soľ a korenie podľa chuti
- kôpor alebo pažítka na dozdobenie
Hrubá zemiaková polievka s čedarom
Postup:
- Na strednom ohni rozpustite maslo v hrnci a pridajte doň cibuľu. Orestujte ju dozlata.
- Potom pridajte cesnak a opražte ho ešte niekoľko sekúnd.
- Do hrnca vložte nakrájané zemiaky a vývar. Preveďte do varu, potom znížte teplotu na stredne nízku a varte, kým zemiaky nezmäknú (asi 15-20 minút).
- Keď sú zemiaky mäkké, prilejte mlieko a varte.
- Použite ponorný mixér a polievku rozmixujte do hladkej konzistencie. Môžete ju však nechať aj trochu hrubšiu, ak máte radi rustikálny štýl.
- Pridajte strúhaný čedar a miešajte, pokiaľ sa nerozpustí.
- Ochutnajte polievku soľou a korením, podľa chuti ju upravte.
- Podávajte polievku ozdobenú kôprom alebo pažítkou a s ďalším strúhaným čedarom na vrchu.
Dúfam, že si užijete túto hrubú zemiakovú polievku s čedarom. Prajem dobrú chuť!
2) Hustá zemiaková polievka s čedarom
Zemiaková polievka s čedarom je veľmi obľúbeným komfortným jedlom, ktoré nielenže zahreje telo, ale aj dušu. Tento recept sa vyznačuje bohatým chuťovým profilom a krémovou textúrou. Pri príprave sa používajú prosté ingrediencie, no každýkrát prinesú maximálne potešenie vašim chuťovým pohárikom.
Na výrobu hustej zemiakovej polievky s čedarom budete potrebovať nasledovné ingrediencie:
- 4 veľké zemiaky, olúpané a rozkrájané na kocky
- 1 cibuľa, jemne nakrájaná
- 2 strúčiky cesnaku, rozdrvené
- 4 šálky kuracieho alebo zeleninového vývaru
- 1 šálka smotany na varenie
- 250 g strúhaného čedaru
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Olivový olej
- Čerstvé bylinky na dozdobenie (napr. pažítka)
Postup prípravy hustej zemiakovej polievky
1. Do hlbokej panvice pridajte olivový olej a zohrejte ho na strednej teplote. Vhoďte nakrájanú cibuľu a cesnak. Pražte, pokiaľ nie sú priesvitné a voňavé.
2. Následne pridajte nakrájané zemiaky a opražte ich spolu s cibuľou 5 minút. Zemiaky zmäknú a uvoľnia príjemnú arómu. Potom zalejte zemiaky vývarom a priveste k varu. Znížte teplotu a varte asi 20 minút, kým zemiaky nie sú mäkké.
3. Po uvarení použite ponorný mixér na rozmixovanie polievky do hladka. Potom pridajte smotanu a strúhaný čedar. Miešajte, kým sa syr nerozpustí a polievka nebude krémová. Nakoniec dochuťte soľou a čiernym korením.
4. Podávajte horúcu, ozdobenú čerstvými bylinkami a extra strúhaným čedarom. Užite si túto fantastickú polievku s chrumkavým chlebom!