Kapustová polievka - vianočná

Kapustová polievka je klasickým jedlom na Vianoce v mnohých slovenských rodinách. Tu máte jeden recept na vianočnú kapustovú polievku:

Suroviny:

  • 1 biela kapusta (približne 1 kg), nakrájaná na jemné prúžky
  • 2 veľké zemiaky, nakrájané na kocky
  • 1 veľká cibuľa, nakrájaná na malé kúsky
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekané na malé kúsky
  • 2 lyžice oleja
  • 1 lyžička mletej sladkej papriky
  • 1 lyžička mletej červenej papriky
  • 1 lyžička majoránky
  • 1 lyžička tymiánu
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
  • 1 liter zeleninového vývaru
  • 2 bobkové listy

 

Kapustová polievka – vianočná

Postup:

  1. V hrnci rozohrejte olej a orestujte cibuľu a cesnak, kým sa nestanú mäkkými a svetlozlatými.
  2. Pridajte mletú sladkú a červenú papriku a opražte ich asi 1 minútu, aby sa uvoľnili ich chute.
  3. Pridajte nakrájanú kapustu a zemiaky do hrnca a premiešajte, aby sa všetky ingrediencie spojili.
  4. Pridajte majoránku, tymián, soľ a čierne korenie podľa chuti a znova premiešajte.
  5. Zalejte zeleninovým vývarom, pridajte bobkové listy a privedte zmes k varu.
  6. Znížte teplotu a nechajte polievku variť asi 30 – 40 minút, až kým sa zemiaky a kapusta dobre neuvária.
  7. Po uvarení odstráňte bobkové listy a nechajte polievku odpočívať niekoľko minút pred podávaním.

Tento recept je len jednou z možností prípravy vianočnej kapustovej polievky. Ak máte osobné preferencie alebo alergie na určité suroviny, neváhajte prispôsobiť recept podľa svojich potrieb. Prajem dobrú chuť!

 

2)

Vianočná kapustová polievka je jedným z najobľúbenejších receptov, ktorý sa na Slovensku pripravuje na sviatky. Tento lahodný pokrm nielenže skvele chutí, ale je aj symbolom tradície a rodinnej pohody. Dnes si predstavíme, ako si túto polievku pripraviť, aby sa stala obľúbeným doplnkom vášho slávnostného stolu.

Ingrediencie potrebné na prípravu

Na prípravu kapustovej polievky budete potrebovať nasledovné ingrediencie:

  • 1 kg kyslej kapusty
  • 2 kusy mrkvy
  • 1 cibuľu
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1,5 litra vývaru (kuracieho alebo zeleninového)
  • 2 zemiaky
  • 2 bobkové listy
  • soľ a korenie podľa chuti
  • 1 lyžicu oleja

Postup prípravy

Najprv si pripravíme všetky ingrediencie. Cibuľu nakrájame na jemno a mrkvu a zemiaky na kocky. V hrnci rozohrejeme olej a pridáme cibuľu, ktorú restujeme do sklovita. Následne pridáme mrkvu a zemiaky, chvíľu restujeme, a potom pridáme kyslú kapustu a vývar. Pridajte bobkové listy, soľ a korenie.

Potom necháme polievku variť asi 30 minút, aby sa chute prepojili. Na konci varenia pridáme prelisovaný cesnak pre výraznejšiu chuť. Polievku podávame horúcu, ideálne s chlebom. Tento recept na kapustovú polievku vás určite naladí na vianočnú atmosféru a prinesie teplo do vášho domova.

Podobné príspevky

4 Komentáre

  1. Miska123 píše:

    Kapustová polievka je naozaj skvelá! Vždy, keď ju varím, cítim tú vianočnú atmosféru. Recept je jasný a jednoduchý. Určite ho vyskúšam tento rok na Vianoce. Mám rád, keď sa rodina zíde pri stole a vychutná si tento lahodný pokrm!

  2. Kocurko píše:

    Tento recept na kapustovú polievku vyzerá úžasne! Milujem, ako sa spojenie chutí prenáša do vianočných sviatkov. Je to tradícia, ktorú si užívame každoročne. Určite sa ho pokúsim pripraviť presne podľa tvojho návodu. Teším sa na to!

  3. Zeleninka88 píše:

    Veľmi pekný recept! Kapustová polievka mi vždy pripomína šťastné chvíle s rodinou počas Vianoc. Tento rok chcem pridať aj mrkvu, aby som obohatila chuť. Dúfam, že sa podarí tak dobre ako tvoje popisy! Prajem všetkým príjemné varenie!

  4. JankoMarek píše:

    Wow, kapustová polievka na Vianoce? To je super nápad! Tento recept vyzerá veľmi jednoducho a chutne. Rád skúšam nové recepty a tento určite zaradím do svojho zoznamu na sviatky. Nech je táto polievka hitom našich Vianoc!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *