Kapustovo cviklový šalát sterilizovaný

Pravidelnou konzumáciou zeleniny prispievame k zdraviu nášho tela. Ak máte záujem o recept na kapustovo repový šalát, tu je jednoduchý návod:

Ingrediencie:

  • 1 malá hlávka bielkového kapusty, nakrájaná na tenké rezance
  • 2 stredne veľké červené repy, olúpané a nakrájané na tenké rezance
  • 1 malá cibuľa, jemne nakrájaná
  • 2 lyžice octu
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 čajová lyžička soli
  • Čerstvo mleté korenie podľa chuti

 

Kapustovo cviklový šalát sterilizovaný

Postup:

  1. V mise zmiešajte nakrájanú kapustu, repu a cibuľu.
  2. Pridajte ocot, olivový olej, soľ a korenie. Dobre premiešajte, kým sa všetky ingrediencie nespájajú.
  3. Šalát nechajte odpočinúť približne 30 minút, aby sa chute prepojili a kapusta a repa zmäkli.
  4. Pred podávaním ochutnajte a podľa potreby pridajte viac soli alebo korenia.

Tento sterilizovaný kapustovo repový šalát je skvelým doplnkom k jedlu a môžete ho uskladniť v chladničke až na niekoľko dní. Dobrú chuť!

 

2)

Ingrediencie:

  • 1 kg bielej kapusty
  • 500 g červenej repy (cvikla)
  • 200 g mrkvy
  • 2-3 strúčiky cesnaku (podľa chuti)
  • 150 ml jablkového octu
  • 100 ml slnečnicového oleja
  • 150 g cukru
  • 1-2 čajové lyžičky soli
  • 1/2 čajovej lyžičky mletého čierneho korenia
  • 1/2 čajovej lyžičky paprika sladká (voliteľné)
  • 3-4 bobkové listy
  • 5-6 ks čierneho korenia

Postup:

  1. Príprava zeleniny:

    • Bielu kapustu nasekáme na tenké prúžky.
    • Cviklu a mrkvu ošúpeme a nastrúhame na hrubom strúhadle.
    • Cesnak nasekáme nadrobno alebo prelisujeme.
  2. Mixovanie zeleniny:

    • V strede veľkej misy zmiešame nakrájanú kapustu, nastrúhanú cviklu, mrkvu a cesnak.
    • Pridáme soľ, čierne korenie, papriku (ak používate) a premiešame všetky ingrediencie.
  3. Príprava nálevu:

    • V hrnci zmiešame jablkový ocot, slnečnicový olej, cukor, bobkové listy a čierne korenie. Privedieme do varu a varíme 2-3 minúty, kým sa cukor rozpustí.
  4. Sterilizácia:

    • Horúci nálev nalejeme na zeleninovú zmes a dôkladne premiešame. Necháme vychladnúť.
    • Takto pripravený šalát naplníme do čistých pohárov na konzervovanie, pričom nezabudneme ich naplniť až po okraj, aby sa zabránilo vzduchovým bublinkám.
    • Zatvoríme viečka a sterilizujeme vo vodnom kúpeli: poháre vložte do hrnca s vodou, priveďte k varu a sterilizujte 20-30 minút. (Doba sterilizácie závisí od veľkosti pohárov.)
  5. Uskladnenie:

    • Po sterilizácii necháme poháre vychladnúť na kuchynskej utierke alebo drevenej doske. Ukladáme ich na chladné a tmavé miesto.

Tipy:

  • Tento šalát je výborný ako príloha k mäsu alebo ako samostatný pokrm.
  • Pred podávaním nechajte šalát odstáť aspoň 24 hodín, aby sa chute prepojili.

Dobrú chuť a veľa príjemných chvíľ s kapustovo-cviklovým šalátom!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *