Recept: Jelenina s brusnicami a varenými knedlikmi.
Suroviny:
- 500 g jeleniny (hovädzie ako náhrada)
- 200 g čerstvých alebo mrazených brusníc
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 250 ml zeleninového vývaru
- 2 lyžice hladkej múky
- 2 lyžice masla
- Soľ a korenie podľa potreby
- 250 g varených knedlíčkov
Jelenina s brusnicami a varenými knedlikmi
Postup:
- Mäso nakrájajte na tenké plátky a dochuťte soľou a korením.
- Cibuľu a cesnak nakrájajte na jemno.
- V hrnci rozpustite maslo a zažlte cibulu s cesnakom, kým nezískajú zlatistý odtieň.
- Pridajte jeleninu a opečte zo všetkých strán, kým nebude mať zlatú farbu.
- Následne pridajte brusnice a zeleninový vývar. Znížte teplotu a nechajte dusiť asi 30 minút, až kým mäso nebude jemné.
- V miske zmiešajte hladkú múku s vodou a dobre premiešajte, aby sa nevytvorili hrudky.
- Zmes múky pridajte do hrnca s mäsom a brusnicami, nechajte prevrieť a zahustite omáčku.
- Dochutíme soľou a korením podľa chuti.
- Podávajte s varenými knedlíčkami.
Dobrú chuť!
2) Jelenie mäso s brusnicami a varenými knedličkami
Jelenina je považovaná za špecialitu, ktorá si zaslúži osobitnú pozornosť. Spájanie jemného jačieho mäsa s trpkými brusnicami a nadýchanými varenými knedlíkmi vytvára vyvážený pokrm, ktorý poteší aj tých najnáročnejších gurmánov. V tomto návode vám predvediem, ako si pripraviť túto špecialitu, ktorá očarí vašich blízkych.
Na prípravu jeleniny s brusnicami a varenými knedlikmi budete potrebovať:
- 500 g jeleniny
- 200 g brusníc (čerstvých alebo mrazených)
- 50 ml červeného vína
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 cibuľu
- Soľ, čierne korenie a čerstvé bylinky (tymian, rozmarín)
- Na knedlíčky: 300 g hladkej múky, 1 vajce a štipka soli
Postup prípravy
Začnite tak, že jeleninu nakrájate na menšie kusy a osolíte. Na panvici zahrejte olej a opražte cibuľu s cesnakom. Potom pridajte mäso a opražte ho do zlata.
Následne zalejte červeným vínom a pridajte brusnice. Nechajte variť na miernom ohni, kým mäso nie je mäkké, približne 45 minút.
Na prípravu knedlíkov zmiešajte múku, vajce a soľ. Vypracujte cesto a tvarujte knedlíčky. Varíme ich vo vriacej vode asi 10 minút. Servírujte mäso s omáčkou, brusnicami a varenými knedlíkmi na tanieri.
Záver
Jelenina s brusnicami a varenými knedlíkmi je výnimočné jedlo, ktoré prinesie do vašej kuchyne osobitú atmosféru. S touto receptúrou nadchnete každého, kto si sadne k vášmu stolu. Nebojte sa experimentovať s bylinkami či rôznymi variantami a vychutnajte si tento gastronomický zážitok!