Jahodové muffiny so citrónovým krémom.
Vitáme vás, vážení fanúšikovia ovocných sladkostí a vynikajúcich pochúťok! Dnes vám predstavím naozaj jedinečný recept, ktorý rozprúdi vaše chuťové poháriky a určite poteší aj celú rodinu. Muffiny plné jahôd s citrónovým krémom sú skvelou alternatívou, ak túžite po chutnej a osviežujúcej kombinácii príchutí.
Tento dezert predstavuje dokonalú harmóniu šťavnatých a sladkých jahôd s osviežujúcou kyslosťou citrónovej plnky.
Mäkké telíčko muffinov objíma jemné jahody, pričom celkový zážitok umocňuje hladký a krémový citrónový krém. Vďaka tejto vyváženej kombinácii chutí sa budete cítiť, akoby ste sa prechádzali po letnej lúke obklopení čerstvými jahodami, ukrytými za starým ovocným sadom.
Tento recept nie je iba chutný, ale aj veľmi ľahko zrealizovateľný. Vďaka prehľadnému postupu a relatívne rýchlej príprave si tieto muffiny môžete vychutnať ako skvelý dezert alebo osviežujúcu raňajkovú maškrtu. S radosťou si užijete pravé letné chute bez zložitých postupov prípravy.
Ingrediencie:
Muffiny:
- 2 šálky hladkej múky
- 1/2 šálky cukru
- 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
- 1/2 čajovej lyžičky sódy bikarbóny
- Štipka soli
- 1 šálka jahôd, umytých a nakrájaných na malé kúsky
- 1/2 šálky mlieka
- 1/2 šálky jogurtu
- 1/3 šálky rastlinného oleja (napr. slnečnicového)
- 1 vajce
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
Citrónový krém:
- 1/2 šálky krémového syra (napr. mascarpone alebo smotana)
- 2 polievkové lyžice práškového cukru
- 2 čajové lyžičky citrónovej šťavy
- Citrónová kôra z 1 citróna (iba žltá časť, nie biela)
Jahodové muffiny s citrónovým krémom
Postup:
- Príprava muffinov:
- Rúru predhrejte na 180°C a pripravte formičky na muffiny.
- V jednej mise zmiešajte múku, cukor, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a soľ.
- V druhej mise skombinujte mlieko, jogurt, olej, vajce a vanilkový extrakt.
- Pomalým a opatrným spôsobom vložte mokré zložky do suchých, až sa dobre spojí. Nesmieme príliš premiešať, aby sa muffiny nestali hutnými.
- Jahody nakrájané na malé kúsky pridajte na koniec a jemne ich zakomponujte do cesta.
- Plnenie a pečenie muffinov:
- Formičky na muffiny naplňte cestom takmer po okraj. Cesto je dostatočne husté, takže muffiny pekne vykynú.
- Pečte muffiny v rúre približne 18-20 minút, kým nezískajú zlatistú farbu a špáradlo zapichnuté do nich nevyjde suché.
- Nechajte muffiny chvíľu vychladnúť vo forme, potom ich presuňte na mriežku, aby úplne vychladli.
- Príprava citrónového krému:
- V mise zmiešajte krémový syr, práškový cukor, citrónovú šťavu a kôru. Dôkladne miešajte, až kým nevznikne hladký a krémový zloženec.
- Dokončenie a servírovanie:
- Keď sú muffiny úplne vychladené, vytvorte na vrchu každého muffin malú jamku a naplňte ju citrónovým krémom.
- Muffiny môžete ozdobiť kúskami jahôd alebo citrónovou kôrou na povrchu.
Tieto jahodové muffiny so citrónovým krémom tvoria dokonalé spojenie sladkej chuti a osviežujúcej kyslosti. Stanú sa výborným dezertom alebo lahodnou pochúťkou k čaju alebo káve.
2) Jahodové muffiny s citrónovým krémom
Ak hľadáte sladký dezert, ktorý vám spríjemní deň, jahodové muffiny so citrónovým krémom sú fantastickou voľbou! Tentorecept je veľmi jednoduchý a zvládne ho aj ten, kto ešte nemá veľa skúseností v kuchyni. Pripravte si lahodný dezert na oslavy, raňajky alebo len tak, keď dostanete chuť na niečo sladké.
Ingrediencie na muffiny
Pri výrobe jahodových muffín budete potrebovať tieto prísady:
- 250 g hladkej múky
- 150 g kryštálového cukru
- 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 2 veľké vajcia
- 60 ml rastlinného oleja
- 200 ml mlieka
- 200 g čerstvých jahôd, nakrájaných na malé kocky
Postup prípravy muffinov
Najprv si pripravte plech na muffiny a predohrejte rúru na 180 °C. V jednej miske zmiešajte múku, cukor, prášok do pečiva a soľ. V druhej miske vyšľahajte vajcia s olejom a mliekom, a potom do tejto zmesi pridajte nakrájané jahody. Spojte obidve zmesi a jemne premiešajte. Naplňte formy na muffiny po okraj a pečte ich v predhriatej rúre približne 20-25 minút.
Príprava citrónového krému
Na prípravu citrónového krému budete potrebovať:
- 100 g masla
- 200 g práškového cukru
- 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy
- 1 čajovú lyžičku citrónovej kôry
Všetky zložky dôkladne premiešajte v miske, až vznikne hladký krém. Po upečení muffinov ich ozdobte citrónovým krémom a servírujte s láskou. Tento recept na jahodové muffiny je skvelým spôsobom, ako si užiť kombináciu sladkých jahôd a osviežujúceho citrónu!