Potrebujeme:
– 1 kilogram jelenieho mäsa
– 2 väčšie cibule
– 2 strúčiky cesnaku
– 2 lyžice bravčového tuku
– 2 lyžice mletej sladkej papriky
– 1 lyžička mletej pálivej papriky
– 1 lyžička mletého čierneho korenia
– Soľ a čerstvo mleté korenie podľa vlastnej preferencie
– 1 lyžica hladkej múky
– 1 pohár červeného vína
– 1 pohár vývaru
Jelení guláš od šéfkuchára
Postup:
1. Mäso nakrájame na kocky a osmažíme na predhriatej panvici s bravčovým tukom.
2. Pridáme nasekané cibule a cesnak a opražíme ich.
3. Následne pridáme mletú sladkú papriku, mletú pálivú papriku, mleté čierne korenie, soľ a korenie podľa chuti.
4. Na koniec prisypeme hladkú múku a všetko dôkladne premiešame.
5. Zalejeme vínom a vývarom a dusíme na malom ohni, kým mäso zmäkne.
6. Podávame s knedľou alebo cestovinami.
Dobrú chuť!
2) Jelení guláš od šéfkuchára
Ingrediencie:
- 1 kg jelenieho mäsa (ideálne stehno alebo plece)
- 2 veľké cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 mrkvy
- 1/2 zeleru
- 3 lyžice rajčinového pretlaku
- 2 bobkové listy
- 5–6 klinčekov
- 1 lyžička čierneho korenia
- 1 lyžička mletej papriky (sladká a pálivá podľa preferencie)
- 1 liter vývaru (zeleninového alebo mäsového)
- Soľ podľa vlastnej chuti
- 4 lyžice oleja alebo masla
- 1 šálka červeného vína (voliteľne)
- 2 zemiaky (voliteľne, na zahustenie)
- Čerstvá petržlenová vňať na ozdobu
Postup:
- Příprava mäsa: Jelenie mäso umyte a nakrájajte na kocky približne 3 x 3 cm. Osoľte a okoreňte zbytkovými koreninami.
- Zelenina: Cibuľu a cesnak nasekáme nadrobno. Mrkvu a zeler nakrájame na kocky.
- Smaženie: Na veľkej panvici alebo v hrnci rozohrejte olej alebo maslo. Následne pridajte nasekanú cibuľu a cesnak a opražte ich do zlatista. Potom pridajte jelenie mäso a opečte zo všetkých strán, aby sa šťavy uzavreli.
- Pridanie zeleniny: Po opečení mäsa pridajte nakrájané mrkvy a zeler. Dobre premiešajte a nechajte asi 5 minút restovať.
- Základ pre guláš: Do zmesi pridajte rajčinový pretlak, bobkové listy, klinčeky, čierne korenie a mletú papriku. Ak využívate červené víno, pridajte ho teraz a nechajte pár minút variť, aby sa alkohol odparil.
- Zaliatie vývarom: Všetko zalejte vývarom, aby bolo mäso úplne ponorené. Dajte na mierny oheň, zakryte a varte asi 1,5 až 2 hodiny, kým mäso nezmäkne. Priebežne kontrolujte, či sa guláš nepripaľuje, a podľa potreby pridajte ďalší vývar alebo vodu.
- Zemiaky (voliteľne): Ak chcete guláš zahustiť, môžete pridať nakrájané zemiaky asi 30 minút pred koncom varenia.
- Servírovanie: Po uvarení odstráňte bobkové listy a klinčeky. Guláš servírujte horúci, posypaný čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou.
- Ako prílohu: Môžete podávať s čerstvým chlebom, haluškami alebo knedľami.
Dobrú chuť!