Recept na jelení steak na divoko.
Zloženie:
- 4 kusy jelenieho steaku
- 2 lyžice olivového oleja
- 2 strúčiky cesnaku, rozdrvené
- 1 lyžica čerstvého tymiánu, nasekaného
- soľ a korenie podľa vlastnej chuti
Jelení steak na divoko
Návod na prípravu:
- Očistite jelenie steaky od prípadného tukového povrchu a zvyškov. Osolte ich a okoreňte z oboch strán.
- V nádobe zmiešajte olivový olej, rozdrvený cesnak a nasekaný tymián a touto marinádou potrite steaky. Nechajte ich marinovať približne 30 minút.
- Predhrejte gril alebo panvicu na strednej teplote a dôkladne ju rozohrievajte.
- Jelenie steaky jemne umiestnite na gril alebo na rozohriatu panvicu a pečte ich podľa vlastného uváženia. Odporúča sa piecť 3-5 minút z každej strany, v závislosti od vašich preferencií ohľadom prepečenia.
- Po upečení vyberte steaky z grilu alebo panvice, zakryte ich a nechajte chvíľu odpočívať, asi 5 minút.
- Nakoniec môžete jelenie steaky servírovať s obľúbenou prílohou, ako sú napríklad zelenina restovaná na panvici, zemiaková kaša alebo pyré.
Tento recept predstavuje skvelý spôsob, ako si vychutnať jelenie mäso po slovensky. Prajem dobrú chuť!
Bon appétit!
2) Jelení steak na divoko
Zloženie:
- 500 g jelenieho steaku
- 2 lyžice olivového oleja
- 2 strúčiky cesnaku (nasekané)
- 1 cibuľa (nasekaná)
- 150 ml červeného vína (ideálne suché)
- 200 ml lesného vývaru (alebo masového)
- 2 lyžice brusnicovej omáčky (môžete použiť aj čerstvé brusnice)
- Soľ a čierne korenie podľa vlastnej chuti
- 1 lyžica čerstvého rozmarínu (alebo 1 čajová lyžička sušeného)
- 1 lyžica čerstvého tymiánu (alebo 1 čajová lyžička sušeného)
Návod na prípravu:
-
Príprava steakov: Jelení steak umyte a osušte papierovou utierkou. Osoľte ho a okoreňte čiernym korením. Nechajte ho na izbovej teplote asi 30 minút pred varením.
-
Opekanie steakov: Na panvici rozohrejte olivový olej na strednej teplote. Pridajte jelení steak a opečte ho z oboch strán asi 3-4 minúty, podľa preferovanej úrovne prepečenia (pre medium rare stačia 3 minúty z každej strany). Po opečení ho vyberte a nechajte odpočívať na teplom mieste.
-
Príprava omáčky: V tej istej panvici, kde sa steaky opekali, pridajte nasekanú cibuľu a cesnak. Orestujte približne 2-3 minúty, kým cibuľa nezmäkne a nadobudne zlatistú farbu.
-
Pridanie vína a vývaru: Nalejte červené víno a nechajte ho zredukovať na polovicu. Pridajte lesný vývar a brusnicovú omáčku (alebo brusnice), dobre premiešajte. Pridajte aj čerstvé bylinky (rozmarín a tymián) a nechajte omáčku variť na miernom ohni približne 5-10 minút, aby sa chute skvele spojili.
-
Servírovanie: Po odpočinutí nakrájajte jelení steak na plátky a servírujte na tanieri. Prelejte ho omáčkou a podávajte s obľúbenou prílohou, ako sú pečené zemiaky, cestoviny alebo čerstvá zelenina.
Bon appétit!