Pripravili sme pre vás recept na výnimočný jablkový koláč s karamelovou polevou:
Ingrediencie:
- 250 g jemnej múky
- 150 g masla
- 80 g kryštálového cukru
- 1 vajce
- 1 lyžička vanilkového esenciálneho extraktu
- 1/2 lyžičky soli
- 3 veľké jablká, olúpané, bez jadier a nakrájané na tenké plátky
- 150 g karamelovej plnky
Jablkový koláč so sladkým karamelom
Pokyn na prípravu:
- V miske zmiešajte jemnú múku, maslo, kryštálový cukor, vanilkový extrakt, vajce a soľ. Zmes prepracujte na cesto a nechajte ho oddychovať v chladničke minimálne 30 minút.
- Počas tejto doby si pripravte karamelovú plnku podľa inštrukcií na obale alebo si zvoľte prípravu vlastného karamelu.
- Po uplynutí 30 minút vyberte cesto z chladničky a vyvaľkajte ho na pomúčenej pracovnej ploche na hrúbku približne 0,5 cm. Uložte ho do pripravenej formy na koláč.
- Rozotrite karamelovú plnku na cesto a rovnomerne ju rozprestrite.
- Na vrch rozmiestnite plátky jabĺk, ktoré môžete jemne zapracovať do cesta.
- Koláč pečte v predhriatej rúre na 180 °C asi 30-35 minút, alebo kým koláč nie je zlatista.
- Ponechajte koláč na vychladenie pred podávaním. Môžete ho servírovať samostatne alebo s pridanou vanilkovou zmrzlinou.
Ak máte akékoľvek ďalšie otázky, neváhajte sa opýtať!
2) Jablkový koláč s karamelom
Ingrediencie:
Na cesto:
- 250 g jemnej múky
- 125 g masla (chladného)
- 80 g práškového cukru
- 1 vajce
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 2-3 lyžice studenej vody
Na plnku:
- 4-5 veľkých jabĺk (ideálne kyslejšej odrody)
- 100 g hnedého cukru
- 1 čajová lyžička mletej škorice
- 1-2 lyžice citrónovej šťavy
- 1/2 čajovej lyžičky vanilkového extraktu
Na karamel:
- 200 g cukru
- 100 ml šľahačkovej smotany
- 50 g masla
- Štipka soli
Pokyn na prípravu:
-
Príprava cesta:
- V miske zmiešajte jemnú múku, práškový cukor a soľ. Pridajte studené maslo nakrájané na malé kocky a pomocou prstov vytvorte jemnú drobivú zmes.
- Pridajte vajce a studenú vodu, rýchlo spracujte cesto. Zabaľte ho do fólie a nechajte vychladiť v chladničke aspoň 30 minút.
-
Príprava plnky:
- Jablká olúpte, odstráňte jadrovník a nakrájajte na tenké plátky. V miske ich zmiešajte s hnedým cukrom, škoricou, citrónovou šťavou a vanilkovým extraktom.
-
Príprava karamelu:
- V strednej panvici roztopte cukor na stredne silnom ohni, až kým nezískate zlato-hnedý karamel. Dávajte pozor, aby sa nespálil.
- Akonáhle je cukor roztopený, opatrne pridajte smotanu (môže sa dymiť), premiešavajte, kým sa karamel nezahustí. Na záver pridajte maslo a štipku soli, dôkladne zamiešajte.
-
Zostavenie koláča:
- Predhrejte rúru na 180 °C. Vyberte cesto z chladničky a vyvaľkajte ho na plát hrubý asi 3 mm. Vyložte ním formu na koláč.
- Dno cesta prepichnite vidličkou a predpečte približne 10 minút.
- Na predpečené cesto rozložte jablkovú plnku a polejte ju polovicou karamelu. Zvyšok karamelu si nechajte na neskôr.
-
Pečenie:
- Koláč pečte v predhriatej rúre asi 30-40 minút, alebo kým jablká nezmäknú a cesto nezíska zlatistú farbu.
-
Podávanie:
- Po upečení nechajte koláč vychladnúť. Podávajte ho teplý alebo pri izbovej teplote, polejte zvyšným karamelom a môžete pridať aj šľahačku alebo zmrzlinu.
Prajem vám dobrú chuť!