Pravidelnou konzumáciou zeleniny prispievame k zdraviu nášho tela. Ak máte záujem o recept na kapustovo repový šalát, tu je jednoduchý návod:
Ingrediencie:
- 1 malá hlávka bielkového kapusty, nakrájaná na tenké rezance
- 2 stredne veľké červené repy, olúpané a nakrájané na tenké rezance
- 1 malá cibuľa, jemne nakrájaná
- 2 lyžice octu
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 čajová lyžička soli
- Čerstvo mleté korenie podľa chuti
Kapustovo cviklový šalát sterilizovaný
Postup:
- V mise zmiešajte nakrájanú kapustu, repu a cibuľu.
- Pridajte ocot, olivový olej, soľ a korenie. Dobre premiešajte, kým sa všetky ingrediencie nespájajú.
- Šalát nechajte odpočinúť približne 30 minút, aby sa chute prepojili a kapusta a repa zmäkli.
- Pred podávaním ochutnajte a podľa potreby pridajte viac soli alebo korenia.
Tento sterilizovaný kapustovo repový šalát je skvelým doplnkom k jedlu a môžete ho uskladniť v chladničke až na niekoľko dní. Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
- 1 kg bielej kapusty
- 500 g červenej repy (cvikla)
- 200 g mrkvy
- 2-3 strúčiky cesnaku (podľa chuti)
- 150 ml jablkového octu
- 100 ml slnečnicového oleja
- 150 g cukru
- 1-2 čajové lyžičky soli
- 1/2 čajovej lyžičky mletého čierneho korenia
- 1/2 čajovej lyžičky paprika sladká (voliteľné)
- 3-4 bobkové listy
- 5-6 ks čierneho korenia
Postup:
-
Príprava zeleniny:
- Bielu kapustu nasekáme na tenké prúžky.
- Cviklu a mrkvu ošúpeme a nastrúhame na hrubom strúhadle.
- Cesnak nasekáme nadrobno alebo prelisujeme.
-
Mixovanie zeleniny:
- V strede veľkej misy zmiešame nakrájanú kapustu, nastrúhanú cviklu, mrkvu a cesnak.
- Pridáme soľ, čierne korenie, papriku (ak používate) a premiešame všetky ingrediencie.
-
Príprava nálevu:
- V hrnci zmiešame jablkový ocot, slnečnicový olej, cukor, bobkové listy a čierne korenie. Privedieme do varu a varíme 2-3 minúty, kým sa cukor rozpustí.
-
Sterilizácia:
- Horúci nálev nalejeme na zeleninovú zmes a dôkladne premiešame. Necháme vychladnúť.
- Takto pripravený šalát naplníme do čistých pohárov na konzervovanie, pričom nezabudneme ich naplniť až po okraj, aby sa zabránilo vzduchovým bublinkám.
- Zatvoríme viečka a sterilizujeme vo vodnom kúpeli: poháre vložte do hrnca s vodou, priveďte k varu a sterilizujte 20-30 minút. (Doba sterilizácie závisí od veľkosti pohárov.)
-
Uskladnenie:
- Po sterilizácii necháme poháre vychladnúť na kuchynskej utierke alebo drevenej doske. Ukladáme ich na chladné a tmavé miesto.
Tipy:
- Tento šalát je výborný ako príloha k mäsu alebo ako samostatný pokrm.
- Pred podávaním nechajte šalát odstáť aspoň 24 hodín, aby sa chute prepojili.
Dobrú chuť a veľa príjemných chvíľ s kapustovo-cviklovým šalátom!