Ak máte túžbu po výbornom jahodovom koláči s tvarohom, tu je nenáročný recept, ktorý vám môže pomôcť:
Ingrediencie:
- 250 g hladkej múky
- 125 g masla
- 100 g práškového cukru
- 1 vajce
- štipka soli
- 500 g čerstvých jahôd
- 300 g tvarohu
- 100 g cukru
- 2 vajcia
- 1 balíček vanilkového cukru
Jahodový koláč s tvarohom
Postup:
- V miske zmiešajte múku, práškový cukor, maslo, vajce a štipku soli. Vypracujte homogénne cesto, zabalte ho do potravinovej fólie a nechajte ho 30 minút chladnúť v chladničke.
- Po 30 minútach vyberte cesto z chladničky a rozvaľkajte ho na plech vystlaný pečiacim papierom. Formu podlejte a okraje dobre pritlačte. Prikryte cesto a nechajte ho odpočívať v chladničke ďalších 30 minút.
- V miske zmiešajte tvaroh, cukor, vajcia a vanilkový cukor. Tvarohovú zmes rovnomerne rozotrite na rozvaľkané cesto.
- Na tvarohovú náplň poukladajte jemne umyté jahody, ktoré môžete aj prekrojiť na polovice. Pokračujte v ukladaní jahôd, kým nebude celá náplň pokrytá.
- Koláč pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 30 – 40 minút, kým povrch koláča nezíska zlatistý odtieň.
- Po upečení nechajte koláč trošku vychladnúť a podávajte ho teplý alebo studený.
Dúfam, že si užijete tento jahodový koláč s tvarohom!
2) Jahodový koláč s tvarohom
Na cesto:
- 250 g hladkej múky
- 125 g mäkkého masla
- 100 g práškového cukru
- 1 vajce
- 1/2 balíčka prášku do pečiva
- štipka soli
Na tvarohovú náplň:
- 500 g jemného tvarohu
- 2 vajcia
- 100 g práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 1 pl citrónovej šťavy
- 100 ml smotany na šľahanie (prípadne jogurt)
Na jahodovú vrstvu:
- 300 g čerstvých jahôd
- 2 pl práškového cukru (podľa chuti)
- 1 pl škrobu (na zahustenie)
Postup:
-
Príprava cesta:
- V miske zmiešajte hladkú múku, prášok do pečiva, práškový cukor a štipku soli.
- Pridajte mäkké maslo a vajce.
- Rukami alebo mixérom spracujte zmes na homogénne cesto.
- Zabalte cesto do potravinovej fólie a nechajte v chladničke aspoň 30 minút odpočinúť.
-
Príprava tvarohovej náplne:
- V miske zmiešajte tvaroh, vajcia, práškový cukor, vanilkový cukor, citrónovú šťavu a smotanu.
- Šľahajte, pokiaľ nie je hmota hladká a krémová.
-
Jahodová vrstva:
- Jahody umyte a nakrájajte na plátky.
- V miske ich zmiešajte s práškovým cukrom a škrobom.
- Nechajte ich chvíľu odpočívať, aby uvoľnili šťavu.
-
Súkladanie koláča:
- Rúru predhrejte na 180 °C.
- Cesto vyberte z chladničky a rozvaľkajte ho na pomúčenej doske, aby ste ním pokryli dno a okraje formy (24 cm) na pečenie.
- Cesto preneste do formy a na dno rozotrite tvarohovú náplň.
- Na tvarohovú plnku rovnomerne rozložte jahody.
-
Pečenie:
- Koláč pečte v predhriatej rúre približne 40–45 minút, až kým nie je zlatistý a tvarohová náplň je pevná.
- Po upečení nechajte koláč vychladnúť na mriežke.
-
Podávanie:
- Koláč môžete servírovať teplý alebo studený, ideálne s malým množstvom šľahačky alebo posypaný práškovým cukrom.
Dobrú chuť!