Polievka z kapusty s údeným mäsom predstavuje vynikajúci príklad tradičnej slovenskej gastronómie. Tu je jednoduchý návod na túto lahodnú polievku:
Potrebné suroviny:
- 1 väčšia hlávka kapusty
- 200 g údeného mäsa (napríklad údený bôčik)
- 2 cibule
- 2 mrkvy
- 2 zemiaky
- 1 paradajka
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 čajová lyžička mletej sladkej papriky
- soľ, čierne korenie a sušený majorán podľa chuti
- 1 liter vývaru alebo vody
- olej na praženie
Polievka z kapusty s údeným mäsom
Pohyb prípravy:
- Nakrájajte kapustu na tenké pásiky a opláchnite ju pod tečúcou vodou.
- Cibuľu a cesnak nasekajte na malé kúsky. Ošúpte mrkvu a zemiaky, potom ich nakrájajte na drobné kocky. Paradajku zbavte semien a nakrájajte ju na malé kocky.
- V hrnci si zahrejte olej a opražte na ňom cibuľu, kým nezíska zlatistú farbu. Pridajte nakrájaný cesnak a pokračujte v opražovaní ešte niekoľko minút.
- Pridajte nakrájanú kapustu a mletú sladkú papriku. Premiešajte a duste približne 10 minút, kým sa kapusta nezmenší.
- Následne pridajte nakrájané údené mäso, mrkvu, zemiaky a paradajku do hrnca. Zalejte to vývarom alebo vodou.
- Polievku priveďte do varu a potom znížte teplotu. Pridajte sušený majorán a dochuťte soľou a čiernym korením podľa vašich preferencií.
- Varte polievku na strednom ohni asi 30-40 minút, kým sa zemiaky a mrkva nezmäknú.
- Ak sa polievka zdá príliš hustá, môžete pridať trochu vody.
- Podávajte horúcu. Prajeme dobrú chuť!
Tento návod slúži iba ako základná inšpirácia, môžete ho prispôsobiť svojim požiadavkám pridaním ďalších korenín alebo byliniek.
2) Kapustová polievka s údeným mäsom
Kapustová polievka patrí medzi tradičné jedlá, ktoré si získali srdcia mnohých milovníkov jedla na celom svete. V nej sa spája chuťovo bohaté údené mäso s čerstvou kapustou, čím vytvára chutné jedlo, ktoré zahreje a poteší. V nasledujúcich pasážach predstavíme osvedčený recept na úspešnú kapustovú polievku s údeným mäsom.
Ingrediencie, ktoré budete potrebovať
Pred začatím prípravy si pripravte nasledujúce súčiastky:
- 500g údeného mäsa (napr. údená slanina alebo klobása)
- 1 stredne veľká hlávka kapusty
- 2 mrkvy
- 2 zemiaky
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 liter vývaru (zeleninového alebo mäsového)
- soľ, korenie, rascu a bobkový list
- čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie
Postup pri príprave kapustovej polievky
Začnite tým, že údené mäso nakrájate na kocky a opražíte na panvici. Potom pridajte nasekanú cibuľu a cesnak a opražte do zlato-hneda. Následne do zmesi pridajte nakrájanú kapustu, mrkvu a zemiaky. Všetko jemne premiešajte.
Po chvíli zalejte všetky prísady vývarom, pridajte bobkový list a korenie. Priveďte do varu a následne varte na strednom ohni približne 30 minút. Po dokončení dochuťte soľou a čerstvou petržlenovou vňaťou. Podávajte horúce a vychutnajte si toto klasické, útulné jedlo.