Kapustová polievka s údeným mäsom

 

Polievka z kapusty s údeným mäsom predstavuje vynikajúci príklad tradičnej slovenskej gastronómie. Tu je jednoduchý návod na túto lahodnú polievku:

Potrebné suroviny:

  • 1 väčšia hlávka kapusty
  • 200 g údeného mäsa (napríklad údený bôčik)
  • 2 cibule
  • 2 mrkvy
  • 2 zemiaky
  • 1 paradajka
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 čajová lyžička mletej sladkej papriky
  • soľ, čierne korenie a sušený majorán podľa chuti
  • 1 liter vývaru alebo vody
  • olej na praženie

 

Polievka z kapusty s údeným mäsom

Pohyb prípravy:

  1. Nakrájajte kapustu na tenké pásiky a opláchnite ju pod tečúcou vodou.
  2. Cibuľu a cesnak nasekajte na malé kúsky. Ošúpte mrkvu a zemiaky, potom ich nakrájajte na drobné kocky. Paradajku zbavte semien a nakrájajte ju na malé kocky.
  3. V hrnci si zahrejte olej a opražte na ňom cibuľu, kým nezíska zlatistú farbu. Pridajte nakrájaný cesnak a pokračujte v opražovaní ešte niekoľko minút.
  4. Pridajte nakrájanú kapustu a mletú sladkú papriku. Premiešajte a duste približne 10 minút, kým sa kapusta nezmenší.
  5. Následne pridajte nakrájané údené mäso, mrkvu, zemiaky a paradajku do hrnca. Zalejte to vývarom alebo vodou.
  6. Polievku priveďte do varu a potom znížte teplotu. Pridajte sušený majorán a dochuťte soľou a čiernym korením podľa vašich preferencií.
  7. Varte polievku na strednom ohni asi 30-40 minút, kým sa zemiaky a mrkva nezmäknú.
  8. Ak sa polievka zdá príliš hustá, môžete pridať trochu vody.
  9. Podávajte horúcu. Prajeme dobrú chuť!

Tento návod slúži iba ako základná inšpirácia, môžete ho prispôsobiť svojim požiadavkám pridaním ďalších korenín alebo byliniek.

Kapustová polievka s údeným mäsom-2

Zemiakové lievance s makom

Zemiakové lievance s makom

Čítať viac »

2) Kapustová polievka s údeným mäsom

Kapustová polievka patrí medzi tradičné jedlá, ktoré si získali srdcia mnohých milovníkov jedla na celom svete. V nej sa spája chuťovo bohaté údené mäso s čerstvou kapustou, čím vytvára chutné jedlo, ktoré zahreje a poteší. V nasledujúcich pasážach predstavíme osvedčený recept na úspešnú kapustovú polievku s údeným mäsom.

Ingrediencie, ktoré budete potrebovať

Pred začatím prípravy si pripravte nasledujúce súčiastky:

  • 500g údeného mäsa (napr. údená slanina alebo klobása)
  • 1 stredne veľká hlávka kapusty
  • 2 mrkvy
  • 2 zemiaky
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 liter vývaru (zeleninového alebo mäsového)
  • soľ, korenie, rascu a bobkový list
  • čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie

Postup pri príprave kapustovej polievky

Začnite tým, že údené mäso nakrájate na kocky a opražíte na panvici. Potom pridajte nasekanú cibuľu a cesnak a opražte do zlato-hneda. Následne do zmesi pridajte nakrájanú kapustu, mrkvu a zemiaky. Všetko jemne premiešajte.

Po chvíli zalejte všetky prísady vývarom, pridajte bobkový list a korenie. Priveďte do varu a následne varte na strednom ohni približne 30 minút. Po dokončení dochuťte soľou a čerstvou petržlenovou vňaťou. Podávajte horúce a vychutnajte si toto klasické, útulné jedlo.

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

13 Komentárov

  1. Adamec Helena píše:

    Samotná kapustová polievka s údeným mäsom je skvelým príkladom tradičnej slovenskej kuchyne. Recept znie veľmi chutne a jednoducho, určite ho vyskúšam.

  2. Bferjencikova píše:

    Kapustová polievka je tradičný pokrm, ktorý si získal srdcia mnohých gurmánov po celom svete. Jej kombinácia chuťovo bohatého údeného mäsa a čerstvej kapusty vytvára živinami nabité jedlo, ktoré zahreje a poteší.

  3. Anonym píše:

    Predtým, než začneme s prípravou, pripravte si nasledujúce ingrediencie: Úžasné, konečne recept na kapustovú polievku. Môj najobľúbenejší pokrm.

  4. KapustovýMajster píše:

    Tento recept na kapustovú polievku s údeným mäsom je skvelý! Milujem, ako sú ingrediencie jednoduché a dostupné. Vždy, keď ju pripravujem, cítim sa ako profesionálny kuchár! Určite vyskúšam aj ďalšie variácie!

  5. JasnýKvet píše:

    Úžasný recept! Kapustová polievka mi vždy pripomína detstvo a rodinné stretnutia. Údené mäso dodáva polievke skvelú chuť. Ďakujem za tento skvelý tip, určite ho odporúčam aj priateľom!

  6. ZlatýLístok píše:

    Toto je presne to jedlo, ktoré ma zahreje! Kapustová polievka je nielen chutná, ale aj zdravá. Mám rád, keď si môžem pridať svoje obľúbené korenie. Určite vyskúšam váš recept, vyzerá lákavo!

  7. RadosťVÚstach píše:

    Nádherný recept! Kapustová polievka je klasika a údené mäso jej dodáva neuveriteľnú chuť. Rád varím a tento recept ma inšpiroval k novým experimentom v kuchyni. Dobrú chuť všetkým!

  8. SlniečkoNaOblohe píše:

    Tento recept na kapustovú polievku ma veľmi potešil! Údené mäso robí zázraky a ja sa už teším, keď si túto delikatesu pripravím doma. Je to taká útulná klasika na chladné dni!

  9. Janko123 píše:

    Tento recept na kapustovú polievku vyzerá skvele! Milujem kombináciu údeného mäsa a čerstvej kapusty. Je to tradičné jedlo, ktoré vždy zahreje. Určite ho vyskúšam a pozvem aj rodinu. Dúfam, že nám všetkým bude chutiť!

  10. MiaKucharka píše:

    Kapustová polievka s údeným mäsom je moja obľúbená! Tento recept je veľmi jednoduchý a chutný. Mám rada, ako sa všetky ingrediencie spoja do jedného lahodného jedla. Určite si ho pripravím na víkend s priateľmi!

  11. ZabavnyTomas píše:

    Wow, tento recept na kapustovú polievku ma veľmi potešil! Údené mäso dodáva jedlu úžasnú chuť. Veľmi sa teším, že si ho pripravím doma. Moja rodina miluje tradičné slovenské jedlá a toto bude určite hit!

  12. Kvetinka21 píše:

    Kapustová polievka je taká výborná! Tento recept vyzerá jednoducho fantasticky. Zbožňujem, keď sa spoja chute údeného mäsa a čerstvej zeleniny. Ďakujem za zdieľanie, určite ho zaradím do svojho menu na jeseň!

  13. Lukas_88 píše:

    Musím povedať, že tento recept ma nadchol! Kapustová polievka je skutočne klasika slovenskej kuchyne a ja ju milujem. Vďaka za podrobný postup, určite to vyskúšam a teším sa na tú lahodnú chuť!