Karamelové tyčinky a miniveterníky z odpaľovaného cesta

Karamelové tyčinky a miniveterníky z odpaľovaného cesta

Ingrediencie:

Pre odpaľované cesto:

  • 1 šálka vody
  • 1/2 šálky masla
  • 1 štipka soli
  • 1 šálka múky
  • 4 veľké vajcia

Pre karamelové plnenie:

  • 1/2 šálky cukru
  • 1/4 šálky vody
  • 1/4 šálky smotany
  • 2 lyžice masla
  • Štipka soli

Pre polevu a ozdobu (pre mini veterníky):

  • 1 šálka práškového cukru
  • 2-3 lyžice horkej vody
  • Strúhaná čokoláda alebo iná ozdoba (voliteľné)

 

Karamelové tyčinky a miniveterníky z odpaľovaného cesta

Postup:

  1. Príprava odpaľovaného cesta:
    • Na sporák pristav hrniec a zohrej v ňom vodu s maslom a soľou, kým sa maslo úplne nerozpustí.
    • Pridaj múku a za stáleho miešania var pri nízkej teplote, až sa vytvorí hladké cesto a odstav ho z ohňa.
    • Postupne pridávaj vajcia, jedno po druhom, a miešaj do hladka.
  2. Pečenie odpaľovaného cesta:
    • Rozohrej rúru na 200°C. Na plech polož papier na pečenie.
    • Do cukrovej nádoby naplnené odpaľovaným cestom tvaruj tyčinky a mini veterníky. Veterníky môžeš tvarovať malými obláčikmi alebo inými kreatívnymi tvarmi.
    • Peč tyčinky a veterníky asi 20-25 minút, kým nebudú zlatisté a nafúknuté. Potom ich nech vychladnúť.
  3. Príprava karamelového plnenia:
    • Na panvici zohrej cukor a vodu na strednej teplote, kým sa cukor úplne nerozpustí a nezmení farbu na zlatistú.
    • Odstav panvicu z ohňa a pomaly prilievaj smotanu, pričom buď opatrný, pretože môže spôsobiť prudkú reakciu.
    • Pridaj maslo a štipku soli a miešaj, kým sa všetky ingrediencie nespoja do hladkej karamelovej omáčky.
  4. Naplnenie tyčiniek a veterníkov:
    • Pomocou malého noža alebo iného ostrého nástroja vytvor malý otvor v bokoch tyčiniek a veterníkov.
    • Plničku (karamelovú omáčku) môžeš napustiť do vrecka na zdobenie a tým naplniť tyčinky a veterníky cez vytvorený otvor.
  5. Poleva a ozdoba (pre mini veterníky):
    • Na polevu zmiešaj práškový cukor s horkou vodou, aby si vytvoril hustú, no tekutú polevu.
    • Polož veterníky na mriežku nad plech a polej ich pripravenou polevou.
    • Ak chceš, môžeš ich ozdobiť strúhanou čokoládou alebo inou ozdobou.

Tieto karamelové tyčinky a mini veterníky z odpaľovaného cesta sú sladkým potešením pre milovníkov dezertov. Ich jemné a krásne plnenie ich robí neodolateľnými.

 

 

2) Karamelové tyčinky a miniveterníky z odpaľovaného cesta

Ingrediencie:

Pre odpaľované cesto:

  • 1 šálka vody
  • 1/2 šálky masla
  • 1 štipka soli
  • 1 šálka múky
  • 4 veľké vajcia

Pre karamelové tyčinky:

  • 1/2 šálky cukru
  • 1/4 šálky masla
  • 1/4 šálky smotany
  • Soľ podľa chuti
  • Nasekané orechy na ozdobenie (voliteľné)

Pre mini veterníky:

  • 1 šálka šľahačky na vyšľahanie
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 1/4 šálky práškového cukru (alebo podľa chuti)
  • Ovocie podľa výberu (jahody, maliny, hrozienka, atď.)

Postup:

  1. Príprava odpaľovaného cesta:
    • V hrnci zohrej vodu, pridaj maslo a soľ. Nechaj zovrieť.
    • Potom pridaj múku naraz a rýchlo premiešaj, kým vznikne hladká a pevná hmota.
    • Prestaň variť a nechaj trochu vychladnúť, aby sa potom nevarili vajcia.
    • Postupne pridávaj vajcia, jedno po druhom, a dôkladne miešaj, kým všetky ingrediencie nie sú dobre premiešané a vznikne hladké cesto.
  2. Príprava karamelovej omáčky:
    • Na panvici zohrej cukor, kým sa nerozpustí a nezmení sa na karamel.
    • Pridaj maslo a nech ho rozpustiť v karamelu za stáleho miešania.
    • Potom pridaj smotanu a soľ, miešaj a nech sa zmes spojí do hladkej omáčky. Nechaj trochu vychladnúť.
  3. Príprava mini veterníkov:
    • Vyšľahaj šľahačku na vyšľahanie s práškovým cukrom a vanilkovým extraktom, kým nevznikne pevný krém.
    • Miniveterníky nakrájaj na polovicu a plň ich šľahačkovým krémom.
    • Na každý miniveterník polož kúsok ovocia, napríklad jahôd, malín alebo hrozienok.
  4. Dokončenie a servírovanie:
    • Karamelovú omáčku použi na polevu karamelových tyčiniek. Ak chceš, môžeš tyčinky posypať nasekanými orechmi na ozdobu.
    • Podávaj karamelové tyčinky a mini veterníky teplé alebo mierne vychladené.

Tento recept prináša sladké a lahodné dobrotky z odpaľovaného cesta, ktoré môžu byť skvelým dezertom pre rodinné stretnutie alebo oslavu. Karamelové tyčinky a mini veterníky sú určite lahodným potešením pre sladké chute.

Similar Posts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *