Potrebujeme:
– cesto:
250 g hladkej múky
125 g masla
1 vajce
štipka soli
1 lyžica práškového cukru
Jahodový koláč so kyslou smotanou
– náplň:
500 g jahôd
200 g kyslej smotany
3 vajcia
100 g cukru
vanilkový cukor
1 lyžica hladkej múky
Postup:
1. V miske dôkladne premiešame múku so soľou a cukrom. Potom pridáme nakrájané maslo a vajíčko a vypracujeme cesto. Uložíme ho do chladničky, aby odpočívalo.
2. Jahody očistíme a nakrájame na menšie kúsky. V miske zmiešame kyslú smotanu so všetkými ostatnými zložkami potrebnými na náplň.
3. Rozvaľkáme cesto na plech vyložený papierom na pečenie. Na cesto rovnomerne rozložíme jahody a na vrch nalievame smotanovú zmes.
4. Koláč pečieme v predhriatej rúre na 180 stupňov približne 30 – 40 minút, kým povrch nezíska zlatistú farbu.
5. Necháme koláč vychladnúť a servírujeme s ďalšou dávkou kyslej smotany.
Dobrú chuť!